Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать

Ч а с т и н а I. Гроші розділ 1. Сутність і функції грошей

1. Передумови появи грошей і еволюція їхніх форм

2. Сутність грошей

3. Функції грошей

4. Роль грошей

Ціль: вивчити необхідність і передумови появи грошей, ознайомитися з еволюцією форм грошей, зрозуміти сутність повноцінних і неповноцінних грошей, вивчити функції грошей, визначити роль сучасних грошей в економіці.

Категорії і ключові поняття: Гроші як економічна категорія. Товарні гроші. Повноцінні дійсні гроші. Білонна монета. Сеньйораж. Знаки вартості дійсних грошей. Неповноцінні гроші. Демонетизація золота. Паперові гроші. Кредитні гроші. Вексель. Класична і сучасна банкнота. Чек. Депозитні гроші. Електронні гроші.

Функція міри вартості. Категорія ціни. Масштаб цін. Функція засобу звертання. Функція засобу платежу. Функція засобу нагромадження. Функція нагромадження скарбів. Тезаврація золота. Світові гроші.

1.1. Передумови появи грошей і еволюція їхніх форм

У натуральному господарстві всі необхідні продукти вироблялися і споживалися в межах власного домашнього господарства. Тоді не було необхідності в обміні товарами, і гроші як засіб обміну не були потрібні.

Гроші з'являються за певних умов здійснення виробництва й економічних відносин у суспільстві.

Гроші – це економічна категорія, в якій проявляються і при участі якої формуються суспільні відношення

До безпосередніх передумов появи грошей відносяться:

- перехід від натурального господарства до виробництва товарів і обмінові товарів;

- майнове відокремлення виробників товарів від власників продукції, що виготовляється;

- поглиблення суспільного поділу праці;

- спеціалізація виробництва і суспільної діяльності людей.

Гроші виконують роль посередника при обміні товарів, який складається на основі виробничої спеціалізації і майнова обособленність товаровиробників (без участі грошей такий обмін неможливий)

Перевагами грошового обміну товарів і послуг над товарним обміном є:

- зняття обмежень товарного обміну по збігу потреб двох учасників угоди;

- зняття обмежень товарного обміну, що полягають у високому рівні витрат праці і ресурсів, необхідних для його здійснення;

- зменшення ризику товаровиробника, зв'язаного з можливістю реалізації свого продукту, його обміну на інший продукт, якого тепер і в даному місці може не бути;

- створення умов для можливості розподілу одноразового процесу взаємного обміну товарами Т-Т на два одночасно здійснюваних процесу: перший складається в продажі свого товару Т-Д; другий - у придбанні потрібного товару іншим часом і в іншому місці Д-Т. При цьому застосування грошей уже не зводиться тільки до участі їх як посередника в процесах обміну товарів, але і до використання грошей як грошових нагромаджень, що можуть бути використані для придбання товарів, надання грошей у борг, погашення боргів.

У своїй еволюції гроші виступають у виді металевих (мідному, срібному і золотих), паперовому, кредитних і новому виді кредитних грошей – електронних.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)