Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры 26 / Макро / Вопросы.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.86 Кб
Скачать

Програмні екзаменаційні питання

З МАКРОЕКОНОМІКИ

1. Предмет макроекономіки.

Предмет макроекономіки як частини економічної теорії, його відмінність від предмету мікроекономіки; проблеми, які вивчає макроекономіка; макроекономіка як теоретична основа економічної політики держави.

2. Позитивна і нормативна функції макроекономіки.

Визначення предмету макроекономіки; позитивний макроаналіз; нормативний макроаналіз; макроекономіка і економічна політика держави.

3. Система національних рахунків та її основні показники.

Сутність СНР та методологічна різниця в розрахунку її показників, у порівнянні з показниками балансу народного господарства; коротка характеристика основних показників СНР.

4. Валовий внутрішній продукт і валовий національний продукт.

Визначення поняття ВВП; виключення з ВВП непродуктивних угод та трансфертних платежів; визначення поняття “ВНП”; відмінності між ВВП і ВНП; можливості макроекономічних показників для аналізу стану економіки, офіційна та тіньова економіка.

5. Валовий внутрішній продукт: зміст поняття.

Визначення поняття “ВВП”; проміжний та кінцевий продукти; додана вартість та її роль в розрахунку ВВП; виключення з ВВП непродуктивних угод.

6. ВВП і його розрахунок за методом потоку видатків.

Визначення поняття “ВВП”; відмінності ВВП від ВНП; елементи потоку видатків.

7. ВВП і його розрахунок за методом потоку доходів.

Визначення поняття “ВВП”; елементи потоку доходів, що є винагородою власників ресурсів; елементи розрахунку, що не пов’язані з отриманням доходів.

8.Номінальний і реальний ВНП. Дефлятор ВНП та індекс споживациких цін.

Визначення номінального ВНП; реальний ВНП і дефлятор ВНП; споживацький кошик та індекс споживацьких цін (ІСЦ); елементи відзнаки дефлятора ВНП від ІСЦ.

9. Внп і суспільний добробут.

Визначення поняття "ВНП"; реальний ВНП на душу населення; елементи суспільного добробуту, що не враховує ВНП; показник СНР ООН "чистий економічний добробут".

10. Сукупний попит та його цінова детермінанта.

Визначення поняття "сукупний попит"; структура сукупного попиту; крива сукупного попиту (AD); три види ефектів.

11.Сукупний попит та його нецінові детермінанти.

Визначення поняття "сукупний попит"; структура сукупного попиту; крива сукупного попиту (AD); нецінові детермінанти сукупного попиту та їх вплив на криву AD.

12. Сукупна пропозиція та її детермінанти.

Визначення поняття “сукупна пропозиція”; крива сукупної пропозиції (AS) та характеристика її відрізків; нецінові детермінанти сукупної пропозиції та напрямки їх впливу на криву AS.

13. Загальна модель макроекономічної рівноваги (модель AD-AS).

Сутність та графічне зображення макроекономічної рівноваги; вплив нецінових детермінант сукупного попиту (AD) на макроекономічну рівновагу; вплив нецінових детермінант сукупної пропозиції (АS) на макроекономічну рівновагу; одночасні зміни AD і AS та макроекономічна рівновага.

14. Зміни в макроекономічній рівновазі. “Ефект храповика”.

Визначення поняття “макроекономічна рівновага”; зміни макроекономічної рівноваги під впливом факторів сукупного попиту; вплив факторів сукупної пропозиції на макроекономічну рівновагу; “ефект храповика” та його графічне зображення .

15. Класична теорія: загальні теоретичні передумови .

Закон Сея; споживання, заощадження та інвестиції в класичній теорії; графічне зображення та пояснення класичної макроекономічної моделі; значення та обмеженість класичної макроекономічної теорії.

Соседние файлы в папке Макро