Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

бух.учет (3)

.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
32.94 Кб
Скачать

3. Предмет Б.О. і його об`єкти

  1. Для забесп. свої діяль. кожне п. має відповідне майно – госп. з-би (матер. і грош. рес-cи), які форм-ся за рахунок відповідних джерел (внесків засновників, прибутку, залучених з-бів і ін). Контроль за наявністю та рухом, а також рац-м викор-м госп. з-бів здійсн-ся за допомогою б.о. Таким чином, госп. з-би, які знах-ся в розпоряджені п., і джерела їх формув-ня є об’єктом б.о. і входять до змісту його предмету. В б.о. відображ-ся матер. трудові і фін. затрати, які зв’язані з в-вом і реалізацією продукції, визнач-ся фін. результати госп. діяль. Крім того, товарно-грошове обращение обумовлює різні розрахункові взаємовідносини підпр – с постачаьниками, покупцями за товарно-матеріаль. цінності і послуги, с бюджетом по налогам та ін. платежам, банками за отримані кредити, робітниками по оплаті праці та ін., які також охоплюються і контролюються б.о. Отже предметом б.о. є госп. з-би і їх використання у процесі госп. діяль., а також розрахунково-кредитні взаємовідносини, які виникають при цьому. Об’єкти бухгалтерського обліку підприємства.

Всі об'єкти обліку поділяються на: 1.хоз-ні средства.2.хоз-ні процеси. Господарські засоби групуються: А) активи; Б) капітал та зобов'язання Активи - це ресурси, які контролюються перед ними в результаті минулих подій використання кіт. привіт до збільшення економ. вигод у майбутньому. Активи поділяються на: - необоротні (ресурси, кіт. Призначені для реалізації чи споживання в теч. Року, терміну, що перевищує один рік) - оборотні (грошові ср-ва, необмежені у використанні, а також ресурси, кіт. Призначені для реалізації чи споживання в теч.одного року або одного операційного циклу) Необоротні активи представляються засобами праці та довгостроковими інвестиціями та іншими об’єктами, які використовуються протягом терміну перевищує 1 рік або норм. операт. цикл. До засобів праці відносять: - нематеріальні активи - це активи, кіт. не мають матеріальної форми. (Права використання прир. ресурсами) - основні засоби - це матеріальні активи, які містяться підприємством з метою їх використання в процесі вироб-ва, надання в оренду. До осн. Засобам належать земельні ділянки, машини. - Інші. необоротні матеріальні активи - це бібліотечні фонди, природні ресурси, малоцінні необоротні матеріальні активи. Оборотні активи складаються з об'єктів, кіт. використовуються протягом 1 операц. циклу або не більше одного року. Вони можуть виконувати різні функції. До предметів праці належать: - виробничі запаси, кіт. включають в себе: сировина і матеріали Паливо, тара, запасні частини, виробничі напівфабрикати, незавершене виробництво - це незакінчена обробка продукції, яка знаходиться на 1-е число звітного періоду в цеху біля верстата. Напівфабрикати власного виробництва - це деталі або вузли кіт. пройшли обробку в одному цеху і очікують подальшої участі у виробництві. Оборотні активи кіт. не відносяться до предметів праці: - малоцінні і швидко зношується предмети-готова продукція - це продукція, обробка якої закінчена і кіт. пройшла випробування, приймання, комплектацію згідно договорів з замовниками і відповідає технічним умовам і стандартам. - Кошти у поточних рахунках - це заборгованість різних пред-й, організацій, осіб перед-ю. - Поточні фінансові інвестиції - різні цінні папери. Активи пред-я можуть бути сформовані за рахунок двох джерел: власні капітал зобов'язання перед іншими перед-ми та особами. Власний капітал ділиться на: статутний капітал - це капітал у момент створення пред-я. додатково вкладений капітал - сума на кіт. вартість реаліз. випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість. інший додатковий капітал - це вартість безоплатно отриманого майна. резервний капітал - це резерви кот.за рахунок прибутку покривають непередбачені витрати, збитки. нерозподілений прибуток - це сума чистого прибутку кіт.залишається у перед-я після виплати дивідендів і формування резервного капіталу і після налоговложенням .

Зобов'язання поділяються на: довгострокові зобов'язання - будуть погашені в строк 1 роки або один операц.цікл кіт більше 1 року. поточні зобов'язання - кіт будуть погашені в теч. операційного циклу або 1 року. умовні зобов'язання - точні терміни погашення і сума ще не визначені.

