Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

вопросы по микро экзамен

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
74.24 Кб
Скачать

ПРОГРАМНІ ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ

З МІКРОЕКОНОМІКИ

  1. Мікроекономіка як складова частина економічної теорії.

Визначення предмета мікроекономіки; суб'єкти економічних відносин на мікрорівні; позитивний та нормативний мікроекономічний аналіз; застосування та межі мікроекономічної теорії.

  1. Позитивний і нормативний мікроекономічний аналіз.

Визначення предмета мікроекономічного аналізу; мета позитивного аналізу; мета нормативного аналізу; зв'язок позитивного й нормативного аспектів у реальній дійсності; нормативна економічна теорія та економічна політика.

  1. Проблема обмеженості ресурсів та необхідність вибору.

Сутність економічних ресурсів та їх види; крива виробничих можливостей; неповне використання виробничих можливостей, зрушення кривої виробничих можливостей; альтернативні витрати.

4.Ринок, його роль і функції.

Сутність ринку; роль ринку в товарному господарстві; функції ринку.

5. Ринок та умови його функціонування.

Сутність ринку; свобода підприємництва і вибору; повна відповідальність економічних суб’єктів за результати господарської діяльності; конкуренція виробників і вільне ціноутворення.

6. Класифікація ринків в залежності від його територіальних масштабів. Інфраструктура ринку.

Галузеві ринки: локальний, національний і світовий; інфраструктура ринку та її роль в сучасній економіці.

7. Класифікації ринків в залежності від об'єктів ринкових угод і відповідності діючому законодавству. Ринкова кон’юнктура.

Класифікація ринків в залежності від об'єктів ринкових угод; класифікація ринків з позиції відповідності діючому законодавству; тіньовий ринок; ринкова кон’юнктура та її показники.

8. Конкуренція та її види.

Визначення поняття «конкуренція»; цінова та нецінова конкуренція; досконала конкуренція: визначення поняття, ознаки; недосконала конкуренція та її види.

9. Види ринків за типами конкуренції.

Ознаки ринку з досконалою конкуренцією; ознаки ринку з недосконалою конкуренцією; характеристика ринків з монополістичною конкуренцією, з олігополією, з чистою монополією

10.Характерні риси ринку досконалої конкуренції.

Визначення поняття «ринок досконалої конкуренції»; головні ознаки ринку досконалої конкуренції; позитивні та негативні риси ринку досконалої конкуренції.

11. Ринок монополістичної конкуренції.

Визначення поняття «ринок монополістичної конкуренції»; головні ознаки ринку монополістичної конкуренції; позитивні та негативні риси ринку монополістичної конкуренції.

12. Ринок чистої монополії.

Визначення поняття «чиста монополія»; головні ознаки ринку чистої монополії та причини його існування; форми конкуренції на суто монопольному ринку; позитивні та негативні риси ринку чистої монополії.

13.Олігополістична структура ринку.

Визначення поняття «олігополія»; причини існування олігополії; показники концентрації ринку; особливості конкуренції в умовах олігополії.

14.Порівняльна оцінка конкурентного та чисто монопольного ринків.

Ознаки конкурентного ринку; ознаки монопольного ринку; економічні наслідки досконалої конкуренції; економічні наслідки монополізації ; антимонопольна політика держави.

15. Потреби, їх структура, класифікація та тенденція розвитку.

Визначення поняття «потреба»; класифікації видів потреб; тенденції історичного розвитку потреб.

16. Блага та їх класифікації.

Визначення поняття «благо»; економічні та вільні (неекономічні) блага; блага-субститути, комплементарні і нейтральні блага, блага з від’ємною корисністю; загальна, середня та гранична корисності блага; процес споживання та динаміка сукупної та граничної корисності блага; закон спадної граничної корисності та умови за яких він діє.

17. Корисність блага, теорія граничної корисності.

Визначення понять «благо» і «корисність блага», величина корисності блага; загальна, середня та гранична корисності блага: визначення понять, алгебраїчний та графічний вираз; закон спадної граничної корисності блага та умови за яких він діє.

18. Попит, закон попиту. Крива попиту.

Визначення поняття «індивідуальний попит»; функція та крива індивідуального попиту; особливості кривої попиту; закон попиту і його теоретичне обґрунтування; рента споживача.

19. Попит, нецінові детермінанти попиту.

