Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

метод курсовые

..pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
336.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до виконання курсових робіт з курсу

„Загальна економічна теорія”

для студентів ІІ-ІІІ курсів всіх форм навчання всіх спеціальностей

Одеса ОДЕУ 2007

1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до виконання курсових робіт з курсу

“Загальна економічна теорія”

для студентів ІІ-ІІІ курсів всіх форм навчання всіх спеціальностей

Усі цитати, цифровий та фактичний

Затверджено на засіданні

матеріал, бібліографічні відомості

кафедри загальної економічної

перевірені, написання сторінок

теорії.

відповідає стандартам.

 

Зауваження рецензентів ураховані

Протокол №6

 

від 19.02.2007 р.

(підпис укладачів)

 

Одеса ОДЕУ 2007

2

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………...

І. Загальні положення…………………………………………………….

ІІ. Структура курсової роботи…………………………………………...

ІІІ. Вимоги до змісту курсової роботи…………………………………..

IV. Правила оформлення курсової роботи…………………………….

V. Підготовка та захист курсової роботи………………………………

Список літератури………………………………………………………...

Тематика курсових робіт…………………………………………………

Додатки……………………………………………………………………..

Немає нічого в світі сильніше вільної наукової думки.

В. І. Вернадський

ВСТУП

Самостійна робота студентів − це активна пізнавальна діяльність, що є творчим розумовим процесом у навчанні. Однією з форм самостійної роботи студентів під контролем викладачів є написання курсової роботи. Курсову роботу з загальної економічної теорії студенти виконують на ІІ курсі (IV семестр) денної і вечірньої форм навчання і на ІІІ курсі (V семестр) заочної форми. Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань з загальної економічної теорії, включаючи політекономію, мікрота макроекономіку. Вона є одним із видів наукової роботи, самостійним навчально-науковим дослідженням студента.

Місце загальної економічної теорії в навчальному процесі економічного університету визначається тим, що, по-перше, це − фундаментальна суспільна наука, що формує світогляд майбутніх фахівців, економічний спосіб мислення, і, по-друге, що вона виступає в якості методологічного базису, теоретичної основи спеціальних економічних дисциплін. Унаслідок цього, задачею студентів є глибоке оволодіння основами економічної теорії, набуття навичок самостійної роботи над економічною літературою, підготовка до вивчення функціональних галузевих і міжгалузевих конкретних економічних дисциплін. У цьому контексті виконання курсової роботи є важливим етапом у навчальнопізнавальній діяльності студентів, потужним чинником активізації самостійної, науково-дослідницької роботи.

При підготовці курсової роботи студенти здобувають навички щодо:

1)логічного, правильного і чіткого викладу основних питань теми;

2)збору, систематизації й обробки фактичних та ілюстрованих матеріалів, аналізу статистичних даних і їх узагальнення у висновках;

3)зв'язку теорії з практикою;

4)визначення дискусійних питань теми, викладу свого відношення до них;

5)визначення місця проблеми в історії економічної науки.

Один з найвидатніших учених ХХ століття Дж. М. Кейнс у своєму вступному слові до роботи А. Маршалла «Принципи економічної науки» так характеризує якості, якими має володіти економіст і які варто враховувати при його підготовці: «Економіст вищої проби повинен мати рідкісне сполучення безлічі здібностей. Він повинен мати величезний обсяг знань у самих різних галузях і поєднувати в собі таланти, що рідко сполучаються в одній особі… Він повинен уміти розглянути в частці загальне, одночасно тримати в умі і

4

абстрактне, і конкретне. Він повинен вивчати сьогодення у світлі минулого в ім'я передбачення майбутнього»1. Тому підготовка і написання курсової роботи з загальної економічної теорії, у кінцевому рахунку, повинна сприяти більш глибокому оволодінню студентами економічною теорією, виробленню навичок самостійної роботи, розвитку економічного мислення, що необхідно молодому економісту для ефективної практичної діяльності в умовах ринкової економіки.

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Курсова робота виконується в такій послідовності:

1)вибір теми;

2)підбір і вивчення літератури;

3)розробка плану;

4)збори й обробка фактичного матеріалу, ілюстрацій, прикладів, складання таблиць, графіків;

5)написання тексту й оформлення роботи;

6)підготовка до захисту згідно з рецензією наукового керівника;

7)захист роботи.

