Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання 1.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
114.13 Кб
Скачать

18

ЗМІСТ

ВСТУП

3

1

ЗАВДАННЯ 1

4

2

ЗАВДАННЯ 2

7

3

ЗАВДАННЯ 3

10

ВИСНОВОК

19

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

20

ВСТУП

Мікроекономіка – це наука, яка вивчає поведінку індивідуальної економічної одиниці. Мікроекономіка являється розділом економічної теорії. Як економічна наука мікроекономіка шукає відповіді на основні запитання, які постають перед будь-якою економічною системою – підприємцем, приватною фірмою чи державним підприємством.

Насамперед, це – питання „що виробляти”, тобто, потреби споживачів задоволення яких є кінцевою метою всякого виробництва. Тому однією з ключових проблем мікроекономіки є теорія споживчого вибору. Друге питання, на яке допомагає відповісти мікроекономіка „як виробляти”. Виробник має вирішити, які ресурси та в якій кількості залучати до виробничого процесу, відповідь на ці питання дає теорія виробництва. Одним із основних питань, на яке звертає увагу мікроекономіка „які результати принесе виробництво”. Це питання пов’язане з вивченням доходів та їх розподілом на поточне та перспективне споживання.

Метою роботи є навчитись вирішувати задачі з мікроекономіки, навчитись правильно аналізувати отримані результати та як їх можна застосувати у реальному житті.

Актуальність моєї розрахунково-графічної роботи полягаю у тому, що дозволяє навчитись аналізувати різні дані потрібні для вирішення задач мікроекономіки.

Основні задачі: навчитись визначати бюджет споживача та будувати бюджетну лінію, згідно отриманих даних; у другій задачі мені потрібно визначити рівноважні ціну та обсяг виробництва, а також проаналізувати як випливає введення податку на рівноважну ціну і як це відлазиться на споживачах і виробниках; третя задача буде присвячена виробництву фірми у короткостроковому періоді за певного рівня постійних і змінних витратах, потрібно буде визначити загальні, середні та граничні витрати, валовий і граничні доходи, а а також економічний прибуток при різному рівні цін.

Завдання 1

У стані рівноваги раціональний споживач купує 2 одиниці товару А за цінами 3 грн. та 4 одиниці товару В за цінами 5 грн. а) Визначити бюджет споживача, який він використовує для споживання товарів А та В. б) Побудувати бюджетну лінію БЛ1 за цих умов та бюджетну лінію БЛ2, враховуючи зниження ціни товару А до 2 грн. та підвищення ціни товару В до 6 грн. (від початкових умов). в) Чому дорівнює MRS заміщення товару А товаром В? Відповідь обґрунтуйте.

а) Бюджет споживача — це кількість грошей, яка доступна споживачеві для витрат у певний період часу [1].

Дано:

Товар А 2 од.

РА=3грн/од.

Товар В 4 од.

РВ=5 грн./од.

Розв’язання:

Для того, щоб визначити бюджет споживача я буду використовувати формулу для визначення доходу споживача:

    1. I=Px*X+Py*Y,

де I – дохід споживача; Рх – ціна за одиницю товару А; Х – кількість товару А; Ру – ціна за одиницю товару В; Y – кількість товару В.

І=2*3+4*5+6+20=26(грн.)

Висновок:

Бюджет споживача, який він використовує для споживання товарів А та В дорівнює 26 грн.

б) Перш ніж побудувати бюджетну лінію БЛ1 за даних умов та бюджетну лінію БЛ2, враховуючи зниження ціни товару А до 2 грн. та підвищення ціни товару В до 6 грн. (від початкових умов), потрібно визначити,

що таке бюджетна лінія:

Бюджетна лінія ‒ це геометричне місце точок, що подають всі комбінації

двох товарів, доступні покупцеві з фіксованим грошовим доходом при даних цінах[2,с.31].

у

24

22

20

18

16

14

12

10

8

6

4

2 БЛ2 БЛ1

0

2 4 6 8 х

Рис.1.1 Бюджетна лінія 1 та Бюджетна лінія 2.

На даному графіку показана бюджетна лінія 1, за початкових даних ціни, та бюджетна лінія 2, після зміни цін.

Для того щоб визначити точку бюджетної лінії 1, що знаходиться на осі х, я помножила кількість одиниць на товар А на ціну за одиницю товару А, даних в початковій умові:

А*РА=2*3=6 (грн.)

Для визначення точки на осі у, виконала аналогічну дію, тобто помножила кількість одиниць на товар В на ціну за одиницю товару В, даних в початковій умові:

В*РВ=4*5=20 (грн..)

У випадку з бюджетною лінією 2, де за умовами задачі були змінені ціни

(зниження ціни товару А до 2 грн. та підвищення ціни товару В до 6 грн.), спочатку мені потрібно визначити бюджет споживача за нових цін. Використовую ту ж саму формулу, що і в першому випадку (I=Px*X+Py*Y), тоді І2=2*2+4*6=4+24=28. Також з цієї формули я отримую точки [4;24], де 4 ‒ точка на осі х, а 24 ‒ точка на осі у.

в) Для визначення MRS заміщення товару А товаром В, треба визначити спочатку, що таке MRS:

MRS (Гранична норма заміщення показує), наскільки треба збільшити (зменшити) кількість товару Y , щоб зберегти загальну корисність комбінацій при скороченні (збільшенні) кількості товару X на одиницю.

    1. MRS=,

Де ∆А- це зміна кількості товару А, а ∆В – зміна кількості товару В.

MRS=2/4=1/2=0,5

Висновок:

Саме поняття «бюджет споживача» важливе для усіх споживачів, адже, як було зазначено вище, це кількість грошей, доступних споживачу у певний період часу. Тобто дозволяє зрозуміти скільки і якого товару може придбати покупець, щоб і не вийти за межу свого бюджету, і витрати всі наявні гроші.

У своїй роботі я розглядала найпростішу модель бюджетної лінії, в якій беруть участь тільки два товари. Було розраховано максимальна кількість товарів при їх ціні, які споживач може придбати за початкового бюджету, та після того як ціна на товар А зменшилась, а на товар В збільшилась, при зміні бюджету споживача. Крім того, було збудовано два графіки «Бюджету споживача» та пораховано граничну норму заміщення.