Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
326
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Питання та завдання для самоперевірки:

  1. В чому полягає зміст профілактичних технологій в соціально-педагогічній роботі?

  1. Визначити професійну позицію соціального педагога на різних рівнях профілактики?

  1. Назвати пріоритетні стратегії профілактичної роботи?

  1. Перерахувати відомі вам організаційні форми соціально-педагогічної роботи щодо профілактики девіантної поведінки дітей та молоді.

Завдання до практичних занять:

  1. Розробити зміст та структуру профілактичної програми по роботі з певною групою клієнтів (робота в підгрупах).

  1. Заповнення таблиці:

Рівень профілактики

Характеристика клаєнтів ( груп)

Заклади соціального спрямування,

установи

Форми здійснення соціальної допомоги, надання послуг

Завдання для самостійної роботи:

  1. Розробити зміст п’яти занять з профілактики девіантної поведінки за методикою „рівний-рівному”.

  1. Розробити зміст профілактичного лекторію (для старшокласників, студентів ВНЗ, батьків).

Література:

  1. Безпалько О.В.Соціальна педагогічка в схемах і таблицях.− К.: Центр навчальної літератури, 2003 − 134 с.

  1. Максимова Н. Ю., Толстоухова С. В. Соціально-психологічні аспекти профілактики адиктивної поведінки підлітків та молоді. – К., 2000.

  1. Оржехівська В. М. Профілактика правопорушень серед неповнолітніх. – К.: ВіАН, 1996. − 352 с

  1. Соціальна педагогіка. Підручник / За ред. проф. А.Й Капської. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 468 с.

  1. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія/ За заг.ред.проф.І.Д.Звєрєвої. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 336 с.

Формування здорового способу життя : Навч. посіб. Для слухачів курсів підвищення кваліфікації державних службовців / О. Яременко, О. Вакуленко та ін. – К.:УІСД, 2000. − 232 с.

3.2. Рекламно-інформаційна діяльність соціального педагога: тактика та засоби організації

3.2.1. Засоби масової інформації (змі) як особливий чинник впливу на спосіб життя людини

В умовах ринкової економіки перед соціальними службами та закладами соціального спрямування гостро постає питання про інформування населення про послуги, які йому надаються та діяльність pзакладів соціального спрямування. Відповідно, соціальні заклади стають потенційними рекламодавцями. Перед сучасним українським соціальним працівником постає ціла низка питань: як прорекламувати свою діяльність, який вигляд і канал для розповсюдження реклами вибрати, щоб досягнути своєї мети, як привернути увагу потенційних волонтерів та спонсорів тощо?

Особливу увагу необхідно приділяти засобам масової інформації, оскільки саме цей соціальний інститут є одним із найголовніших та найбільш ефективним і впливовим  на даному етапі розвитку нашого суспільства.

Роль, яку виконують засоби масової інформації на сьогоднішній день, двозначна: подальший розвиток засобів зв’язку, підвищення ролі масової інформації та інформаційної індустрії в цілому означає, що молоді люди в усіх країнах світу є об’єктом впливу стосовно популяризації шкідливої для здоров’я продукції, певних установок і цінностей, що можуть справляти як благотворний, так і руйнівний вплив на особистість.

Потрібно зауважити, що на сьогодні існує проблема негативного впливу засобів масової інформації на населення, але це не суто українська проблема – це також і світова проблема.

Однак глобальність проблеми не означає, що її не можна вирішити. У різних країнах вживають різних заходів, що до того, щоб ЗМІ більшою мірою сприяли нормальному розвитку людини та її здоровому способу життя. У розвинених країнах світу в ЗМІ значно поширена соціальна реклама, спрямована на протидію рекламі тютюну, алкоголю тощо. Світовий досвід засвідчує, що спеціальні інформаційні матеріали (брошури, статті, книги, теле – і радіопередачі) можуть протидіяти негативним соціальним явищам суспільства. 

Розглядаючи засоби масової інформації (ЗМІ) як особливий чинник впливу на спосіб життя людини, треба зазначити, що безпосереднім об’єктом дії інформаційних повідомлень є як окремий індивід, так і велика група людей, що становлять аудиторію для того чи іншого конкретного засобу масової комунікації. ЗМІ мають чималі можливості вливати на спосіб життя особистості як суто інформаційно, так і за допомогою практичних зразків того чи іншого стилю життя [4].

ЗМІ – один із соціальних інститутів, що тією чи іншою мірою виконують замовлення суспільства та окремих соціальних груп щодо певного впливу на населення в цілому, в тому числі й на окремі вікові та соціальні категорії.

Існують два аспекти  впливу ЗМІ.

По-перше, ЗМІ істотно сприяють засвоєнню людьми різного віку широкого спектру соціальних норм та формуванню у них ціннісних орієнтацій у сфері політики, економіки, здоров’я, права тощо. 

По-друге, ЗМІ, фактично, є своєрідною системою неформальної освіти та просвіти різних категорій населення. При цьому користувачі ЗМІ здобувають досить різнобічні, суперечливі, несистематизовані знання, відомості з різних питань суспільного та політичного життя.

Вивчаючи поняття: “засоби масової інформації”, “засоби масової комунікації”, “преса”, “друковані засоби масової інформації”, можна сказати, що в них є багато спільного. До засобів масової інформації відносяться кіно, радіо, телебачення, періодичні друковані видання, рекламу, мода, дизайн та ін. 

Преса – загальна назва періодичного друку, тобто газет і журналів. 

“Масова комунікація” (англ. - mass media) – систематичне поширення інформації за допомогою технічних засобів (через пресу, радіо, кіно, звуко- і відеозапис) з метою утвердження духовних цінностей даного суспільства і здійснення ідеологічних, політичних, економічних та організаційних впливів на позицію, думки і поведінку людей.

Засоби масової інформації – технічні засоби (друковані видання, телебачення, радіо, кіно, комп’ютерні мережі тощо), за допомогою яких поширюється інформація щодо системи знань, духовних цінностей, моральних та правових норм тощо, яка розповсюджується на кількісно великі аудиторії людей різного віку та соціального статусу

Засоби масової інформації відображають умови життя людей, системи їхніх спільних зв’язків і залежностей у макро-, меза- і мікро- масштабі. 

Засоби масової інформації виконують два, на перший погляд, протилежних завдання: фіксують і розвивають інтереси як особистості, так і суспільства. Політологічний, соціологічний та психологічний аспекти феномена “засобів масової інформації” важко відокремити. Існує абсолютний взаємозв’язок соціальних і психологічних підходів заради спільної мети. За допомогою технічних засобів відбувається розповсюдження повідомлень, інформації, що містять певні ідеї для подальшого формування (або впливу на формування) установок, оцінок, думок та поведінки людей. Нерідко в такому випадку засоби масової інформації виконують не стільки інформаційні та культурологічні, скільки ідеологічні функції.

Особливості впливу ЗМІ на  життя суспільства:

  • ЗМІ – це гнучка система, зміст якої постійно змінюється, тоді як інші складові макро-, мезо-, та мікрорівнів піддаються змінам досить повільно;

  • ЗМІ мають здатність впливати не тільки на індивіда, але й на виховну функцію таких інститутів, як сім’я, школа, найближче оточення, формувати громадську думку на рівні суспільства та країни;

  • безпосереднім об’єктом дії інформаційних повідомлень є як окремий індивід, так і велика група людей, що становлять аудиторію для того чи іншого конкретного засобу масової комунікації;

  •  ЗМІ мають істотні можливості впливати на людину як суто інформаційно, так і за допомогою практичних зразків такого чи іншого стилю життя.