Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з історії України.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
279.55 Кб
Скачать
  1. Утворення Давньоруської держави. Діяльність перших київських князів(Олег, Ігор, Ольга, Святослав).

Сучасні археологічні дослідження показують, що первісні люди з’явились на території України в першій половині давнього палеоліту приблизно 150 р до н. е. - неандертальці.

Пізній палеоліт 40-12 тисяч років тому – кроманьйонець. На території України їх проживало не більше 25 тис.

В 7,6 та п’ятому століттях до н е одомашнювалась худоба та був матріархат.

В четвертому столітті до н е племена опанували технологію виробів з міді, що дало подальший прорив в землеробстві. Прикладом однієї з найбільш важливих складових майбутніх слов'ян була трипільська культура (5-3 тис до н е) це в основному правобережжя, частково західна Україна. Були і інші культури крім трипільців, але вони суттєво відставали від трипільців. Жили трипільці в селах по 200-1500 будинків які розміщувались колом, в середині площа для худоби. Будинки на 1,2 поверхи. Жили по 2-4 сімї. Був матріархат, сіяли пшеницю, ячмінь, просо,льон.

В 10-7 столітті до н е степи заселяли іракомовні кіммерійці. Головне заняття – кочове скотарство. Осідлали коня. Вироби із заліза.

В горах Криму жили Таври. В 7 ст. до н.е. і до 2 ст. до н е (500 р) степи підпали під владу теж іракомовних скіфів. Вони винищили більшість кіммерійців, частково їх асимілювали. Геродот називає скіфів «Царські кочівники», «орачі», «хлібороби». У скіфів кожен чоловік – воїн. В бою жорстокі, добрі вершники, гарні стрілки з лука. Робили поховання в курганах. Із розкопок курганів дізнаємось про скіфську культуру – «звіриний стиль». Скіфи змусили Дарія ( персидский царь, правил в 522 — 486 годах до н. э.) визнати поразку. Не раз громили македонців. Вели торгівлю з грецькими містами колоніями. Але скіфи не змогли встояти перед важкою кіннотою сарматів. Які витіснили скіфів у Крим і Неаполь Скіфський сармати перемогли тому що мали кращу зброю. Меч 90 см. Були як рицарі в обладунках. В 3 ст. н е Сюди прийшли готи.

З 4 – 5 ст. степи захопили гуни. невеликі території займали грецькі міста колонії. Але їх культурний вплив був величезний. З’являються в 7 ст. до н е Ольвія, Пантікапей, Херсонес – це були демократичні рабовласницькі міста держави. Займались ювелірною справою, чорнолаковою керамікою,зброя, вино, тканини. Громадяни вміли читати, писати займалися спортом, виступали в театрах.

Вперше про слов'ян – ( венеди ) говорять римські історики 1 ст до н е як про народ який жив на схід від германців. Нові їх назви: анти (4-7 ст) і склавини (Польща) словаки, словени. Це землероби, в бою: піші воїни, їх міграція йшла повільно і стабільно. Вони асимілювали литовців в Білорусії. Фіно угорців в Росії. Іранські і Тюркські племена в Україні. Колонізація мирна. Ранньослов’янські племена брали участь разом з іншими в походах на Візантію. Анти боронились від готів аварів (обри).

Слов'яни масово розселялись в 5-6 ст . 14 племен пішло на схід: 3 в Росію, 3 в Білорусію. 8 в Україну. Слов'яни не знали рабства і тільки військовополонені могли до викупу залишатись,у слов'ян була своя знать. Князі і старійшини влада яких з 7 ст унаслідувалась. Участь у балканських війнах значно збагатила їх військовий досвід. Здобич плюс розвиток економіки привели до майнового розшарування. У 8 ст (700р) зростає торгівля з Візантією, персами, арабами по Дніпру шлях «із Варяг у Греки» продавали: хутра, шкіри, мед, віск, хліб: основа господарства орне землеробство. Земля належала територіальній общині і періодично перерозподілялась між сім’ями. Поруч з не укріпленими селами існували укріплені городища – центри ремісництва і торгівлі.

В 9 ст словени Новгорода запросили Варягів на чолі з Рюриком княжити. Воєвода Рюрика ( №1 князь) у 882 р захопив Київ. Олег відкупився від нападів інших варягів 300 гривнями.

Київська гривня шестикутна, проста гривня чотирьохкутна.

Олег підкорив 11 слов’янських племен. Всі вони разом ходили на царград ( Візантія ) і отримували данину. Вони навчали нас ратної справи Варяги швидко ослов’янились Помер Олег в 912 році. Вкусила змія.

Ігор Рюрикович 912 – 945 княжіння Ігоря прийшлося на час коли на наших кордонах на півдні з’явились печеніги з якими він воював. Ходив на Каспій, Кавказ, Хозар, Візантію. Але греки спалили його флот. Убили Ігоря Деревляни які не захотіли сплачувати йому данину. Ольга (дружина Ігоря) 945-964 відомстила деревлянам, упорядкувала збір данини, побувала з дружнім візитом в царграді де прийняла християнство. Померла в 969.

Святослав (син Ігоря і Ольги) 965-972. Це великий князь воїн. Все життя провів в походах ( «іду на ви» ) підкорив всі 14 племен. Розбив: болгар, мордву, хозар, осетин, черкесів. Бився з: болгарами, печенігами, Візантією. Жорстокий до полонених християн. В походах бився поруч з воїнами. Ішов без обозу (вози). Їв що і всі, спав на землі. Загинув на Дніпрі від Печенігів.