6.Метод бухгалтерського обліку

Метод бухгалтерського обліку — це сукупність спеціальних прийомів, за допомогою яких вивчають його предмет.Бухгалтерський облік вивчає свій предмет за допомогою таких методів:— хронологічного і систематичного спостереження;— вимірювання господарських засобів і процесів;— реєстрації та класифікації даних із метою їх систематизації;— узагальнення інформації з метою звітності.Методу спостереження відповідають прийоми документування та інвентаризації; вимірювання здійснюють шляхом оцінки і калькуляції; реєстрація та класифікація (поточне групування) проводяться на рахунках за допомогою подвійного запису; узагальнення інформації з метою звітності відбувається в бухгалтерському балансі та фінансовій звітності.Документування — спосіб первинного спостереження і реєстрації господарських операцій у первинних бухгалтерських документах.інвентаризація — це спосіб перевірки наявності товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів шляхом перерахування, зважування, обміру, оцінки всіх залишків майна підприємства і зіставлення з даними бухгалтерською обліку.Оцінка — це відображення об’єктів бухгалтерського обліку в єдиному грошовому вимірнику з метою узагальнення їх у цілому по підприємству.Калькуляція — це метод обчислення собівартості виготовлення продукції або виконаних робіт, наданих послуг.Бухгалтерські рахунки — спосіб поточного обліку і контролю за наявністю і рухом активів і пасивів підприємства. Рахунок — це локальна інформаційна система для групування економічно однорідних об’ктів обліку.Подвійний запис — метод відображення господарської операції на рахунках; техніка бухгалтерського обліку. Суть його полягає в подвійному відображенні в бухгалтерському обліку кожної господарської операції: за дебетом одного і кредитом іншого рахунка в одній сумі.Бухгалтерський баланс — це спосіб узагальнення і групування інформації про активи підприємства за складом і розміщенням та джерелами їх утворення на певну дату.Бухгалтерська звітність — метод підсумкового узагальнення й одержання підсумкових показників діяльності підприємства за звітний період.Методичні прийоми бухгалтерського обліку взаємопов’язані, доповнюють один одного і в сукупності становлять одне ціле — метод бухгалтерського обліку.

7. Бухгалтерський баланс: його склад та структура.

Уявлення про склад господарських засобів підприємства та також їх джерел на звітну дату дає бухгалтерський баланс. У балансі господарські засоби підприємства відображають за складом та розміщенням, а також за Джерелами також їх утворення та цільовім призначенням у грошво вираженні на визначений дату. Мета складання балансу - надання користувачами повної, правдивої та неупередженої інформації про фін. стан підприємства на звітну дату. За будову бухгалтерський баланс є двосторонньою таблицею: Ліва частина - актив балансу, права - пасив балансу. Актив балансу - система показників, Яка відображає склад І РОЗМІЩЕННЯ засобів підприємства, Що поєднані у якісно однорідні групи. Пасив балансу - система показників, Яка відображає джерела утворення та цільове призначення засобів підприємства, Що об'єднані у якісно однорідні групи.

Актив балансу складається з трьох розділів: Необоротні активи - Це активи, які НЕ булі віднесені до оборотних. оборотні активи - грошові кошти та також їх Еквіваленті, не обмежені у використанні, а також Інші активи, призначені для реалізації чи використання Протягом операційного циклу або дванадцяти місяців. Витрати майбутніх періодів - витрати, оплачені у звітному періоді, які належать до Наступний періоду. Пасив балансу містіть 5 розділів: Власний Капітал - частина активів підприємства, Що залишається після відрахування Його зобов'язань. Забезпечення майбутніх витрат та платежів - умовні зобов'язання, Щодо яких сума і час майбутніх платежів НЕ визначні. Довгострокові зобов'язання - зобов'язання, Що не належать до поточних. Поточні зобов'язання - зобов'язання, Що Будуть погашені Протягом операційного циклу підприємства або дванадцяти місяців від дати балансу. Доходи майбутніх періодів - суми доходів, одержані Протягом поточного та попередніх звітних періодів, які Будуть визнані в майбутніх періодах.

2. Визначення запасів, порядок їх оцінки, визнання та відображення у звітності описуються в положенні (стандарті) БО 9 «Запаси». П (С) БО 9 дає слід. визначення запасів. Запаси - це активи, кіт.: 1.содержатся для подальшого продажу; 2.Для їх використання у вироби, і адмін. цілях; 3.находятся в процесі вироб-ва з метою подальшого продажу готової прод-ції. Згідно з П (С) БО 9 до запасів належить: 1) сировину, осн. допоміжні матеріали, комплектуючі вироби; 2) незавершене вироб-во, 3) готова прод-ція; 4) товари; 5) малоцінних швидкозношуваних прод-ція. БО виробничих запасів ведеться за первісною вартістю. Первісна вартість вироб-них запасів складається з таких витрат:- Договірна ст-ть-Витрати на оплату посередницьких послуг -Оплата інформаційних та інших послуг - Заготівельні, вантажно-розгрузочние, транспортні витрати -Митні збори і платежі.