Визначення поняття «індивідуальний попит»; індивідуальний і ринковий попит та їх графічне зображення; нецінові детермінанти ринкового попиту та їх вплив на зрушення кривої попиту.

20. Пропозиція, закон пропозиції. Крива пропозиції.

Визначення поняття «індивідуальна пропозиція»; функція та крива індивідуальної пропозиції; закон пропозиції та його теоретичне обґрунтування; визначення поняття «ринкова пропозиція»; визначення поняття «цінова еластичність ринкової пропозиції»; коефіцієнт цінової еластичності ринкової пропозиції .

21. Пропозиція, нецінові детермінанти пропозиції .

Визначення поняття «індивідуальна пропозиція»; індивідуальна і ринкова пропозиція та їх графічне зображення; нецінові детермінанти ринкової пропозиції та їх вплив на криву ринкової пропозиції.

22. Ринкова рівновага та механізм її встановлення.

Ринкова рівновага: визначення поняття та графічне зображення; зони ринкового простору, що відбивають інтереси суб’єктів ринку; товарний надлишок та механізм його усунення; товарний дефіцит та механізм його усунення.

23. Цінова еластичність попиту.

Визначення поняття «цінова еластичність попиту»; коефіцієнт цінової еластичності попиту: формула за якою він визначається та характеристика його рівнів; фактори, що визначають цінову еластичність попиту; визначення цінової еластичності попиту на продукцію фірми за показником її загального доходу; цінова еластичність попиту на продукцію фірми і цінова політика фірми.

24. Еластичність попиту відносно доходу. Перехресна еластичність попиту.

Визначення поняття «еластичність попиту відносно доходу»; коефіцієнт еластичності попиту відносно доходу: формула за якою він визначається та характеристика його рівнів; визначення поняття «перехресна еластичність попиту»; коефіцієнт перехресної еластичності попиту: формула за якою він визначається і характеристика його рівнів; практичне значення еластичності попиту відносно доходу та перехресної еластичності.

25. Цінова еластичність пропозиції .

Визначення поняття «цінова еластичність пропозиції»; коефіцієнт цінової еластичності пропозиції: формула за якою він визначається та характеристика його рівнів; вплив фактору часу на цінову еластичність ринкової пропозиції.

26. Кардиналістський підхід у визначенні споживацьких переваг.

Сутність кардиналістської теорії; поняття «рівновага споживача»; рівність зважених граничних корисностей благ та спосіб її досягнення споживачем в умовах обмеженого бюджету.

27. Ординалістський підхід у визначенні споживацьких переваг.

Сутність ординалістської теорії; криві байдужості та їх властивості, карта кривих байдужості; бюджетна лінія та її властивості; графічне та алгебраїчне зображення стану рівноваги споживача.

28. Криві байдужості споживача.

Визначення кривої байдужості споживача та її властивості, графічне зображення; карта кривих байдужості споживача; гранична норма субституції; зона субституції.

29. Бюджетні обмеження і можливості споживача.

Бюджетна лінія споживача та її властивості, графічне та алгебраїчне зображення; відображення бюджетними лініями змін доходу споживача та цін товарів: крива «доход – споживання», крива «ціна – споживання»; ефект доходу і ефект заміщення.

30. Фірма як суб’єкт ринкової економіки та види фірм за формами власності.

Визначення поняття «фірма»; мотивація поведінки фірми; умови функціонування фірми; види фірм за формами власності.

31. Фактори виробництва та їх класифікація.

Виробництво і фактори виробництва; матеріальні ресурси: визначення понять, загальна характеристика; людські ресурси: визначення понять, загальна характеристика; роль фактору «підприємницька здібність» у економічному розвитку суспільства.

32. Виробництво. Виробнича функція.

Виробництво та фактори виробництва; визначення поняття «виробнича функція»; взаємозаміна та взаємодоповнення між факторами виробництва; «загальний продукт», «середній продукт», «граничний продукт»: визначення понять, взаємозв’язок між ними.

33. Виробнича функція з одним змінним фактором.

Визначення поняття «виробнича функція»; визначення понять: «загальний продукт», «середній продукт», «граничний продукт»; динаміка середньої і граничної продуктивності при зміні одного фактора виробництва, закон спадної граничної продуктивності.

34. Рівновага виробника з позиції рівності зваженої граничної продуктивності факторів виробництва.

Граничний продукт фактора виробництва, його фізичне та вартісне вимірювання; визначення поняття «рівновага виробника»; зважена гранична продуктивність фактору виробництва, правило мінімізації середніх витрат.