Вибір теми

Тематика курсових робіт складається кафедрою на основі навчальної програми. Вона відбиває актуальні проблеми науки і господарської практики і щорічно обновляється. У неї включаються теми, що відбивають теоретичні проблеми курсу, і які виникли в зв'язку із сучасним розвитком світового господарства, його новими явищами і процесами здійснення в Україні радикальних економічних реформ, формуванням ринкових відносин, становленням різноманітних форм власності, задачами науково-технічного прогресу, демократизації всіх сторін громадського життя.

Студент має право вибору теми відповідно зі своїми інтересами, специфікою обраної спеціальності, особливо з бажанням розробити нову проблему. Студент може запропонувати свою тему з урахуванням наукового інтересу і наявної літератури. При виборі теми і напрямку дослідження доцільно консультуватися з науковим керівником.

В умовах реформування економіки і демократизації суспільства робота здобуває пошуковий характер. Відмовлення від догматизму, схоластики, багатомірний підхід до оцінки економічних явищ, вивчення праць представників різних шкіл і напрямків сучасної економічної думки сприяють творчому характеру дослідження.

1 Маршалл А. «Принципы экономической науки». Т. І, М., 1993, с. 11-12.

5

Підбір і вивчення літератури

Ознайомлення з літературою доцільно починати з алфавітних, систематичних і тематичних каталогів, що маються в бібліотеці. При читанні монографій, статей необхідно робити виписки, посилаючись на автора, указуючи його прізвище, ініціали, точну назву роботи, місце і рік видання (наприклад: Львів Ю. А. Основи економіки й організації бізнесу С-Пб. «Формика». 1992).

Журнальні статті можуть бути підібрані не тільки за каталогами, але і за переліком публікацій, розміщених в останньому номері даного журналу за кожний рік. З економічної тематики необхідне знайомство з журналами «Вопросы экономики», «Економіка України», «Мировая экономика и международные отношения», «Экономист», «Российский экономический журнал», «Общество и экономика», «Вестник Московского университета»- «Серія-Экономика», «Деньги и кредит», «Экономика и математические методы», «Проблемы прогнозирования», «Конкуренція», «Економічна теорія», « Вісник соціально-економічних досліджень», «Збірник наукових праць ОДЕУ» та ін.

Журнальні статті варто записувати так: указується прізвище й ініціали автора, назва статті, найменування журналу, рік видання і номер журналу. Наприклад: Покритан А. К., Звєряков М. І. Сучасна криза і практика реформ //Економіка України, 1994, № 7. Крім того, корисне ознайомлення з газетами «Економіка і життя», «Голос України», «Урядовий кур’єр», а також з періодичною пресою.

Опрацьовані літературні джерела бажано законспектувати. Після ознайомлення та конспектування того чи іншого джерела, необхідно вирішити в якому параграфі курсової роботи може бути використаний одержаний матеріал. Необхідно чітко розподілити зроблені з літературних джерел виписки на дослівні та конспективні. Це дозволить уникнути включення в роботу чужого тексту без посилання на його автора.

Рекомендується додержуватись певної послідовності у вивченні літератури. Спочатку потрібно працювати з літературою, що розкриває загальнотеоретичну сутність питання, яке досліджується, щоб одержати уявлення про основні теоретичні проблеми теми курсової роботи. Після цього потрібно розглянути підручники, посібники та інструктивні матеріали. Потім перейти до відповідних монографій та журнальних статей. Така послідовність у вивченні літератури дозволяє поступово набувати та поглиблювати знання, рухатися від простого до складного.

Вивчення основної літератури бажано завершити до початку застосування фактичного матеріалу.

6

Складання плану

Складанню плану передує попереднє глибоке вивчення літератури й інших джерел з обраної теми. Від того, як продумано і складено план, залежить послідовність, логічність викладу, структура і зміст курсової роботи. План повинен відбивати вузлові питання теми, бути чітким, струнким і послідовним. Особливу увагу необхідно приділяти формулюванню найменування кожного розділу і параграфа. Не слід перевантажувати план другорядними питаннями, робити його громіздким, тому що це призводить до швидкого і поверхневого висвітлення матеріалу. Звичайно, план складається зі вступу, 3-4 основних питань теми і висновків. План узгоджується з керівником на консультації. Зміст і структура роботи повинна відповідати плану.

