Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2007 Кафедральний підручник ФІЛОСОФІЯ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ україни

Одеський державний економічний університет

45-Річчю кафедри

присвячується

О С Н О В И

Ф і л о с о ф і Ї

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

За редакцією М.Ф.Шмиголя та О.В.Сулима

Автограф

Одеса 2007

ББК 87я73

Ф 561

УДК 1(075.8)

Навчальний посібник підготовлений у відповідності до сучасних вимог Міністерства освіти і науки України, побудований згідно нової навчальної програми з курсу філософії. Посібник складається з трьох модулів. Перший модуль – “Історичні типи філософії”, в якому послідовно розглядаються основні етапи розвитку філософської думки; другий модуль - “Основні проблеми філософії”, що включає проблеми онтології, пізнання, логіки, людського буття, суспільства та його розвитку; третій модуль – “Основи етичних знань”. До кожної теми курсу з метою організації та активізації самостійної роботи студентів запропоновані комплекс проблемно-пошукових завдань, тематика рефератів та доповідей. До більшості тем наведені уривки з творів видатних філософів.

Зміст посібника відповідає сучасним вимогам щодо інтеграції України в європейський освітянський простір і зорієнтований на формування у студентів гуманістичного світогляду та творчого підходу до вирішення досліджуваних проблем. Посібник рекомендується для студентів вищих навчальних закладів, а також аспірантів, котрі складають кандидатський іспит з філософії.

А в т о р и: М.Ф.Шмиголь, О.В. Сулим, Л.О.Сандюк, С.П.Симоненко, М.Ф. Цибра, Н.В.Щубелка, Ю.С.Юшкевич.

вступ

Філософія, виступаючи інтелектуальним ядром людської духовності, дає відповіді на глибинні занепокоєння та запити людини. Вона завжди потрібна людині, а особливо тоді, коли життя вимагає вибору, визначення моральної та соціальної позиції, осмислення й обґрунтування світоглядних ідеалів і стратегії їхнього досягнення.

Філософія - це нескінченний пошук відповідей на вічні проблеми людського буття, які набувають в кожну історичну епоху свого специфічного забарвлення і вирішення. Тому одна із задач вивчення філософії полягає в тому, щоб простежити еволюцію цих змін, показати, наскільки адекватно філософська думка тієї чи іншої епохи відповідала на виклики часу, як видатні мислителі формували системи цінностей, ідеалів, що мають важливе значення для збереження і розвитку суспільства, чому й присвячений перший модуль посібника. Другий модуль посібника присвячений систематизованому аналізу основних теоретичних проблем філософії. Етиці, яка з часів Аристотеля традиційно розглядається як практична філософія, присвячений третій модуль посібника.

Вивчення філософії передбачає не просто засвоєння певного обсягу філософських знань, але і уміння творчо застосовувати їх в складних життєвих ситуаціях, в повсякденній, професійній і суспільній діяльності. Тому органічним елементом посібника виступає комплекс проблемно-пошукових завдань, виконання яких сприятиме формуванню у студентів навичок самостійного критичного мислення.

Тема 1. Філософія, її предмет і роль в житті людини та суспільства

Зміст теми: 1. Світогляд, його структура та історичні типи. 2. Специфіка філософії як форми світогляду. Філософія та наука. 3. Основні питання філософії та її структура. 4. Основні функції філософії.

Сферу філософії можна підвести під наступні питання: Що я можу знати? Що я повинен робити? На що я можу сподіватись? Що таке людина?

І.Кант