Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Екзаменаційні питання з філософії 2013-2014

.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
44.03 Кб
Скачать

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ З КУРСУ «ФІЛОСОФІЯ»

2013-2014

1. Визначте місце та роль філософії в системі культури і поясніть метафоричний образ філософії як «Нічийної Землі».

2. Проаналізувавши корінні відмінності між філософією та наукою, визначте специфіку філософських проблем.

3. Проаналізуйте та порівняйте точку зору І.Канта та Ф.Енгельса з приводу сутності основного питання філософії.

4. Співставте погляди різних шкіл ранньогрецької філософії на першооснову світу : Фалес, Анаксимандр, Анаксимен, Геракліт, Піфагор, Демокрит.

5. Проаналізуйте вислови Протагора «Людина є мірою всіх речей» і Сократа «Пізнай самого себе» та визначте специфіку проблематики класичного періоду в порівнянні з попереднім етапом розвитку античної філософії.

6. Охарактеризуйте метод Сократа і обґрунтуйте, що діалог можна вважати найбільш продуктивною формою комунікації в сучасному глобалізованому світі.

7. Проаналізувавши умови, що надали філософії Сократа статусу «етичного раціоналізму», визначте чи можна абсолютизувати роль розуму в етичній поведінці людини.

8. Проаналізуйте погляди Платона на процес пізнання і поясніть їх зв’язок з філософським вченням про ідеї.

9. Проаналізувавши філософські погляди Платона та Аристотеля на людину, обґрунтуйте їх соціальну спрямованість і визначте спільні та відмінні риси цих концепцій.

10. Визначивши основний внесок Аристотеля в розвиток філософської думки, поясніть, чому К. Маркс назвав його Македонським грецької філософії та першим енциклопедичним розумом серед греків.

11. Охарактеризуйте, в чому схожість та відмінність шляхів досягнення щастя з позицій епікуреїзму та стоїцизму.

12. Поясніть, як і чому змінився статус філософії в епоху Середньовіччя та проаналізуйте основні світоглядні ідеї, що формуються в цю епоху.

13. Визначте основні ціннісно-світоглядні орієнтири людини епохи Середньовіччя та їх віддзеркалення в філософській спадщині цього періоду.

14. Проаналізуйте трансформацію поглядів на співвідношення віри та розуму в середньовічній філософії : Тертуліан – Августин – Абеляр – Аквінський.

15. Визначте основні положення та ідеї християнської філософії, проаналізувавши онтологічні та соціальні погляди Августина Блаженного та Томи Аквінського.

16. Використовуючи роботу Піко делла Мірандоли «Речь о достоинстве человека», проаналізуйте, чим відрізняється уява про людину в епоху Відродження від традиційних уявлень Середньовіччя.

17. Охарактеризуйте чинники, що визначили провідну роль гносеологічної проблематики в філософії Нового часу та визначте місце науки в житті суспільства, виражене гаслом Ф.Бекона: «Знання – сила».

18. Порівняйте основні методологічні ідеї Ф.Бекона і Р.Декарта та їх роль в розробці ідейних засад новоєвропейської науки.

19. Визначте внесок І. Канта в розробку етичної науки та прокоментуйте його твердження, що «зоряне небо наді мною і моральний закон у мені» виступають основоположними цінностями.

20. Визначте внесок Г.Гегеля в розвиток європейської філософської думки, проаналізувавши основний категоріальний апарат його діалектичного бачення.

21. Проаналізувавши роботу К. Маркса «К критике политической экономии. Предисловие», визначте основні категорії, що виражають сутність матеріалістичного розуміння історії.

22. Розглянувши життєвий шлях Г. Сковороди та його основні філософські ідеї, обґрунтуйте справедливість вислову: «Сковорода – це український Сократ».

23. Проаналізувавши основні проблеми, що складають предмет дослідження філософії екзистенціалізму, розкрити зміст його основних категорій.

24. Розкрийте зміст вислову Ж.-П. Сартра : «людина, народжена свободною, приречена на свободу», проаналізувавши проблему співвідношення свободи і відповідальності в екзистенціалізмі.

25. Пояснить важливі вихідні принципи екзистенціалізму: людина свого роду «проект» та «існування в ній передує сутності».

26. Охарактеризуйте основні етапи розвитку позитивізму, визначивши методологічну специфіку кожного з них.

27. Проаналізувавши запропоновану Куном загальну схему історико-наукового процесу, визначте його основні етапи та відповідні категорії, що їх характеризують.

28. Проаналізувати, як в ході історичного розвитку різними філософами вирішувалась проблема пізнаваності світу.

29. Розглянувши позиції представників емпіризму та раціоналізму, наведіть аргументи на користь діалектичної єдності чуттєвого та раціонального рівнів пізнання та неможливість абсолютизації кожного з них.

30. Визначивши категорії об’єкт та суб’єкт пізнання, обґрунтуйте діалектичний характер їх взаємодії в процесі історичного розвитку.

31. Охарактеризувавши зміст трьох основних законів діалектичного розвитку буття, визначте, які саме сторони процесу розвитку розкриває кожний з них.

32. Визначивши світоглядне та методологічне значення основних законів діалектики, розкрийте зміст категорій що характеризують кожний з них.

33. Співставивши образ людини в античній та середньовічній філософії визначте, якими соціально-політичними та культурними чинниками обумовлено розмаїття цих моделей.

34. Проаналізувавши ціннісно-світоглядні орієнтації людини Середньовіччя та епохи Відродження, визначте основні детермінанти специфічних уявлень щодо картини світу та місця людини в ньому в ці історичні періоди.

35. Розкрийте співвідношення понять “людина”, “індивід”, “індивідуальність”, “особистість”, використовуючи філософський підхід до аналізу цих основних категорій.

36. Розкрийте діалектику взаємодії біологічного та соціального в людині, проаналізувавши обмеженість абсолютизації в історії філософської думки біологізаторських та соціологізаторських підходів,

37. Поясність, що таке соціалізація особистості, розкривши основні етапи та механізми її реалізації.

38. Розкрийте психологічні механізми втечи від свободи та її суперечливий характер за роботою Е.Фромма “Втеча від свободи”.

39. Поясніть необхідність діалектичного підходу при оцінці ролі суб’єктивних і об’єктивних чинників суспільного життя, співставивши позиції фаталізму та волюнтаризму.

40. Охарактеризуйте послідовність виникнення історичних форм суспільної свідомості, виходячи з її суспільно-історичної зумовленості.