Збір та обробка фактичного матеріалу

Збір матеріалу здійснюється студентами самостійно, в основному за даними статистичних збірників-щорічників. Студенти можуть залучати місцевий матеріал, опублікований у пресі. Студентам заочного і вечірнього факультетів рекомендується використовувати дані, що відбивають діяльність тих підприємств, де вони працюють.

При підборі фактичних даних з різних джерел, необхідно звернути увагу на їх порівнянність у відповідних цінах, грошових одиницях, натуральних величинах. Зібраний статистичний матеріал необхідно обробити, систематизувати. На його основі скласти таблиці, графіки, діаграми. Зібрані в таблицях дані, а також малюнки, графіки, математичні формули необхідно пояснити і проаналізувати. У тексті роботи використаний статистичний матеріал необхідно давати з посиланням на джерело.

Фактичні дані, статистичний матеріал допоможуть не тільки проілюструвати теорію, але і дадуть можливість проаналізувати стан, динаміку показників. Тим самим робота студента набуває дослідницького характеру, дозволить зробити самостійні висновки, висловити своє відношення до тих чи інших питань.

ІІ. СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота студента повинна містити таку структуру : Титульний лист.

1.План.

2.При необхідності – перелік умовних позначень.

3.Вступ.

4.Основну частину.

5.Висновки.

7

6.Список використаних джерел.

7.При необхідності – додатки.

Титульний лист курсової роботи містить назву міністерства, до якого належить університет, найменування університету, де навчається студент, назву кафедри, на якій виконується робота, прізвище, ім'я, по-батькові автора, науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім'я та по-батькові наукового керівника, місто, рік (див. додаток 2).

План подається на початку роботи. Він охоплює вступ, найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів, загальний висновок, додаток, список використаної літератури.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень термінів, якщо вони мають місце. Такий окремий список розміщується перед вступом.

У„Вступі” необхідно:

обґрунтувати актуальність та доцільність курсової роботи, показати основні напрямки, школи, які досліджують дану проблему, тему;

показати зв'язок теми курсової роботи з планами наукового дослідження кафедри загальної економічної теорії та університету, НДРС;

визначити мету і задачі дослідження при написанні курсової роботи, необхідно сформулювати мету роботи і задачі, які необхідно вирішити для її досягнення. Далі треба виділити об'єкт і предмет дослідження, які співвідносяться між собою як загальне і часткове. Предмет дослідження визначає тему курсової роботи і знаходиться в межах об'єкта дослідження. Методи дослідження підпорядковані поставленій в роботі меті та визначаються з урахуванням того, що саме досліджувалось тим чи іншим методом;

студент повинен дати коротку анотацію нових наукових рішень, положень, які він отримав і запропонував особисто. Нехай вони будуть невеликі, скромні, але дуже важливо, щоб вони були особисті, самостійно вперше сформульовані та одержані. Наприклад, що в роботі удосконалено чи дістало подальший розвиток;

поряд з теоретичним визначенням отриманих результатів необхідно вказати їх практичне значення, дати рекомендації щодо їх використання в господарській практиці.

ІІІ. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Основний зміст курсової роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів. Кожний розділ роботи необхідно починати з нової сторінки.

Особливо необхідно звернути увагу на те, що в кінці кожного розділу (а їх у роботі, як правило, три) необхідно сформулювати висновки зі стислим

8

викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів. Це дозволить акцентувати увагу на головних ідеях і напрямках роботи, відділити їх від другорядних подробиць і питань.

Упершому розділі основної частини курсової роботи, як правило, зусилля зосереджуються на огляді літератури за темою, виборі напрямків дослідження, обґрунтовується специфіка методології та методів дослідження.

Удругому розділі визначається місце вибраної теми в системі економічних відносин, аналізуються основні форми досліджуваного явища, обґрунтовуються напрямки і концепції, вирішення поставлених задач, розробляються методи, гіпотези та модель предмета дослідження. Робляться узагальнення статистичного і практичного матеріалів, на основі яких розкриваються принципи і закони функціонування і розвитку, та формулюються категорії, терміни економічного явища. Все це, по можливості, представляється у вигляді таблиць, формул, рівнянь, графіків, схем, діаграм тощо.

