Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

169

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
80.34 Кб
Скачать

ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА ПІДПРИЄМСТВ

УДК 657.1

Белова І.М.,

викладач кафедри аграрного бізнесу і обліку Тернопільський національний економічний університет

СУТНІСТЬ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЙОГО МІСЦЕ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Постановка проблеми. Сучасний етап розвитку національної економіки характеризується становленням системи ринкових відносин і створенням адекватного їй господарського механізму та інфраструктури. Цей процес вимагає розробки принципово нових підходів до управління підприємством, спрямованих на формування та забезпечення успішної реалізації конкурентної тактики і стратегії підприємницької діяльності. У зв’язку з цим важливого значення набуває необхідність впровадження в практику вітчизняних підприємств управлінського обліку як цілісної, гнучкої, багатофункціональної системи, орієнтованої на задоволення специфічних інформаційних потреб оперативного і стратегічного управління з метою прийняття управлінських рішень. Саме ефективно організована система управлінського обліку за допомогою відповідного інструментарію здатна забезпечити формування необхідної економічної інформації та сприяти успішній реалізації основних функцій управління: планування, обліку, контролю, аналізу та оцінки діяльності, регулювання, обміну інформацією, мотивації та стимулювання, прийняття управлінських рішень.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблеми методики та організації управлінського обліку знайшли відображення у працях вітчизняних вчених:Ф.Ф. Бутинця [1], Б.І. Валуєва, С.Ф. Голова [2], З.М. Задорожного, О.В. Карпенко, Л.В. Нападовської, М.С. Пушкара, В.В. Сопка [9], М.Г.Чумаченка [12], а також у працях зарубіжних дослідників: К. Друрі, Р. Ентоні, Р. Манна, Е. Майера, Б. Нідлза, С. Ніколаєвої, В. Палія, Дж. Ріса, С. Сатубалдіна, С. Стукова, В. Ткача, М. Ткача, Дж. Фостера, Ч. Хорнгрена, А. Яругової та інших. Проте поза увагою залишаються окремі важливі аспекти використання методики управлінського обліку як інструменту управління підприємством в умовах України та в сільському господарстві зокрема.

Постановка завдання. Метою є дослідження історичних аспектів розвитку та становлення управлінського обліку як окремої сфери економічних знань і уточнення сутності та місця управлінського обліку в системі управління підприємством, визначення передумов його впровадження.

Виклад основного матеріалу дослідження. На сьогодні в Україні склалися як об’єктивні, так і суб’єктивні передумови становлення і розвитку управлінського обліку. Серед них доцільно виділити економічні, законодавчі та наукові.

Характеризуючи економічні передумови, слід зазначити, що сучасний етап розвитку бухгалтерського обліку в Україні характеризується пошуком можливих шляхів подальшого реформування чинної облікової системи. У цьому контексті особливої актуальності набувають питання формування вітчизняної концепції управлінського обліку на основі оптимального поєднання національних облікових традицій та міжнародного досвіду.

Крім того, досвід провідних зарубіжних та деяких вітчизняних фірм і компаній доводить, що організація управлінського обліку в межах конкретного підприємства, орієнтованої на задоволення специфічних інформаційних потреб системи управління, забезпечить успішність його функціонування в динамічних ринкових умовах і сприятиме вирішенню широкого кола завдань, основними з яких є: визначення ефективної тактики та стратегії бізнесу; бюджетне планування поточної і майбутньої діяльності; контроль та оцінка ефективності діяльності підприємства, в тому числі у розрізі окремих сегментів; формування цінової політики; управління витратами; оптимізація фінансових результатів; економічне обґрунтування і розробка альтернативних варіантів управлінських рішень, оцінка наслідків їх прийняття; створення раціональної комунікаційної системи в межах підприємства; пошук і впровадження прогресивних прийомів і способів накопичення та обробки економічної інформації.

Що стосується законодавчих передумов, то з цього приводу доцільно критично проаналізувати вітчизняну систему законодавчого регулювання бухгалтерського обліку з точки зору тих її положень, що впливають на визнання та можливість функціонування управлінського обліку в Україні сьогодні.

З метою вирішення цього завдання першими проектами Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” [7] передбачалося організаційне і методологічне відокремлення фінансового та управлінського обліку. Однак, у ході обговорення та роботи над законопроектом із заключного його варіанту були вилучені основні положення, що характеризували зміст, об’єкти та завдання управлінського обліку, визнавали його окремим видом бухгалтерського обліку.

