Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА з історії України 2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
390.66 Кб
Скачать

Передмова

Шановні студенти! Вашій увазі пропонуються методичні вказівки з курсу «Історія України». Вони містять програму з курсу «Історія України», яка укладена з урахуванням програми курсу «Історія України» для вищих навчальних закладів економічного профілю. Методичні вказівки містять також тематику і плани семінарських занять, завдання для першої та другої рейтингової контрольної роботи, питання й завдання до самостійної та індивідуальної роботи студентів, перелік тем рефератів та рекомендовану літературу до курсу в цілому, типові тестові завдання з дисципліни, карту самостійної роботи студента, тематику індивідуальних завдань з проблеми «Історія України в іменах», типові питання для підготовки до іспиту з дисципліни, критерії оцінювання поточних та підсумкових знань студента.

Слід зазначити, що історія України втілює в собі етапи історичного шляху українського народу, який зробив значний та неповторний внесок у розвиток та поступ європейської й світової цивілізації, економіки, форм господарювання, матеріальної та духовної культури людства. Історичний розвиток та еволюція українського суспільства переконливо свідчить про те, що український народ протягом декількох століть мав свою власну національну державність, відстоював її, боровся за її відродження та збереження. В сучасних умовах розбудови новітньої української держави великого значення набуває процес зростання інтересу до проблем вітчизняної історії, витоків українського народу, формування його державності та використання кращих історичних традицій та позитивного досвіду в практичній життєдіяльності як суспільства в цілому, так і окремого індивіда. Причому це стосується фактично всіх галузей, сфер та ділянок суспільного буття – економіки, ринкових реформ, політичних перетворень, соціальних трансформацій, духовно-культурних процесів тощо.

Зазначимо, що курс «Історія України» є базовою нормативною дисципліною, затвердженою Міністерством науки і освіти України, він є невід’ємною складовою гуманітарної підготовки студентів. Даний курс має на меті сприяти формуванню громадянської відповідальності та національної свідомості майбутніх фахівців - економістів, управлінців, допомогти студентові набути глибоких та нових знань, виробити навички самостійного неупередженого аналізу та оцінки ключових історичних подій, а також будувати свою професійну та громадську діяльність на сталій основі багатющого й водночас драматичного історичного досвіду українського народу.

Глибоке і всебічне вивчення історії України неможливе без опанування документально-джерельної бази, навчальної та методичної літератури, результатів наукових досліджень учених, систематизованих матеріалів відповідних енциклопедій, словників, довідників, що відображають політичний, соціально-економічний та духовно-культурний розвиток українського народу від найдавніших часів до сьогодення. Якісне осмислення, засвоєння та освоєння програми й змісту курсу стане додатковим чинником формування сучасної молодої людини – спеціаліста своєї справи, зрілого громадянина своєї держави, цивілізованого учасника світових процесів взаємообміну та взаємодії, який усвідомлює власну самобутність та національну ідентичність.