Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
161.28 Кб
Скачать

34

Тема 6 Українська революція 1917 – 1920 рр.

  1. Періодизація і причини Української революції 1917 – 1920 рр.

Українською революцією в історії називають добу 1917-1920 рр., коли українство під проводом соціалістичних, ліберальних і консервативних політичних сил виборювало власну державність в ХХ ст. За своїм характером це була національно-визвольна революція. Вона мала свої періоди:

І. Доба Української Центральної Ради (початок березня 1917 р. – кінець квітня 1918 р.);

ІІ. Українська Держава гетьмана П. Скоропадського (кінець квітня – середина грудня 1918 р.);

ІІІ. Доба Директорії УНР (середина грудня 1918 р. – кінець 1920 р.).

В. Винниченко виділив ще четвертий період розвитку Української революції: добу Отаманщини.

Деякі сучасні українські історики (проф. В. Солдатенко, проф. В. Верстюк) вважають, що Українська Держава П. Скоропадського не підпадає під визначення революційних змін, а характеризується консервативною реставрацією частини колишніх порядків і скасуванням попередніх революційних здобутків ЦР.

Причини надзвичайної революційної активності українського народу того часу, без сумніву, варто шукати в історичному минулому, яке і визначало тоді доволі рухливу суспільно-політичну поведінку широкого українського загалу на тлі подій Першої світової війни і політичного хаосу в Росії. Пригноблене, залежне становище України, а також великодержавницька політика російського та австро-угорського самодержавств викликали піднесення національно-визвольного руху в Україні, що підготував відповідний суспільно-політичний грунт для розгортання національно-революційних подій в українських землях.

Існування абсолютизму розглядалося при цьому не лише як джерело національного гноблення українців, а й як причина особливо жорстокої соціальної експлуатації. Тому з Українською революцією трудящі маси повязували надії на національне визволення і соціальний прогрес.

Розглядаючи головною причиною суспільної активності українців довготривале гноблення російським царизмом, провідники національного руху були переконані, що повалення самодержавства відкривало можливості для задоволення нагальних вимог українців як етносу й водночас стимулювало об’єднання з усіма демократичними силами для здійснення програми таких перетворень, які б:

  1. виключали повернення реакційного російського царизму і його колоніальної політики;

  2. забезпечували реформування усіх сфер життя в Україні за кращими світовими зразками.

Найголовніше, чого мали домагатися українці, що повинно було стати центральним пунктом їхньої програми, це воля, забезпечення права самим розпоряджатися своєю долею. Повалення самодержавства вони сприйняли як запоруку визволення, а в підтримці революції вбачали гарантію від реставрації старих царських порядків. Нагально потребою часу було обстоювання демократичних свобод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]