Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Вступ

У сучасних соціально-економічних умовах значну роль відіграє право. Воно є невід’ємною частиною ринкової економіки і одночасно важливим інструментом реалізації державної політики. Тому на сьогодні важливо знати право, історичний аспект його розвитку, враховувати особливості його функціонування в умовах ринкової економіки.

Методичні вказівки з дисципліни «Правознавство» мають на меті ознайомити студентів з великим обсягом та складним змістом навчальної дисципліни.

Структура методичних вказівок максимально наближена до професійних інтересів і потреб майбутніх економістів. Тому основну увагу приділено таким галузям права, як: цивільне, фінансове, господарське, підприємницьке, трудове тощо. Але перед тим, як почати вивчення окремих галузей права, необхідно отримати загальне уявлення про те, що таке держава та право, які їх основні ознаки, а також оволодіти загальними правовими категоріями та поняттями. Відповіді на поставлені питання розкриваються в темі – основи теорії держави і права.

Методичні вказівки значною мірою сприятимуть цілісному, логічно послідовному й системному сприйняттю теоретичного матеріалу навчальної дисципліни «Правознавство», забезпеченню ефективної загальнотеоретичної підготовки студентів. Методичні вказівки сприятимуть більш ефективній організації самостійної роботи студентів, що допоможе їм повною мірою засвоїти дисципліну «Правознавство».

1. Навчально-тематичний план

№ п/п

Назва теми

Кількість годин

Форма контролю

Усього

з них

Лекції

Практичні та семінарські заняття

Індивідуальна робота

Самостійна робота

А

1

2

3

4

5

6

7

Змістовий модуль І

Основи теорії держави та права

1

Основні поняття загальної теорії держави та права

10

2

2

2

4

ПМК-1

Змістовий модуль ІІ

Окремі галузі права України

2

Конституційне право

10

2

2

2

4

ПМК-1

3

Адміністративне право

9

2

2

1

4

ПМК-1

4

Фінансове право

9

2

2

1

4

ПМК-1

5

Цивільне право

12

2

4

2

4

ПМК-1

6

Сімейне право

9

2

2

1

4

ПМК-2

7

Трудове право та основи соціального законодавства

10

2

2

2

4

ПМК-2

8

Підприємницьке право

8

2

2

1

3

ПМК-2

9

Аграрне, земельне та екологічне право

7

2

2

1

2

ПМК-2

10

Кримінальне право

10

2

2

2

4

ПМК-2

11

Міжнародне право

11

2

4

1

4

ПМК-2

Усього

108

22

26

16

41

Іспит

2. Теми дисципліни та вимоги до їх вивчення

Тема 1. Основні поняття загальної теорії держави та права

План

  1. Історичні умови виникнення держави. Поняття історичного типу держави.

  2. Поняття та ознаки держави.

  3. Поняття форми держави та її елементи. Функції держави.

  4. Поняття і сутність права. Система права.

  5. Правова норма та її структура.

  6. Поняття та структура правовідносин.

  7. Джерела права.

Держава – це суверенна політико-територіальна організація суспільства, що має владу, яка здійснюється державним апаратом на основі правових норм та яка здатна здійснювати керівництво та управління загальносуспільними справами із застосуванням, у разі необхідності, легального примусу. Сутність держави слід охарактеризувати через сукупність її ознак. До яких належать суверенітет, територіальність, народонаселення, наявність апарату керування та примусу (апарату держави), публічно-політичний характер державної влади, легалізований примус, універсальність, система права, податкова система та спеціальний матеріальний фонд (скарбниця, бюджет), атрибути держави.

Необхідно знати, що держава – категорія історична. На виникнення і формування перших держав впливало багато чинників: економічні, політичні, соціальні, психологічні, культурні. Важливо знати, що найважливішими причинами виникнення перших держав були саме економічні процеси. Історичний тип держави – це сукупність найбільш суттєвих ознак, властивих державам, що існували на певних етапах історії людства. Треба знати, які існують підходи до визначення типології держав та прізвища науковців, що є авторами цих підходів.

При розкритті 3-го питання важливо знати, що форма держави – це спосіб організації і здійснення державної влади, єдність трьох її основних елементів: форми правління, форми державного устрою, політичного режиму. За формою державного правління держави поділяються на монархії та республіки. За формою державного устрою – на унітарні держави та федерації. За політичним режимом – на демократичні та антидемократичні. Необхідно з’ясувати сутність кожного різновиду держав за даними ознаками та навести їх приклади в сучасному світі, а також охарактеризувати Україну за формою держави.

Право – це система загальнообов'язкових правил поведінки, встановлених та санкціонованих державою, спрямованих на врегулювання суспільних відносин і забезпечених державою. Необхідно визначити та охарактеризувати ознаки права, до яких належить державна санкціонованість, системність, загальнообов'язковість, формальність, нормативність та державна охорона.

Система права являє собою впорядковану сукупність всіх діючих в державі правових норм. Правова норма – це формально обов'язкове правило поведінки, яке має загальний характер, встановлюється та санкціонується державою з метою регулювання суспільних відносин і забезпечується примусовою силою держави. Треба знати, з яких структурних елементів складається правова норма.

Також слід уяснити сутність та ознаки правових відносин. Структуру правовідносин складають суб'єкт, об'єкт та зміст. Необхідно знати сутність кожного з названих елементів структури правовідносин.

Також слід вивчити сутність джерел права, як способів виразу та закріплення його норм. Необхідно охарактеризувати кожне джерело права, а також виділити джерела права, що застосовуються в Україні. Також слід з’ясувати, що основним джерелом права в Україні є нормативно-правовий акт, який є письмовим документом компетентного органу держави, в якому закріплено забезпечуване нею формально обов’язкове правило поведінки загального характеру. Слід знати види нормативно-правових актів та вміти їх відрізняти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]