Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шаламов Виктор Олегович1.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
460.87 Кб
Скачать

44

зміст

Вступ …………………………………………………………………… 5

1. Асортимент культур…………………………………………………6

2. Ботаніко-біологічна характеристика культури ……………………8 2.2. Загальна характеристика родини…………………………… …9 2.3. Ботанічна характеристика культури……………………………9 2.4. Біологічна характеристика культури………………………......10 2.4.1. Розмноження……………………………………………………12 2.4.2. Вимоги до комплексних зовнішніх умов (субстрат, температура, живлення, світло, повітря, вода)……………………………………….14

3. Рекомендовані сорти культури …………………………………..17

4. Шкідники та хвороби культури і заходи захисту від шкідливих організмів .……………………………………………………..19

5. Агротехніка вирощування культури …………………………..27

6. Карта агротехніки вирощування культури ................................37

Висновки …………………………………………………………41

Список використаних джерел ……………………………………

Додатки…………………………………………………………………..

ВСТУП

Криза, в якій зараз знаходиться Україна, носить всеохоплюючий характер і стосується всіх сторінок суспільного життя, також економічної теорії, але звичайно у різних сферах він виявляється по-різному.

Наша молода держава опинилась у критичному стані, не знайшла на перших парах кращого виходу, як відкрити шлях до товарної експозиції (товари широкого споживання, ліки, продукти харчування). Бурні, не рівномірні темпи росту цін, непідпорядкованість податкової системи, масова не оплата податків та платежів, дефіцит кредитних ресурсів, зменшення прибутку працьовитих засобів у бюджет, а також, збільшення господарських доходів.

У залежності від цього фонди накопичення, потреби суспільного забезпечення мають тенденцію до ухильного скорочення і подальшого обезцінення національної валюти.

У такий важкий час займатися вирощуванням квітів дуже складно. Квітництво має справу з природними процесами і матеріалами, рослинами, землею, органічними, та мінеральними добривами.

Економія енергетичних ресурсів одна із найважливіших проблем виробництва, вона має найбільшу частину витрат. Тому асортимент сезонно-квіткових рослин змінюється у бік збільшення культур, потребуючих набагато більше тепла, світла, а також мало міста. Такі рослини називаються енергомалоємкісними.

В різниці між коштами покладеними на вирощування квітів у оранжереях ті коштами отриманими від реалізації готової продукції і є реальний дохід. Ціна виявляється засобом впливу на собівартість та якість продукції.

Агроном - квіткар повинен добре знати агротехніку вирощування культур, вміти правильно складати план-графік виробничого процесу, розрахувати кількість робітників, і потребу у матеріалах

1 Ассортимент культур Перелік культур на зріз

  1. Троянда Rose

  2. Гвоздика suisque

  3. Альстремерія Alstremeriya

  4. Хризантема chrysanthemum

  5. Кала Cálla

  6. Гербера Gerbera

  7. Фрезія Freesia

  8. Гіпеаструм Hippeástrum

  9. Еустома (лізіантус) (Lisianthus

Перелік горщикових культур

  1. Афеляндра Afelyandra

  2. Белопероне Beloperone

  3. Руелія Rueliya

  4. Санхеція Sanhetsiya

  5. Тунбергія Tunberhiya

  6. Амариліс Amaryllis

  7. Гемантус Hemantus

  8. Евхаріс Evharis

  9. Зефірантес Zefirantes

  10. Кринум Krynum

  11. Клівія Clívia

  12. Валота Valotum

  13. Панкраціум Pankratsium

  14. Абутилон Abutilonium

  15. Гібіскус Hibiscus

  16. Люмбаго lumborum

Вигонка у горщиках

  1. Тюльпан

  2. Гіацинт hyacinthus

  3. Нарцис Narcissus

  4. Ксифіум Ksyfium

  5. Неріне Narine

  6. Лілея lilium

Перспективні

  1. Азалія azalea

  2. Орхідеї orchids

  3. Антуріум Anthurium

  4. Спатифілюм Spatyfilyum

  5. Бегонія begonia

  6. Цикламен Сyklaminum

  7. Шифлера Shyflera

2. Ботаніко-біологічна характеристика культури

2.1 Cистематичне положення культур Гвоздика ( Diánthus) Домен: Еукаріоти (Eukarіoti)

Царство: Рослини (Plantae)

Відділ: Квіткові (FLOS)

Клас: Дводольні (Dicotyledonous)

Порядок: Гвоздічноцветние (Caryophyllales)

Сімейство: Гвоздичні (scidit)

Рід: Гвоздика( Diánthus) Хризантема (Сhгуsаnthеmum) Царство: Рослини (Plantae)

Відділ: Покритонасінні (angiosperms)

Клас: Дводольні (Dicotyledonous)

Порядок: Астроцветние (Asteracyeas)

Сімейство: Айстрові (Asteraceae)

Рід: Хризантема (Сhгуsаnthеmum)

2.2. Загальна характеристика родини Гвоздика ( Diánthus) - кущиста рослина з роздутими вузлами пагонів і супротивним плоским або злегка жолобчастим листям. Квітки частіше одиночні, прості, рожеві або бузкові або зібрані в кінцеве малоквіткове рихле щитоподібне суцвіття. В декоративному садівництві вирощуються і численні гібриди, у тому числі і ремонтантні. Одні сорти утворюють низькорослий компактний кущ, інші - високий і розкидистий.

