Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
48.13 Кб
Скачать

Лекція 1. Предмет курсу «Міжнародна економіка»

    1. Міжнародна економіка в системі економічної науки

1.1. Міжнародна економіка в системі економічної науки

1.2. Предмет та структура курсу “Міжнародна економіка”: міжнародна мікроекономіка та міжнародна макроекономіка

Відокремлення «Міжнародної економіки» в самостійну дисципліну було історично зумовлено становленням, розвитком та функціонуванням світогосподарських зв'язків як особливої, цілісної, органічної системи. Визначальною рисою існування «Міжнародної економіки» як самостійної дисципліни є відкритість економіки у співвідношеннях кожної країни із світовою спільнотою. Сучасний стан міжнародних економічних відносин дозволяє виокремити два рівня відкритості:

  1. рівень залученості країн у міжнародний обіг товарів та чинників їх виробництва, а також у міжнародну виробничо-інвестиційну діяльність;

  2. рівень взаємодії національних економік та світового господарства в цілому в умовах глобалізації фінансових ринків [19; 22; 23].

На першому рівні під «відкритістю» звичайно розуміють розвиток трьох ключових каналів, що пов'язують національні економічні системи, обумовлюють ступінь і форми залучення країн до міжнародного руху товарів, капіталу та робочої сили.

Показником відкритості на першому рівні може бути частка експорту (експортна квота) та імпорту (імпортна квота) у валовому внутрішньому продукті (ВВП).

Ек = (Е/ВВП) 100, (1.1)

де Ек— експортна квота; Е — обсяг експорту.

Ік = (І/ВВП) 100, (1.2)

де Ік — імпортна квота; І — обсяг імпорту.

Показником відкритості на першому рівні слугує також інтенсивність міграції. В цьому разі розраховується коефіцієнт еміграції е), імміграції і) та міграційного обороту m):

е= 1000; (1.3) ; Кі =1000; (1.4) Кm=, (1.5)

де Р — середньорічна чисельність населення країни,

Мекількість емігрантів Мікількість іммігрантів.

Коефіцієнти міграції звичайно обчислюються у проміле (‰).

Різниця між кількістю іммігрантів і кількістю емігрантів іе) становить міграційне сальдо країни; воно може бути позитивним або від'ємним.

На відкритість економіки вказує й участь економіки країни в міжнародному русі капіталу.

показником є частка іноземних інвестицій (переважно ПІІ) у ВВП:

де І - іноземні інвестиції.

На другому рівні «відкритість» економіки визначається головним чином ступенем самостійності міжнародної валютно-фінансової системи, що здійснюється через функціонування міжнародних фінансових ринків.

    1. Предмет курсу «Міжнародна економіка»

Міжнародна економіка (функціонально) складається з:

  • міжнародної мікроекономіки (international microeconomics);

  • міжнародної макроекономіки (international macroeconomics).

Отже, міжнародна мікроекономіка - це розділ міжнародної економіки, який займається вивченням міждержавного руху товарів та факторів їх виробництва, тобто вивченням поведінки ринку окремого товару та його основних характеристик.

Таким чином, міжнародна макроекономіка — це розділ міжнародної економіки, який займається вивченням особливості взаємодії національних економік та світового господарства в цілому, особливостей їх функціонування та регулювання в умовах глобалізації фінансових ринків.

Предметом «Міжнародної економіки» як самостійної дисципліни є відносини, котрі складаються між господарюючими суб'єктами у сферах міжнародної торгівлі (товарами та послугами), міжнародного руху чинників виробництва (капіталу, робочої сили, технології), у міжнародній валютно-фінансовій сфері як самостійного явища економіки сучасних світогосподарських зв'язків, котрій притаманні розвинуті механізми моніторингу і регулювання.

Соседние файлы в папке конспект лекций МЭ коммерческий