Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Лекція 7. Роль транснаціональних корпорацій у міжнародному русі капіталу

7.1. ТНК, як головний суб’єкт світогосподарських відносин………….....

7.2. Загальні тенденції руху прямих іноземних інвестицій ТНК…………

7.1. ТНК, як головний суб’єкт світогосподарських відносин

Транснаціональні корпорації (ТНК) є головним суб’єктом світогосподарських відносин ТНК – це міжнародні концерни, тобто групи підприємств (дочірніх фірм) навколо іншого підприємства (материнської компанії), яке володіє акціями цих підприємств.

До 10 найпрестижніших компаній світу за такими показниками як капіталізація, розмір прибутків, рівень соціального захисту своїх робітників, ділова репутація, ефективність корпоративного керівництва (включаючи структуру правління компанії, а також політику, яка проводилася відносно заробітної плати головних керівників ТНК), за даними газети “Financial Times”, належать

Провідні ТНК світу за розміром капіталізації компанії

Exxon Mobile Petro China Wal-Mart Stores Indl & Coml China Mobile Microsoft AT&T Johnson&JohnsonRoyal Dutch Shell Procter&Gamble

Серед факторів, які сприяли високому рейтингу цих компаній, слід назвати такі:

  • проведення гнучкої політики та стабільної діяльності в умовах економічної кризи;

  • активне розширення виробництва на території інших країн;

  • великі масштаби діяльності та опора на інформаційні технології;

  • установлення більш низьких цін ніж у конкурентів, тобто на такому рівні, який тільки може дозволити собі компанія.

Що стосується секторальної приналежності ста найбільших корпорацій в 2007 р., то більшість із них як і раніше діють у галузях обробної промисловості. У число найбільших виробників цих галузей входили "General Electric", "Toyota Motor Corporation" і "Ford Motor Company". Разом з тим, неухильно збільшують свою частку у сотні найбільших корпорацій ТНК із сектора послуг. Високі позиції в цьому списку у зв'язку зі значним обсягом закордонних активів займали ТНК первинного сектора, такі як "Royal Dutch Shell groups", "British Petroleum company" і "Exxon Mobil corporation".

Головними критеріями транснаціональності фірми є три моменти:

1) система міжнародного виробництва, що ґрунтується на розпорошенні виробничих одиниць по багатьох країнах;

2) проникнення в передові галузі виробництва, швидкий розвиток яких передбачає наявність величезних капіталовкладень і залучення висококваліфікованих працівників;

3) поведінка фірми.

Характерною особливістю ТНК є:

  1. географічна диверсифікація виробництва на світовому рівні;

  2. диверсифікація діяльності;

  3. участь у міжнародній спеціалізації виробництва.

Важливим якісним критерієм транснаціональності є поводження фірми, орієнтація і стратегія її менеджменту. Для ТНК визначальним вважається подвійна орієнтація їхньої діяльності. З одного боку, менеджмент фірми орієнтований на регіональний і глобальний ринок, на світові стандарти якості, витрат виробництва, ефективності і таке інше, на специфіку механізму функціонування цих ринків. З іншого боку, транснаціональна фірма здобуває за рубежем національне життєве середовище і повинна функціонувати згідно з її законами і правилами.

7.2. Загальні тенденції руху прямих іноземних інвестицій ТНК

В сучасних умовах зростання міжнародного виробництва домінуючим напрямом інвестиційної політики транснаціональних корпорацій є здійснення ПІІ шляхом поглинання вже існуючих місцевих фірм або злиття з ними. Транскордонне “ЗіП” – це процес об’єднання (на основі участі в акціонерному капіталі) компаній різних країн.

Під транскордонним злиттям розуміють об’єднання активів компаній, при якому створюється нова компанія, а попередні припиняють своє існування.

При транскордонному поглинанні іноземна компанія купує місцеву компанію і в подальшому здійснює контроль над її активами, тобто місцева компанія стає філіалом іноземної.

Транскордонні злиття і поглинання можуть здійснюватися внаслідок банкрутства (продаж іноземному інвестору неефективної приватної компанії), внаслідок приватизації (передача контролю над колишньою державною компанією іноземній компанії на умовах забезпечення ефективного її функціонування), а також з метою захисту (для отримання конкурентної переваги) або зростання (об’єднання сильних компаній, що прагнуть підвищити свою ефективність).

Соседние файлы в папке конспект лекций МЭ коммерческий