Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сквер записка.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
661.53 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ІМ. О. М. БЕКЕТОВА

ЖИТЛОВО – КОМУНАЛЬНИЙ ТЕХНІКУМ

Пояснювальна записка

до проекту «Реконструкція, планування та озеленення скверу по вул. Сумська в м. Харкові»

Виконала

студентка гр. 3-ЗБ-2

Пашкова А. В.

Перевірила

Торяник Н. Ф.

Харків 2013

Зміст:

  1. Вступ

  2. Кліматичні умови в м. Харкові та Харківській області

  3. Існуюче положення

  4. Архітектурно - планувальне рішення

  5. Дендрологічне рішення

  6. Квіткове оформлення. Газон

  7. Використана література

Вступ

Сквер - це невелика озеленена територія , яка є елементом оформлення площі , громадського центру , магістралі , використовувана для короткочасного відпочинку і транзиту.

Сквер на площі може займати всю її територію або тільки частина , може бути влаштована в одному місці площі або розділений на кілька ділянок . Його розміщують між будинками або перед окремою спорудою . Це залежить від планування відповідного району міста , розмірів ділянок , вільних від забудови , графіка руху транспорту і пішоходів , розташування і архітектурного рішення громадських і житлових будівель.

Призначення скверів може бути різним. Сквери , створювані на майданчиках загальноміського чи районного значення , на привокзальних площах , а також перед окремими великими громадськими будівлями ( театрами , музеями і т. д.) , призначені головним чином для " короткочасного відпочинку громадян. Сквери , розташовані на майданчиках другорядного значення та на вулицях , використовуються для більш тривалого відпочинку і , крім того , служать місцем для прогулянок та ігор дітей. Цільове призначення скверів перед окремими будівлями визначається насамперед функціями цих будівель. Наприклад , сквери біля кінотеатрів використовуються влітку як своєрідні фойє, в яких відвідувачі очікують початку сеансу. Коли сквери на площах і вулицях створюються тільки з архітектурно - декоративними цілями , вони зазвичай займають незначні за розмірами ділянки , і тут часто встановлюють пам'ятники або скульптури , розміщують фонтани.

Цільове призначення скверів знаходиться у відомій залежності і від розмірів території . Іноді сквер на вулиці через недостатні розмірів ділянки не може бути використаний для відпочинку дорослих та ігор дітей , і тому служить лише декоративним цілям.

При плануванні скверу важливо визначити баланс його території , для чого необхідно знайти правильне співвідношення основних елементів, що складають територію скверу ( майданчиків , доріжок і різних типів посадок ) . Це співвідношення залежить у кожному конкретному випадку від не скількох факторів: можливої ​​ кількості відвідувачів , призначення скверу , його місця в плані міста , кліматичних умов , рельєфу , характеру навколишньої забудови і необхідності розкриття видових панорам на ландшафт. Залежно від кількості відвідувачів встановлюють розміри майданчиків у сквері , ширину і протяжність доріжок.