Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RE_prakticheskie_zadania.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

1. Донецький і Поліський екон. Райони.

ПРП Клімат району помірно континентальний. Мінерально-сировинні ресурси представлені паливно-енергетичними, рудними та нерудними корисними копалинами: кам'яне вугілля, антрацити, природний газ, ртуть, бурі залізняки, мідні руди, поліметали, вапняки, крейда, будматеріали, рідкісні метали. Погано забезпечений водними ресурсами. Переважають чорноземні ґрунти, значна частина зайнята відвалами пустої породи і потребує рекультивації. ПРП В районі зосереджено 10% природно-ресурсного потенціалу країни. Найбільшу питому вагу складають земельні, водні та лісові ресурси. З корисних копалин можна виділити нафту, калійну, кухонну сіль, сірку, озокерит, мінеральні води. Район багатий на сировину для будівельної промисловості. Прир.-клімат. умови (помірно-континентальний клімат) зумовили заболоченість території, надмірність водних ресурсів, спеціалізацію с г. Ґрунти дерново-підзолисті.

ЕкП Один з найпотужніших, переважає важка індустрія із багатогалузевим сільським господарством. Промисловість - 89%, - с г - 11%. Галузі спеціалізації: паливно-енергетична, металургійна, хімічна, машинобудівна та будівельних матеріалів. Спостерігається збільшення частки видобувних галузей і зменшення – обробних. Зросла частка електроенергетики та металургійного комплексу. Потребує удосконалення галузевої і територіальної структури господарства: технічного переоснащення вугільної, металургійної, нафтохімічної галузей промисловості, зниження їх територіальної концентрації і техногенного навантаження на територію. У с г тваринництво домінує над рослинництвом.

ЕкП Поліський екон. район є аграрно-промисловим. Для областей характерні відмінності у спеціалізації та локалізації пром. й с/г виробництва. Спостерігається збільшення частки в галузевій структурі електроенергетики, паливної, металург., хімічної, деревообробної, харчової промисловості, скоротилась частка машинобудування, верстатобудування, легкої промис., промисловості будматеріалів. В районі спостерігається помітна індустріальна відсталість більшості областей. Функціонують бурякоцукровий, плодоовочеконсервний, льонопромисловий, молоко -, м’ясо - та птахо промисловий комплекси.

НТП 19 науково-дослідницьких інститутів і філіалів, наукові колективи, що працюють у галузі вугільної промисловості, будівництва, у нафтогазовій промисловості, електроенергетиці, маркшейдерській справі. НТП Протягом останніх років значно активізувалося наукове співробітництво із зарубіжними ВНЗ, науковими міжнародними фондами та організаціями.

Екологія Негативно впливає на рівень забруднення довкілля - пал.-енерг. комплекс, металургійне виробництво, транспорт. Атмосфера забруднена важкими та рідкісними металами, продуктами переробки нафтохімічної промисловості, зокрема вуглеводневими сполуками. 1 місце за показником скидання забруднених зворотних вод у природні поверхневі водні об’єкти, пилові бурі на чорноземах, нагромадження териконів. Екологія Західне Полісся знаходиться в зоні екол. напруги, що, насамперед, пов'язано з функціонуванням Рівненської АЕС та радіоактив. забрудненням внаслідок кадаст. на Чорнобильській АЕС, а також перезволоженням значних територій.

Труд П Проживає 7 млн. осіб, відноситься до найбільш заселених регіонів країни. Показник тривалості життя один з найнижчих. Від’ємне сальдо міграції. Високі показники смертності. У Донецькому екон. районі зайнятість населення складає 41,6 % від загальної чисельності. Це один з регіонів в державі, де найбільша питома вага зайнятості у сфері матеріал. виробництва і, зокрема, в промисловості. Чисельність трудових ресурсів становить близько 3,5 млн. осіб. Труд П Чисельність 4,6 тис. осіб. Майже 54% населення проживає у містах і селищах міського типу. Абсолютне скорочення населення через зменшення народжуваності. Зайняте населення - 40% , 1/3 в АПК. Рівень безробіття перевищує загальноукр. показник.

Рекр-турисП Донецька область має багаті прир. ресурси. Бальнеологічне значення мають Слов'янські солоні озера і джерела мінеральних вод. Національну цінність складають дві заповідні зони - Хомутовський степ і Святогірський істор.-архіт. заповідник, а також меморіальний комплекс «Молода гвардія» і численні музеї. Рекр-турисП Наявність унікальних підземних вод та лікувальних грязей.

Інфраструктура Район займає вигідне ЕГП і має розвинену транспортну мережу. Донецька залізниця - одна з найбільших в Україні. Зручний автомобільний зв'язок з іншими регіонами України і півднем Росії. За якістю дороги відносяться до вищих категорій автодоріг в Україні. В містах Донецьк, Маріуполь, Луганськ розташовані аеропорти. Маріупольський морський порт є одним з найбільших в Україні. Інфраструктура Проходять важливі транспортні коридори міжнародного значення напрямків Росія-Україна-Польща та Україна-Білорусь. Головним водним шляхом району є р. Десна. Основний вид транспорту залізничний. Автом. шляхи мають значну густоту, особливо у південній частині екон. району. Через територію району прокладено газомагістралі, частково нафтопр. Дружба.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]