Родина складноцвітні (Compósita). Сучасні сорти мають великий діапазон морфологічних і фізіологічних властивостей, але загальне для них - фізіологічна реакція на світло, значна теплолюбність. Дуже варіюють габітус рослин, форма й розмір листка, квітки, її елементів, забарвлення. Відомо багато класифікацій хризантем залежно від розміру суцвіть: великоквіткові, середньоквіткові, дрібноквіткові; форми суцвіть: немахрові, анемоподібні, махрові. Останні поділяють на помпонні, голчасті, кулясті, напівкулясті, декоративні, японські. У промисловому виробництві вирощують велико-, середньо- й дрібноквіткові сорти.

2.3. Ботанічна характеристика культури Гвоздика ремонтантна може рости при дуже широкому діапазоні температур. Оптимальна денна температура влітку 18-23°С, восени і навесні - 12-15°С, взимку - 9-11°С. Проте температура повітря вдень повинна відповідати інтенсивності освітлення. При їх невідповідності погіршується якість: зменшуються розміри квіток, товщина стебла, відбувається розтріскування квіток тощо, із оптимальних умовах вирощування температура вночі повинна бути на 2-4 ° нижча, ніж денна в осінньо-зимовий період. Якщо температура вдень нижча оптимальної, то утворюються широкі листки, збільшується розмір квітки, зменшується довжина пагонів. Коли температура вдень вища оптимальної, то зменшується розмір квіток за рахунок прискорення темпів їх росту, пагони передчасно дерев'яніють і гірше розгалужуються, затримується відростання бокових пагонів. При температурі вночі нижчій від оптимальної, спостерігається повільний ріст рослин, дуже затримуються строки цвітіння, формуються довгі пагони, великі пуп'янки квіток, бліде їх забарвлення. Якщо ж температура вночі вища оптимальної, то утворюються тонкі неміцні пагони,інтенсивніше забарвлення квіток і менше їх розмір.

Залежно від способу вирощування (одноквіткове чи галузисте формування) одні й ті самі сорти можуть бути в різних групах.

Дрібноквіткові немахрові сорти, частина середньоквіткових і деякі великоквіткові махрові сорти за галузистої технології даютьдовгі пагони з 7 -25 квітками на одному пагоні. Хоч рослини різняться силою росту, проте висота їх, довжина пагона може бути технологічно регульована і варіює в межах від 20 - 40 до 80 см та більше в межах сорту.

Світло. Хризантема - світлолюбна культура. За нестачі світла в теплицях стебла стають тонкі, зменшується розмір суцвіть, кількість бічних пагонів і квіток за галузистої. Ріст рослин протягом вегетативного й генеративного періодів уповільнюється, знижується врожайність під час зимово - весняного періоду. Слабке освітлення взимку затримує або уповільнює розвиток квіткової бруньки. Критична його інтенсивність близько 1000 лк. 2.4. Біологічна характеристика культури

Гвоздика особливо чутлива до низької температури в осінній та весняний періоди, під час формування квіток. Зниження температури до 8-9°С і менше у цей період призводить до утворення додаткової кількості, пелюсток у квітках і в подальшому розтріскуванню квіток, кількість яких може становити 60 % і більше. Низька температура під час росту пуп'янка сприяє утворенню в квітці додаткових точок росту і розтріскуванню пуп'янків. Контроль температури в період входження рослин у фазу 7-8 пар листків восени, взимку, навесні, витримування температури дня і ночі в цей час (вночі 9- 10°С, вдень на 2-4 °С вище залежно від освітленості) можуть значно поліпшити якість. Температура субстрату має також велике значення. Якщо вона нижча 7-8°С, то погіршується винос елементів живлення з грунту, кореневі волоски малоактивні. Підґрунтовий та надґрунтовий обігрів позитивно впливає на повітрообмін, сприяє кращому диханню кореневої системи, підвищує засвоюваність елементів живлення.

Інтенсивність світла і тривалість дня мають виключно важливе значення для оптимізації умов вирощування.

Велике значення має фотоперіодична дія. Гвоздика ремонтантна є факультативною рослиною довгого дня, тобто, чим довше день, тим швидше закладаються квітки. Хоча 16-годинний світловий день для розвитку квіток достатній, проте безперервність у період їх закладання найбільше впливає на індукцію квіток. Закладання їх відбувається швидше не тільки при подовженні дня більш як 16 год, але й у міру підвищення інтенсивності світла. У період слабкої природної інтенсивності світла, при короткому дні (восени, взимку, навесні) закладання квіток на пагонах затримується, збільшується кількість пар листків на пагонах максимально до 22-27 замість звичайних 11-16.