Стосовно наукових передумов необхідно зазначити, що з одного боку, є необхідним пізнання та осмислення різноманітних аспектів зарубіжного досвіду запровадження управлінського обліку:

169

ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА

Всеукраїнський науково-виробничий журнал

факторів і причин виникнення; динаміки розвитку; сутності та змісту; історичних і національних особливостей; тенденцій та перспектив подальшого розвитку; переваг і недоліків використання.

Вивчення зарубіжних та вітчизняних робіт з управлінського обліку свідчить про те, що не всі автори одностайні у концептуальному трактуванні сутності управлінського обліку.

Р. Ентоні і Дж. Ріс [5, с. 269] вважають, що управлінський облік є процесом у рамках організації, який забезпечує управлінський апарат інформацією, що використовується для планування, управління і контролю за діяльністю організації. Причому цей процес включає виявлення, вимірювання, збір, аналіз, підготовку, інтерпретацію, передачу і приймання інформації, необхідної управлінському апарату для виконання його функцій.

Так, Американська асоціація бухгалтерів [4, с. 30] наводить визначення управлінського обліку як процесу ідентифікації інформації, обчислення і оцінки показників та надання даних користувачам для вироблення, обґрунтування і прийняття рішень.

На думку Ч.Т. Хорнгрена і Дж. Фостера управлінський облік – це ідентифікація, вимірювання, збір, систематизація, аналіз, розкладання, інтерпретація і передача інформації, необхідної для управління будь-якими об’єктами.

Так, згідно із Законом України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” [5]

внутрішньогосподарський (управлінський) облік – це система обробки і підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством.

Голов С.Ф. [3, с. 209] наводить дещо ширше та змістовніше визначення, вважаючи, що управлінський облік є процесом виявлення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації та передачі інформації, що використовується управлінською ланкою для планування, оцінки і контролю всередині організації та для забезпечення відповідного підзвітного використання ресурсів.

Окрему позицію щодо визначення сутності управлінського обліку займає Сопко В.В. [9, с. 361], який називає його внутрішньогосподарським (управлінським) обліком і зазначає, що він є продовженням та поглибленням бухгалтерського фінансового обліку витрат і доходів діяльності підприємства.

Чумаченко М.Г. [12] дотримується іншої точки зору і стверджує, що за своїм змістом управлінський облік значно ширший від власне обліку і є системою управління собівартістю продукції. Хоча і наполягає на збереженні у назві цієї системи терміну „облік”, оскільки вважає, що облікові операції все ж таки становлять його основу.

Всвою чергу В.Ф. Палій та Р.В. Віл йдуть ще далі у своїх дослідженнях і розглядають управлінський облік, як своєрідну підсистему управління підприємством, яка за умов ефективної організації реалізує всі функції управління: планування, обліку, контролю, аналізу та оцінки діяльності, регулювання, обміну інформацією, мотивації та стимулювання, прийняття управлінських рішень.

Я.В. Соколова та А. Яругова зазначають про те, що в системі управлінського обліку доцільно виділяти дві взаємопов’язані та взаємообумовлені його складові:

1) систематичний облік, що передбачає збір, ідентифікацію, накопичення, систематизацію, інтерпретацію та передачу інформації менеджерам для забезпечення процесу прийняття “рутинних” управлінських рішень. При цьому, “рутинний” блок управлінських рішень визнається обов’язковим для діяльності будь-якого підприємства і вирізняється відносною одноманітністю технічних прийомів та аналітичних процедур, що повторюються з певною періодичністю;

2) проблемний облік, який, широко використовуючи прийоми економічного аналізу, економікоматематичного моделювання, прогнозування, націлений на розробку моделей “нерутинних” управлінських рішень та виявлення економічних наслідків їх прийняття. При цьому, “нерутинний” блок управлінських рішень розглядається як певний клас нестандартних рішень, пов’язаних, насамперед, з проблемою альтернативного вибору (або-або).

Втой же час, більше 70% авторів у своїх працях з управлінського обліку значну увагу приділяють характеристиці таких його складових, як облік за центрами відповідальності, бюджетне планування і контроль, методи і моделі прийняття управлінських рішень.

Більшість науковців в своїх працях приводять порівняльну характеристику управлінського і фінансового обліку, відзначаючи їх спільні риси та відмінності [1; 3].