Всі операції руху матер. цінностей діляться на дві групи: прибуткові та видаткові. Прибуткові та видаткові документи в свою чергу діляться на документи, кіт. оформляють внутрішнє переміщення запасів (склад-проз-во) і зовнішні документи від постачальників або з покупцями. Розрізняють такі зовнішні документи: накладна, товаро-транспортна накладна і акти купівлі-продажу. До внутрішніх документів належать: прибуткові матеріал.ордера, внутрішня накладна на переміщення і матеріал. звіти.

I3. 20 “Виробничі запаси” — на ньому обліковують запаси сировини та матеріалів (у тому числі в дорозі та в переробці), будматеріалів, запасних частин, матеріалів сільгосппризначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва. За дебетом рахунку відображають надходження виробничих запасів та їхню дооцінку, за кредитом — списання на виробництво чи внаслідок реалізації, уцінку тощо. Цей рахунок має дев’ять субрахунків. На рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" ведеться облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконанні роботи і надані послуги. За кредитом рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за дебетом - її погашення, списання тощо. Рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" має такі субрахунки; \

9. Рахунки бухгалтерського обліку.

У залежності від того, для обліку яких об'єктів призначені бух.счета діляться на активні і пасивні.

Активні рахунки - призначені для обліку наявності і руху активів пред-я. Пасивні рахунки - використовується для обліку наявності і зміни капіталу і зобов'язань перед-я. Існує також активно-пасивний рахунок, кот. поєднує в собі ознаки активних і пасивних рахунків (напр.44 «Нерозподілений прибуток»). На активних рахунках сальдо на початок і на кінець періоду відображається за дебетом, збільшення активів - за дебетом, а зменшення - за кредитом. На пасивних рахунках залишок на початок місяця відображається за кредитом на кінець місяця - за кредитом, збільшення джерел - за кредитом, зменшення - за дебетом. Тобто на тій стороні рахунка, де показується залишок, відображається збільшення об'єкта, а на протилежній - зменшення. По закінченню періоду за бух. рахунками розраховуються обороти за дебетом і за кредитом окремо. Обігом наз.сумма змін за опред. період часу за дебетом або за кредитом. Оборот по Дт на активному рахунку - це сума всіх записів по дебету. Оборот по Кт на активному рахунку - це сума всіх записів по Кт. Оборот по Дт на пасивному рахунку - це сума всіх записів за дебетом рахунка. Оборот по Дт на пасивному рахунку - це сума всіх записів за дебетом рахунка. В кінці періоду після підрахунку оборотів за дебетом і за кредитом рахунків розраховується сальдо на кінець періоду. Активні рахунки: сальдо на кінець місяця по Дт = сальдо на початок місяця по Дт + оборот по Дт за місяць - оборот за місяць за Кт. Пасивні рахунки: сальдо на кінець місяця по Кт = сальдо на початок місяця по Кт + оборот по Кт за місяць - оборот за місяць за Дт. Залишок на активному рахунку може бути або дебетовим або нульовим, на пасивному рахунку - тільки кредитовий або нульовий. На активно-пасивному рахунку залишок на початок місяця може бути як по Дт так і по Кт одночасно тобто розгорнуте сальдо. План рахунків побудований відповідно до класифікації рахунків за їх економічним змістом. Рахунки класу 1 «Необоротні активи" призначені для обліку ср-в праці (10 «основні ср-ва»), а також довгострокових фінн.інвестіцій (14 «Довгострокові фінансові інвестиції»), капітальних інвестицій, дебіторської довгострокової заборгованості Рахунки класу 2 «Запаси» іспол.для узагальнення ін-ції про оборотних матеріальних активах, кот.находятся на різних стадіях операційного циклу. (20 «Виробничі запаси», 24 «Шлюб на виробництві») Рахунки класу 3 "Грошові ср-ва, розрахунки та інші активи" призначені для обліку ден-х ср-в, тек-х фін-вих інвестицій, розрахунків з дебіторами і витрат буд.періодов. Рахунки класу 4 «Власний капітал та забезпечення зобов'язань" призначені для обліку власного капіталу, забезпечень майбутніх витрат і платежів. Рахунки класу 5 "Довгострокові зобов'язання" призначені для обліку довгострокових кредитів банку та др.долгосрочних зобов'язань. Рахунки класу 6 «Поточні зобов'язання» - для обліку зобов'язань, кот.будут погашені протягом операц.цікла або 12 мес.с дати балансу. Рахунки класу 7 «Доходи і результати діяльності» - для обліку доходів від операційної, фін-вої та іншої звичайної деят-ти, а також надзвичайних подій. Рахунки класу 8 «Витрати за елементами» - для накопичення ін-ції про витрати за елементами, кот.необходіми для заповнення відповідного розділу «Звіту про фін-вих результатів». Рахунки класу 9 «Витрати діяльності» - для накопичення ін-ції про витрати операційної, фінансової та іншої звичайної деят-ти. Рахунки класу 0 «Позабалансові рахунки» - для обліку цінностей, які не належать перед-ю і умовних прав і обязательсв, бланків суворого обліку