Вирощування хризантем високої якості з цвітінням у січні -

березні можливе в разі використання фотосинтетичного підсвічування протягом 10-12 годин щодня в 1 - 4 світлових зонах. Підсвічування не повинне порушувати планову довжину дня особливо генеративного періоду, тобто від закладання квіток до бутонізації. Установча потужність стандартна для кожної зони - від 200 до 100 Вт/ м2. Для зимової культури більш придатні сорти з дрібними листками, міцними стеблами.

Хризантема (Сhгуsаnthеmum) - фотоперіодична культура. Довгий день сприяє вегетативному росту й, навпаки, короткий прискорює формування й подальший розвиток суцвіть. За тривалого вирощування пагонів весняно -літнього періоду утворюються так звані «корончасті» суцвіття довгого дня. Бруньки в пазухах нижче розташованих листків, на відміну від прилистків, перебувають у вегетативній фазі. Після їх відростання утворюються нові вегетативні пагон. Період від початку росту пагона, в тому числі живцювання, до формування квіткової бруньки корончастого типу залежить від строку розмноження,прищипувань, скороспілості сорту. Суцвіття довгого дня формуються в травні - серпні до початку природного періоду коротких днів. 2.4.1. Розмноження

При вирощуванні гвоздики методом керованої культури з використанням додаткового джерела світла необхідно врахувати такі фактори: пори року; готовність пагонів до фотоперіодичної реакції; природну тривалість дня; можливість використання джерела світла з різною інтенсивністю світлового потоку в червоній і далекій червоній частині спектра (тобто типи ламп). Тривалість періоду від формування літнього бутона до найраннішнього повного формування квітучого пагона становить 8 - 10 тижнів, для пізньолітнього бутона - 6 - 8 тижнів. Періодів вирощування за традиційної технології триває не менше 7 міс. Це враховують, застосовуючи традиційну технологію, коли розмножують навесні сорти влітку вирощують у відкритому ґрунті з подальшим перенесенням рослин у теплиці, де вони квітують. Для традиційної технології в теплицях використовують сорти, у яких пізній літній бутон корончастого типу дає високоякісну продукцію. Для традиційної технології використовують переважно велико- і середньоквіткові сорти зрізного й горщечкового типу, в тому числі ранні, середні і пізні.

Суцвіття короткого дня, так звані «щитковидні», утворюються за різної довжини дня. Бічні пагони в пазухах листків генеративного пагона закладають в умовах короткого дня генеративні пагони, які в подальшому залишають або видаляють.

Період коротких днів до цвітіння залежить від сорту. Він становить 6 -15 тижнів. Найбільше значення для виробництва мають 9 - 10 - тижневі сорти.

При керованій культурі для зрізуваних сортів досить 4-6 тижнів росту після посадки вкорінених живців в умовах короткого. Це дозволяє протягом 4 - 4,5 міс одержати зрізну продукцію. У горщечкових сортів увесь цикл вирощування триває 3 - 3,5 міс.

Серед керованих є й сорти, придатні для традиційної технології, тобто суцвіття, сформовані в умовах довгого чи короткого дня, характеризуються високою декоративністю.

Формування суцвіть хризантем відбувається протягом трьох фаз. Перша фаза розвитку квіток (ініціація генеративних органів) триває 3-5 коротких днів. Друга (розвиток зачатків язичкових і трубчастих квіток на квітколожі до макроскопічних розмірів) становить 2,5-3 тижні. Високі чи низькі температури, нестача світла, довгий день, переривчастий короткий можуть істотно затримати чи взагалі перепинити закладання суцвіття. Третя (повна диференціація органів квіток) завершується до 40-го дня. Зміна умов вирощування (температура, освітленість) у цій фазі істотно не впливає на розвиток суцвіття, лише здатна затримати строки цвітіння.

При організації керованої культури хризантем програмують світлові умови для регулювання довжини генеративної та вегетативної фаз росту. Для подовження вегетативної фази вмикають додаткове підсвічування, а для переходу до генеративної скорочують природну довжину дня до 10 годин шляхом зашторювання теплиці чи грядок з рослинами. Подовження дня з допомогою фотоперіодичного підсвічування малої інтенсивності (50 - 100 лк) здійснюють за допомогою ламп розжарювання чи ртутних люмінесцентних ДРЛФ-400. Фотоперіодичне підсвічування слід вмикати вночі, а не подовжувати природну тривалість дня, оскільки в першому випадку реакція рослин сильніша. Можна застосовувати й циклічне підсвічування з такими режимами: 2 хв. світла + 8 хв. темноти; 3 хв. світла + 12 хв. темноти; 6 хв. світла + 24 хв. темноти. Таке підсвічування застосовують протягом усього періоду довгих днів.