Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая34 гр.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
508.37 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економічного аналізу

Курсова робота

на тему:

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства «Одеський припортовий завод»

Виконав:

Научний керівник:

доцент Бойко Л.О.

Одеса – 2012

План

Вступ……………………………………………………………………………..3

Розділ 1. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства «Одеський припортовий завод»

    1. Джерела формування прибутку підприємства, показники прибутку і рентабельності та методика їх аналізу……………………………………. 6

    2. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства “Одеський припортовий завод”……………………………………………………………………………..9

Розділ 2. Аналіз фінансового стану підприємства та його значення………………..20

2.1. Методика аналізу фінансового стану підприємства…………………………22

2.2. Аналіз фінансових ресурсів та майна підприємства “ОПЗ”…………………27

2.3. Аналіз фінансової стійкості та ліквідності підприємства “ОПЗ”………….30

Висновок…………………………………………………………………………………….42

Список використаної літератури…………………………………………………………..47

Додатки……………………………………………………………………………………...48

Вступ

В умовах кризи 2008-2010 років аналіз діяльності підприємства, що базується на розрахунку певних показників, наданні певних рекомендацій щодо збільшення прибутку, знаходженні певних резервів, усуненні тих проблем, що існують на підприємстві, є актуальним і, на мій погляд, неможливо підприємтву вийти зі стагнації, без аналізу.

За допомогою аналізу виробляється стратегія і тактика розвитку підприємства, обґрунтовуються управлінські рішення, здійснюється контроль за їх виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і працівників. Аналіз господарської діяльності дозволяє врахувати не тільки загальні закономірності і тенденції розвитку економіки, але і прояви загальних, специфічних і окремих економічних законів в практиці конкретного підприємства, своєчасно виявити тенденції змін і можливості підвищення ефективності виробництва. Завдяки сучасним методам економічних досліджень, методиці системного, комплексного фінансового аналізу, він дозволяє точно, своєчасно, всебічно оцінити результати господарської діяльності підприємства.

В умовах кризи особливо постраждав фінансовий сектор економіки, а найбільш банківська система, та реальний, в першу чергу це стосується підприємств металургійної та хімічної галузей.

Тому для своєї курсової роботи я взяв для аналізу підприємтсво хімічної галузі – Одеський припортовий завод, та розгляну кредитоспроможність підприємства як зі сторони банку, так і намагатимусь проаналізувати стан ОПЗ за допомогою економічного та фінансового аналізу.

Отже, метою мого дослідження є вияв існуючих тенденцій розвитку та факторів, що стримують його, розробка рекомендацій стосовно його покращення та проаналізувати, чи є підприємство кредитоспроможним.

Виходячи з поставленої мети, аналітичне дослідження виробничих результатів підприємтства включає вирішення наступних завдань:

-аналіз фінансових результатів підприємства як основної операціїної діяльності, так і іншої операційної та фінансово-інвестиційної;

-оцінка динаміки та структури прибутку ( збитку) за звітній та минулий роки

-виявлення резервів на підприємстві та надання рекомендацій щодо їх використання

-аналіз показників кредитоспроможності ОПЗ

-виявити, чи потрібні позики підприємству і чи є підприємство кредитоспроможним.

ВАТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) — хімічно-промислове підприємство в Україні. Розташований на березі Малого Аджалицького лиману, межує з морським торговельним портом «Южний», через який здійснюється перевантажування хімічних вантажів.

Одеський припортовий завод (ОПЗ) було засновано в 1974 році. Основним призначенням заводу є виробництво та реалізація хімічної продукції — аміаку та карбаміду. Крім того, завод також приймає та перевантажує призначені для експорту добрива, що виробляються в Росії та Україні. Свою виробничу діяльність підприємство розпочало у 1978 році. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолодження і перевантаження аміаку

До складу Одеського припортовогу заводу входить:

-два агрегата з виробництва аміаку проектної потужістю 450 тыс. тон в рік кожен;

-два агрегата з виробництва карбаміду проектної потужістю 330 тыс. тон в рік кожен;

-комплекс з перевантаження аміаку потужністю 4,3 млн. тон в рік, зі складом на 120 тис. тон;

- комплекс з перевантаження карбаміду потужністю до 5 млн. тон в рік, зі складом на 80 тис. тон;

-комплекс з перевантаження метанолу потужністю 1 млн. тон в рік, зі складом на 48 тис. тон;

-комплекс з перевантаження рідких азотних добрив потужністю 500 тис. тон в рік, зі складом на 36 тис. тон;

На заводі проводиться багато робіт, що направленні на энергозбереження. В результаті чтого ріст об’ємів виробництсва супроводжується також зниженням використання енергоресурсів в розрахунку на одиницю продукції. На сьогоднішній день на ОПЗ найменш удільні витрати природнього гозу серед хімічних підпрємтсв України.

Пропозиції і рекомендації, викладені в роботі, будуть сприяти удосконаленню діяльності підприємства та міститимуть шляхи реалізації знайдених резервів підвищення фінансових результатів підприємства.

У першому розділі – „ Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства «Одеський припортовий завод»” – подаються основні засади фінансового аналізу в загалі, та аналізу фінансових результатів зокрема, їх методи та задачі, також розглядається економічна природа прибутку, та процес його формування, аналізуються основні фінансові результати діяльності підприємства, визначені тенденції результатів та вплив основних чинників.

У другому розділі ─ «Аналіз фінансового стану підприємства та його значення» ─ на основі даних фінансової звітності ОПЗ буде проведений аналіз активів та пасивів балансу підприємства, розраховані показники ліквідності, стійкості, покриття та інших.

У третьому розділі ─ «Оцінка кредитоспроможності підприємства як потенційного позичальника банку» ─ буде проведений аналіз потенціалу підприємства, визначення класу позичальника та розглянуті можливості надання позики ОПЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]