Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
326
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Завдання до практичних занять:

  1. Розробити тематику соціально-педагогічних бесід для різних груп клієнтів. 

  1. Розробити структуру і зміст морально-етичної, культурологічної та профілактичної бесіди.

  1. Розробити тематику диспутів для різних категорій об’єктів.

  1. Розробити структуру і зміст одного диспуту на соціально-педагогічну тему.

  1. Ділова гра “Прес-конференція”(на основі аналізу матеріалів  періодичних видань ).

  1. Розробити структуру і зміст рубрик усного журналу „Соціальний педагог”. Захист проекту „Усний журнал”.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Створення банку тем (100 тем бесід та 100 тем диспутів).

  1. Розробка змісту, питань до п’яти тем бесід та диспутів.

  1. Розробка структури кількох усних журналів.

  1. Скласти перелік тем для проведення читацьких конференцій з різними групами клієнтів.

  1. Розробити зміст та завдання для „Інтелект-шоу”

Література:

  1. Артеменко З.В. Азбука форм воспитательной работы: Справочник.-Мн.:Новое знание,2001. – 315 с.

  1. Богданова О.С., Калинина О.Д. Содержание и методика этических бесед с младшими школьниками. – М.:Просвещение 1985. – 160 с.

  1. Зоц В.Н., Коломиец Г.В. Методические рекомендации к организации коллективной творческой деятельности учащихся. – К.:РУМК, 1990. – 27 с.

  1. Иванов И.П. Энциклопедия КТД. – М.:Педагогика,1989. –  206 с.

  1. Карпенчук С.Г. Теорія і методика виховання. Навчальний посібник. – К.: Вища школа, 1997.-380 с.

  1. Красовицький М.Ю. Виховна робота в школі: досвід і проблеми: Кн. для вчителя. – К.: Освіта,1992. – 183 с.

  1. Макаренко А.С. Твори в 7 томах. – Т.4. –.: Рад.школа, 1954. – 425с.

  1. Щуркова Н.Е. О некоторых формах воспитательной работы со школьниками // Воспитание школьников. –  1990. № 4. С. 16-17.

Соціальна педагогіка: мала енциклопедія/ За заг.ред.проф.І.Д.Звєрєвої. – К.: Ценр учбової літератури, 2008. – 336 с.

2.2. Гра та ігрові техніки в соціально-педагогічній роботі

2.2.1. Сутність та специфіка гри в соціально-педагогічній роботі

Потреба формування соціально-активної особистості, спрямованість соціально-педагогічного процесу на її розвиток спонукають до життя нові нестандартні форми педагогічної взаємодії. Однією з таких форм є гра як засіб розвитку особистості дитини чи молодої людини. Специфіка гри як одного з провідних видів діяльності дозволяє використовувати ігрові техніки як істотний та впливовий профілактичний засіб соціально-педагогічної роботи. Ця специфіка полягає у свободі дій, абсолютній зануреності учасника гри, підкоренні його певним правилам, наявності особливих групових стосунків і  емоційної забарвленості.

Специфіка ігрової діяльності в системі соціально-педагогічної роботи полягає, на наш погляд, в профілактичній, превентивній спрямованості гри як засобу організації змістовного дозвілля, запобіганні асоціальної діяльності клієнтів. У цьому контексті гра є одним з провідних інструментів в арсеналі соціального працівника ще й тому, що її можна застосовувати з метою діагностики, психокорекції міжособистісних стосунків. Крім того, гра сприяє духовному і фізичному звільненню, зняттю напруги, посиленню відчуття радості від подолання певних  труднощів, перешкод. Під час гри людина відчуває насолоду від вільного прояву своїх здібностей. Ця ситуація ігрової творчості, що неодноразово повторюється, закріплюється і створює певний “творчий ключ”, яким кожний соціальний педагог може користуватись у своїй  діяльності. “Творчий ключ — це вміння свідомо, енергійно, в будь-який час діяльності вмикати внутрішні резерви, стимулювати  творче самопочуття, оптимізм.

Психолого-педагогічна література дає широкий спектр відповідей на питання в чому і як взаємодіють ігрова діяльність і процес соціалізації  особистості. Дидактичні аспекти ігрової діяльності вивчались у працях Л.О.Венгер, О.Е.Селецької, Д.М.Узнадзе та інших. Рекомендації щодо використання гри в системі виховної роботи запропоновані в дослідженнях Н.П.Анікєєвої, З.А.Веселої, О.С.Газмана, Р.М.Миронової, О.Л.Немежанської, В.М.Терського, С.А.Шмакова та інших. Н.Я.Безборода, А.Б.Добрович, В.В.Петрученко, В.Р.Прауде, М.Л.Смульсон та інши розглядали питання використання гри з метою діагностики і психокорекції міжособистісних стосунків, окремих якостей творчої особистості. В працях Д.Б.Менжерицької, Є.М.Мінскина, Б.П.Нікітина, О.Ю.Приходько, О.Я.Савченко, А.М.Тюттюникова та інших висвітлені різні аспекти використання ігор у навчально-виховному процесі сучасних середніх загальноосвітніх навчальних закладів.

Проте, аналіз психолого-педагогічної літератури з проблем застосування гри з метою розвитку особистості дозволив нам побачити, що недостатня увага приділяється обґрунтуванню і практичному застосуванню ігор, ігрових технік, що доцільно було б використовувати в практиці соціально-педагогічної роботи.