Втой же час багато суперечливого та дискусійного містять такі критерії порівняння управлінського і фінансового обліку, як: зв’язок з іншими дисциплінами [1, с. 16; 8, с. 218] – оскільки викликає сумнів, що фінансовий облік на відміну від управлінського не пов’язаний з іншими економічними дисциплінами; порядок розрахунку фінансових результатів [1, с. 16] – так як визначення фінансових результатів і в фінансовому, і в управлінському обліку відбувається шляхом співставлення доходів і витрат підприємства; вплив на поведінку споживачів [8, с. 218] – оскільки цей критерій порівняння повторює інший – користувачів інформації.

Висновки з даного дослідження. Дослідження еволюції управлінського обліку дало змогу проаналізувати основні етапи його розвитку і зробити висновок, що в силу прагматичного характеру

170

ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА ПІДПРИЄМСТВ

знань, що накопичувалися у цій галузі, розвиток управлінського обліку проходив не через заперечення існуючих поглядів, а шляхом системного впорядкування його основ на новій, більш місткій базі. У результаті такого підходу до теорії в систему управлінського обліку включалися концепції, що максимально відповідали вимогам часу й підтверджувалися практичним досвідом, довівши свою працездатність і ефективність.

Проаналізувавши різні точки зору в статті, доведено, що управлінський облік з моменту зародження перших ідей до сучасного розуміння пройшов довгий і складний шлях розвитку і має право на визнання як самостійної сфери економічних знань, що характеризується наявністю специфічних предмету, об’єктів і методів дослідження.

Узагальнюючи результати досліджень попередників та враховуючи наведені вище докази, доцільно зробити такий висновок: з точки зору процесно-функціонального підходу управлінський облік представляє собою елементну інтеграцію методів управління у процесі збору, обробки та передачі інформації внутрішнім користувачам з метою прийняття управлінських рішень. Розвиток вітчизняної обліково-аналітичної практики підтверджує наявність реальних економічних, законодавчих і наукових передумов впровадження управлінського обліку на вітчизняних підприємствах.

Література

1.Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський управлінський облік / Ф.Ф. Бутинець, Л.В. Чижевська, Н.В. Герасимович. – Житомир : ЖІТІ, 2000. – 448 с.

2.Голов С.Ф. Проблеми та перспективи реформування бухгалтерського обліку в Україні / С.Ф. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. – 2000. − № 11. – С.15-23.

3.Голов С.Ф. Фінансовий та управлінський облік / С.Ф. Голов, В.І. Єфіменко. – К. : Автоінтерсервіс, 1996. – 554 с.

4.Эддоус М. Методы принятия решений : [пер. с англ.] / М. Эддоус, Р. Стэнсфилд ; под ред. И.И.Елисеевой. – М. : Аудит, ЮНИТИ, 1997. – 590 с.

5.Энтони Р. Учет : ситуации и примеры / Р. Энтони, Дж. Рис. – М. : Финансы и статистика,

1996. – 559 с.

6.Нападовська Л.В. Управлінський облік : [монографія] / Л.В. Нападовська. – Дніпропетровськ

:Наука і освіта, 2000. – 450 с.

7.Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: закон України від 16 липня 1999 р., № 996-XIV (зі змінами і доповненнями) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www.

ligazakon. ua.

8.Пушкар М.С. Тенденції та закономірності розвитку бухгалтерського обліку в Україні (теоретико-методологічні аспекти) : [монографія] / М.С. Пушкар. – Тернопіль : Економічна думка, 1999.

422 с.

9.Сопко В.В. Бухгалтерський облік в управлінні підприємством / В.В. Сопко. – К. : КНЕУ, 2006.

526 с.

10.Управленческий учет : [пер. с англ.] / Є.А. Аткинсон, Р.Д. Банкер, Р.С. Каплан, М.С. Янг – М. : Вильямс, 2003. – 878 с.

11.Ходзицька В.В. Шляхи реформування управлінського обліку в Україні відповідно до міжнародних вимог / В.В. Ходзицька // Світ бухгалтерського обліку. – 1998. − № 5. – С. 67-68.

12. Чумаченко М.Г. Управлінський облік потребує підтримки / М.Г. Чумаченко

//

Бухгалтерський облік і аудит. – 2003 . − № 5. – С.3-7.

 

171