2.Різновиди господарського обліку.Дані бухгалтерського обліку є основним джерелом інформації про фінансово-господарської діяльності підприємства. З виникненням виробництва матеріальних благ люди опинилися перед необхідністю їх обліку - так виник господарський облік. Пізніше з господарського обліку виділилися оперативний, статистичний і бухгалтерські обліки. Сучасне час під господарським обліком розуміється кількісне відображення процес сов матеріального виробництва. Оперативний облік - це реєстрація окремих явищ і процесів у самому ході їх вдосконалення з метою оперативного керівництва цими процесами. Статистичний облік - це реєстрація масових однорідних явищ і процесів з метою виявлення закономірностей їх у розвитку. Бухгалтерський облік - це упорядкована система збору вимірювання реєстрації, обробки і передачі інформації в грошовому вираженні про майно, зобов'язання і господарські операції окремого підприємства, організації шляхом суцільного безперервного і документального оформлення. Відмінними рисами БО є: Безперервність,документальна відособленість, суцільний охоплення операції на підприємстві. У рамках господарського обліку використ..3 види вимірників: 1. натуральні (хар-ють об'єкт обліку по кількості, вазі, обсягу) 2. трудові (хар-ють обліковуються об'єкту по кількості витратили. праці) 3. вартісні (узагальнюючий вимірник дозволяє підсумувати абсолютно різнорідні об'єкти)

I0.Подвійний бухгалтерський запис. Подвійний запис - це запис госп. операцій на протилежних сторонах як мінімум двох рахунків, по Дт одного і Кт іншого рахунку. Госп-ні операції викликають зміни в об'єктах обліку, кіт. повинні бути зафіксовані в системі рахунків БО. Оскільки кожна госп-ва операція викликає зміни як мінімум 2-х об'єктів обліку, то одна і та ж сума відображається одночасно на 2-х рахунках: по Дт одного і Кт іншого. Цей спосіб відображення факту госп-ного життя наз.методом подвійного запису. У результаті цього оборотів по Дт всіх рахунків завжди повинен дорівнювати підсумку оборотів за Кт всіх рахунків. Відсутність цієї рівності свідчить про помилки у відображенні операцій. Таким чином, подвійний запис явл. елементом методу БО, що випливають із самої сутності госп-них операцій. Він дозволяє відобразити кругообіг ср-у перед-я, їх перехід з однієї форми в іншу, має контрольне значення. Метод подвійного запису випливає з об'єктивного рівності двох сукупностей об'єктів обліку - активів і джерел їх формування. Його формула має след.від: Активи = власний кап-л + зобов'язання. Кожна операція двояким чином позначається на стані об'єктів обліку при обов'язковому збереженні балансового рівності. Кореспонденція бухгалтерських рахунків, бухгалтерські проводки. Взаємозв'язок рахунків, які здійснюється за допомогою подвійного запису, називається їх кореспонденцією, а рахунки, між якими виникає такий зв'язок кореспондуючими рахунками. Для відбиття будь-якої господарської операції в бухгалтерському обліку необхідно встановити кореспондуючі рахунки між ними. Формула кореспонденції рахунків має такий вигляд: Дт (номер рахунку) Кт (номер рахунку) - сума. Відображення госп. операції і суми на рахунках із зазначенням того які рахунки дебетуються, а які кредитуються - називається бухгалтерським проведенням або бух. записом. Бухгалтерські проводки бувають прості і складні. Проста проводка - це бух. запис по Дт одного рахунку і Кт іншого, це запис операції, які викликає зміни 2-х об'єктів обліку. Складна проводка - це бух. запис по Дт одного і Кт двох або більшої кількості рахунків і навпаки, по Кт одного і Дт двох або більшої кількості рахунків. Складні бух. проводки об'єднують кілька простих. Приклад 1 Відпущені зі складу матеріали на виробництво продукції на суму 200 грн.1.в цій ситуації беруть участь два об'єкти:-матеріали (вироб-ні запаси)-основне (незавершене) виробництво. 2.проізошло наступну зміну в структурі активів пред-я:-матеріали на складі розумний. -Сума незаверш. вироб-ва збільш. 3.ресурси в запасах і незавершеному вироби, відображаються на активних рахунках, тобто в цій операції беруть участь 2 активних рахунку. На активних рахунках збільшення відображається по Дт, а зменшення - по Кт. 4.У цій ситуації проста бух. запис буде мати вигляд: Дт 23 Кт 20 - 200 грн.3.ресурси в запасах і незавершеному вироби, відображаються на активних рахунках, тобто в цій операції беруть участь 2 активних рахунку. На активних рахунках збільшення відображається по Дт, а зменшення - по Кт. 4.У цій ситуації проста бух. запис буде мати вигляд: Дт 23 Кт 20 - 200 грн.