Утретьому розділі з усією повнотою викладаються результати особистих досліджень автора курсової роботи. Автор повинен висвітлити роль предмета дослідження в суспільному виробництві, дати оцінку обсягу вирішення поставлених задач, достовірності одержаних результатів, відзначити особливості, специфічні та основні характеристики, параметри предмета, який досліджується.

Укінці курсової роботи студент обов’язково повинен зробити висновки, де викласти найбільш важливі наукові та практичні результати, які були отримані при дослідженні вибраної теми. Особливо акцентується увага на тих досягненнях, які відрізняються науковою новизною. Формулювати висновки та рекомендації щодо вдосконалення господарських відносин, форм, методів, моделей та практичного їх використання необхідно у вигляді пунктів. Їх повинно бути приблизно 3-7 і вони повинні займати одну–дві сторінки.

Зміст проблеми викладається відповідно до плану роботи. Основні положення теми повинні бути досить аргументовані, підкріплені фактичними матеріалами, розрахунками, графіками, таблицями, прикладами. Не слід допускати відступів від теми, повторень. При відсутності єдиної думки щодо розглянутої проблеми, необхідно показати суть розбіжностей у трактуваннях і викласти своє відношення до суті дискусій і власну думку з даного питання. У філософській і економічній літературі все частіше використовується метод не протиставлення, а доповнення, що дозволяє глибше розібратися в економічних теоріях різних напрямків і шкіл. Це дасть можливість багатогранного підходу до досліджень складних економічних проблем і буде свідчити про глибоке розуміння теми.

Велике значення має насиченість тексту курсової роботи схемами, графіками, діаграмами. Їх застосування є необхідним способом форматизації

9

характеристик об`єкта дослідження і сприяє підвищенню наочності та переконливості матеріалу. Вони підвищують культуру висвітлення, дозволяють у лаконічній формі відобразити повноту знань студента.

ІV. ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Загальний обсяг курсової роботи не повинен перевищувати 25 сторінок комп'ютерного набору або 30 сторінок рукописного тексту. Вимоги до комп'ютерного набору повинні бути такі: робота виконується в текстовому редакторі MS Word, шрифт − Times New Roman, розмір шрифту − 14, міжрядковий інтервал − 1,5, вирівнювання тексту − по ширині, верхнє та нижнє поле − 20 мм, ліве − 30 мм, праве − 10 мм. Рукописне оформлення роботи повинно оформлюватися розбірливим почерком чорними чорнилами, кількість рядків на сторінці − не більше 40.

Робота оформляється на білих аркушах формату А4 державною мовою, але дозволяється й виконання російською. Всі структурні елементи роботи починаються з нової сторінки. Сторінки нумеруються арабськими цифрами у правому верхньому куті, починаючи з титульного листа. Таблиці та інші ілюстрації в залежності від розміру розміщуються на окремих аркушах після посилання у тексті. Дозволяється розміщення на одному аркуші більше однієї ілюстрації. Усі таблиці повинні бути пронумерованими (у правому куті над таблицею пишеться “Таблиця № 1”), а нижче, по центру − мати назву. Номер і назва рисунків знаходяться під рисунком і мають вигляд “Рис. 1. Назва рисунку”. Формули обов'язково нумерують у дужках справа.

Оформляється робота з визначеного зразка – на титульному листі зверху вказується назва університету і кафедри, потім − найменування теми . Нижче великими буквами пишеться прізвище та ініціали студента, вказується факультет, курс і номер групи. Ще нижче і збоку проставляється великим шрифтом прізвище та ініціали наукового керівника. Внизу титульного листа вказується рік виконання роботи. На другій сторінці наводиться план роботи з вказівкою розділів, нумерації сторінок. Після вступу починається виклад самого тексту з виділенням кожного пункту. Завершується робота висновками.

У роботі необхідно робити посилання на джерела інформації, до цитат, цифр, ілюстративних і фактичних даних. Сучасні видання словників і звертання до економічної енциклопедії допоможуть уникнути неточностей у термінології й інших помилках. Завершує роботу список використаної літератури, який ми пропонуємо оформлювати в порядку згадування та наведення джерел у тексті за їх наскрізною нумерацією. Наприклад, посилання у вигляді [5, с.65] означає, що в даному випадку використовується джерело під номером 5 в списку літератури. Не слід включати до бібліографічного списку першоджерела, на які

10