Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківский національний університет міського господарства

імені О.М.Бекетова

Кафедра інженерної екології і екологічної безпеки міст

Реферат по дисципліні «Екологія» на тему:

«Екологічні та морально-етичні проблеми пов’язані

з військовою діяльністю»

Виконав:

студент 1 курса ГОТ 2014-2

Шевченко Ілля Ігорович

Перевірив:

старший викладач

Кафедра ІЕ та ЕБН

Телюра Н.А.

Харків, 2014

Зміст

Вступ

1. Військова діяльність, її функції.

2. Поняття моралі та етики в військовій службі.

3. Природні та техногенні фактори виникнення небезпечної екологічної ситуації.

4. Екологічна ситуація в Україні.

5. Військова діяльність та конверсія військово-промислового комплексу.

6. Проблеми утилізації боєприпасів.

7. Екологічна складова у структурі національної безпеки України.

8. Екологічні наслідки військової діяльності.

Висновок

Неможливо допустити, аби щось, створене заради ненависті,

могло бути міцним. Тільки творення, а не нищення, може дати

силу для вільної думки.

(М. К. Реріх, видатний громадський діяч,

живописець, археолог, мандрівник).

Військова діяльність не творча, більше того, у воєнний час вона переважно руйнівна. Нерідко стверджується, що в разі ведення справедливої війни це руйнування здійснюється заради творення, але тут, швидше, закладена ідеологічна оцінка майбутнього творення, а з точки зору загальнолюдської оцінки будь-яка війна є руйнування.

В екології вирішальне значення мають проблеми безпеки людини і навколишнього середовища.

Національна безпека держави дедалі більше залежатиме від стану навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, прогнозу та пом’якшення наслідків надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру.

1. Військова діяльність, її функції.

Військова діяльність має чимало специфічного в проявах моральності. У соціальному плані моральні орієнтири людей у процесі військової діяльності єдині, тотожні, нерозривні з моральними процесами, що протікають в суспільстві. Разом з тим характер реалізації цих загальних принципів і положень в умовах військової діяльності своєрідний і специфічний. Ще Платон, зазначав, що моральні чесноти проявляються залежно від стану: чеснота мудрості властива філософії, помірність - ремісникам, а мужність і хоробрість - воїнам. Етика військової діяльності розглядає специфіку прояву моралі в процесі її здійснення, шляхи і способи формування морально-бойових якостей воїнів і прояв їх в умовах війни. Важливою специфічною вимогою етики військової діяльності є постійна готовність і моральні здібності здійснювати збройне насильство в інтересах захисту суспільства, досягти поставлених командуванням цілей навіть ціною самопожертви. Військова діяльність є однією з небагатьох сфер людської діяльності, де моральні норми виконання боргу вимагають у разі потреби віддати своє життя на благо Вітчизни.

Військова діяльність, як особливий вид людської діяльності, виконує важливі соціальні функції. У руках певних суспільних сил військова діяльність виступає засобом насильства. У цих умовах вона реалізується у формі війни або збройної боротьби. Війна як продовження політичної діяльності іншими, а саме насильницькими засобами є частиною політики. Ось чому військова діяльність використовується в політиці як засіб насильства. Військова діяльність як мирного, так і воєнного часу безпосереднім чином служить інтересам політики в цілому і військової політики зокрема. Вона являє собою специфічний засіб зміни шляхом насильства політичних відносин в суспільстві. Політичні цілі війни та інтереси забезпечення безпеки суспільства визначають в ньому характер військової діяльності. Збройна боротьба, в процесі якої протиборчі сторони домагаються поставлених цілей, змінює характер життєдіяльності всього суспільства. Військова діяльність виступає засобом захисту суспільства від збройного вторгнення ззовні, загрози його суверенітету і цілісності, тобто виконує функцію захисту суспільства.