Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс 2 сесия / Вища математика / РП / Роб. програма ВМ ЗФ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
361.47 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

“Затверджую”

Перший проректор

з навчально-виховної роботи

______________О.В.Проценко

“___”________________2010 р.

Робоча програма

з дисципліни

“Вища математика для економістів”

для всіх спеціальностей заочного факультету

(окрім спеціальності „Туризм”)

Курс – I

Семестр – І, ІІ

Лекції – 14

Практичні заняття – 10

Самостійна робота – 192

Форма контролю – іспит (1,2)

Всього годин – 216

“Затверджено”

на засіданні кафедри ММАЕ

Протокол № 9

від 22 квітня 2010р.

Зав кафедри

_________________В.М. Мацкул

“Затверджено”

на засіданні Вченої Ради ЗФ

Протокол №

від 2010 р.

Декан ЗФ_________ С.В.Малишко

Одеса 2010 р.

  1. Мета і завдання дисципліни Мета викладання дисципліни:

Побудова ринкових відносин в економіці вимагає різкого покращення якості підготовки випускників ВУЗів. Зростаючі вимоги до економіста, як фахівця, який вміє складати економічний прогноз, приймати оптимальні рішення в виборі правильної економічної політики вимагають глибокого вивчення математичних дисциплін і економіко-математичних методів.

Математика – наука про кількісні відношення та просторові форми; термін „математика” походить від грецького слова mathema, що означає „знання”, „наука”.

Математика – це могутній засіб забезпечення точності пізнання. Мабуть, саме тому славнозвісний Леонардо да Вінчі вважав, що жодне дослідження не може називатись істиною наукою, якщо воно не пройшло через математичне доведення. У процесі ринкових відносин спостерігається використання математики як інструменту економічних досліджень. Особливо активно математичні методи запроваджуються в економічних дослідженнях останні 30-40 років.

При застосуванні математики центральним пунктом є переклад задачі на математичну мову, іншими словами, побудова такої математичної моделі, вивчення якої може дати правильну відповідь на поставлене питання.

Математичні моделі можуть включати арифметичні вирази, геометричні фігури, функції, рівняння, системи рівнянь і нерівностей та інші абстракції, сформульовані в чисто математичних термінах. Математична модель – це наближене описання якого-небудь класу явищ зовнішнього світу за допомогою математичних об’єктів.

Значним науковим досягненням стало впровадження математичних моделей у економічну науку і в управління економічними процесами. У наш час наукове управління цими процесами може здійснюватись тільки на основі застосування точних математичних методів у всіх сферах господарства – від прогнозування розміщення видобутку корисних копалин до вивчення попиту на товари і послуги, від вивчення потреби у робочій силі до планування транспортних артерій тощо.

Ось чому сьогодні математика як навчальна дисципліна посідає чільне місце в навчальних планах практично всіх спеціальностей вищих навчальних закладів.

Завдання дисципліни: ознайомити з основами математичного апарату, необхідного для розв’язування теоретичних і практичних завдань економіки, виробити навички математичного дослідження прикладних задач, зокрема побудови економіко-математичних моделей; виробити вміння самостійно вивчати навчальну літературу з математики та її прикладних питань; дати необхідну математичну підготовку та знання для вивчення інших дисциплін математичного циклу, таких, наприклад, як: „Теорія ймовірностей та математична статистика”, „Економіко-математичне моделювання”, різноманітних спецкурсів.