35. Виробнича функція з двома змінними факторами.

Визначення поняття «виробнича функція»; изокванта та її властивості, карта изоквант; норма та зона технічного заміщення факторів виробництва; ізокоста, її графічне та алгебраїчне зображення; графічне та алгебраїчне зображення рівноваги виробника.

36. Прибуток фірми: бухгалтерський та економічний підходи.

Загальний, середній та граничний доходи фірми; визначення поняття «витрати фірми»; бухгалтерські і економічні витрати, внутрішні та зовнішні економічні витрати; нормальний прибуток; економічний та бухгалтерський прибуток, значення економічного прибутку для розвитку фірми.

37. Фактор часу у функціонуванні фірми.

А. Маршалл про фактор часу; періодизація за фактором часу: миттєвий, короткостроковий та тривалий періоди у функціонуванні фірми; можливості фірми збільшувати пропозицію та обсяг виробництва в різні періоди функціонування.

38. Витрати виробництва фірми у короткостроковому періоді.

Визначення короткострокового періоду в функціонуванні фірми; види витрат; графіки AТC, AFC, AVC, MC та їх аналіз.

39. Витрати виробництва фірми у довгостроковому періоді.

Визначення довгострокового періоду в функціонуванні фірми; особливості довгострокових витрат у порівнянні з короткостроковими; крива довгострокових середніх витрат та її графічне зображення; концепція ефективного розміру фірми.

40. Ефект масштабу виробництва та його види.

Визначення довгострокового періоду в функціонуванні фірми; крива довгострокових середніх витрат фірми; визначення поняття «ефект масштабу виробництва»; види ефекту масштабу виробництва: позитивний, постійний та негативний.

41. Умови прибутковості та збитковості фірм – досконалих конкурентів у короткому періоді.

Поняття короткого періоду в функціонуванні фірми; графіки, що характеризують співвідношення ринкової ціни та умов прибутковості, беззбитковості і збитковості фірм; загранична, гранична та догранична фірми; пропозиція фірми в короткостроковому періоді.

42. Рівновага фірми – досконалого конкуренту в короткостроковому періоді.

Поняття короткого періоду в функціонуванні фірми; два підходи до визначення обсягу виробництва, що максимізує прибуток фірми; умови рівноваги фірми у короткому періоді.

43. Класифікація фірм – досконалих конкурентів у короткостроковому періоді.

Визначення короткого періоду в функціонуванні фірми; умови короткострокової рівноваги фірми; гранична та загранична фірми: визначення понять, загальна характеристика і стратегія поведінки; визначення поняття «догранична фірма», види дограничних фірм: збиткова, беззбиткова, з економічним прибутком.

44. Економічні наслідки чистої монополії та державне регулювання її діяльності.

Ознаки «чистої монополії»; ціни і розподіл ресурсів на ринку чистого монополіста у порівнянні з ринком досконалої конкуренції; форми конкуренції на суто монопольному ринку; позитивні та негативні риси ринку чистої монополії.

45. Загальна характеристика ринків факторів виробництва.

Визначення факторів виробництва та їх різновидів; взаємозв'язок ринків продуктів та ринків факторів виробництва; попит на фактори виробництва та їх пропозиція на конкурентному ринку; рівновага на конкурентному ринку факторів виробництва.

46. Ринок праці: сутність, функції, особливості.

Праця як фактор виробництва; ринок праці та його відмінність від інших ринків виробничих ресурсів; ринковий попит на працю та фактори, що його визначають; ринкова пропозиція праці та фактори, що її визначають; рівновага на конкурентному ринку праці та її графічне зображення.

47. Особливості сучасного ринку праці.

Визначення поняття «ринок праці»; вплив НТР на сучасний ринок праці; суб'єкти регулювання, напрямки та засоби регулювання ринку праці..

48. Ринок землі та його особливості.

Визначення поняття «ринок землі»; ринковий попит на землю та фактори, що його визначають; ринкова пропозиція землі, її особливості та фактори, що її визначають; рівновага на ринку землі: визначення поняття і графічний вираз; земельна рента та її види, орендна плата; ціна землі.

49. Ринок капіталу і його особливості.

Визначення капіталу як фактора виробництва, форми капіталу; валові та чисті інвестиції; попит та пропозиція капіталу; види процентних ставок, дисконтування.

6