  1. II/Синтетичні та аналітичні бухгалтерські рахунки.

У БО в залежності від ступеня узагальнення даних застосовуються синтетичні та аналітичні рахунки.

Синтет. рахунки - це рахунки, на які відображаються рух цілої групи об'єктів обліку, економічно однорідних за своїм змістом. Це рахунки першого порядку: облік, який ведеться на синтет. рахунках наз. синтетичним. Особливістю синтетичних рахунків явл., То, що на них відображаються дані тільки у вартісному вираженні, грошову оцінку. Для уточнення інформації в синтетичному обліку в БО на підприємстві застосовуються аналітичні рахунки. Аналіт. рахунки - це рахунки, на кожному з кіт. відображається рух тільки одного об'єкта обліку вхідного в економічно однорідну групу. Це рахунки 3 порядку: облік кіт. ведеться на аналіт. рахунках зв. аналіт. обліком. Аналіт. Рахунки відкриваються до більшості синтет. рахунків. Рахунки по які не ведуться аналіт. рахунки зв. неподільними. (Якщо на перед-тії використовується тільки нац. Валюта рахунок 30 «каса» явл. Неподільним) На аналіт. рахунках облік може вестися як у вартісному так і в натур. вираженні. аналіт. облік ведеться необособленное від синтетів., а в його розвиток, в аналіт. обліку фіксується рух тих, же активів або джерел, але в розбивці за їх видами (сорти). У теорії обліку синтет. рахунки прийнято вважати основними, головними, а аналіт. - Допоміжними. Не рідко за окремими синтет. рахунках необхідно згрупувати аналіт. рахунку по якому або ознакою, щоб отримати показники, узагальнити в розрізі окремих підгруп, такі угруповання в тек. обліку здійснюються за допомогою субрахунків, кіт. явл. рахунками 2-го порядку. Схема аналіт. рахунків, на кот.учітиваются різні матеріальні цінності, відрізняються від схеми синтет. рахунку, оскільки в них передбачено відображення даних не тільки у вартісному, але і в натур. вираженні. Якщо аналіт. облік ведеться по рахунках, на кіт. відображаються розрахункові операції то форма аналіт рахунків не відрізняється від форми синтет. Показники синтет. і аналіт. рахунків різняться між собою не різнорідністю розкритих об'єктів, а лише ступенем їх деталізації. Між синтет. і аналіт. рахунками існує тестная взаємозв'язок, що випливає із самої природи аналіліт.счетов як частини синтет. взаємозв'язок виявляється в наступному: 1.если сінтет.счет активний то всі провідні аналіт.счета теж активні. 2.Якщо сінтет.счет пасивний то все аналіт.счета пасивні 3.остаток на сінтет.счете дорівнює сумі залишків на всіх провідних до нього аналіт. Рахунках 4.одбор по Дт синтет. рахунку дорівнює сумі оборотів по Дт відповідних аналіт. рахунків. 5.оборот по Кт синтет. рахунку дорівнює сумі оборот по Кт соответств. аналіт.счетов. 6.порядок обчислення залишку на кінець місяця на аналіт. рахунках такий же як і на синтет. рахунках. 7.сумма записана по кожній госп. операції на синтет. рахунку повинна бути дорівнює сумам з цієї ж операції на всіх його аналіт. системах. Особливістю подвійного запису і складання бух. проводок явл. те, що для аналіт. рахунків вони ніколи не складаються.