Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Станційний експрес „Діти мають права”

Цільова аудиторія: підлітки та молодь віком 13-16 років

Мета: спряння підвищенню рівня ефективності правового виховання підлітків; поповнення інформації про положення Конвенції ООН про права дитини; набуття волонтерами навичок роботи зпідлітками; створення емоційної ситуації, яка сприятиме кращому усвідомленню молодою людиною власної відповідальності за формування соціально-правової держави.

Кількість команд: 4 (у кожній  - приблизно 10 осіб). Роботу станцій та супровід команд забезпечують волонтери – старшокласники.

1.Станція дружби (Статті 37, 39. Жодна дитина не повинна бути скривджена і зневажена.)

а) Гра "Переповнений тролейбус"В команді обираються 4-5 "пасажирів", інші імітують переповнений тролейбус. Завдання для " пасажирів": потрібно потрапити в переповнений тролейбус.

б) Гра "Відгадай емоцію".Волонтери роздають дітям папірці з вказаними на них позитивними та негативними емоційними станами (задоволення, радість, злість, розпач, образа). За допомогою міміки та жестів діти показують ці емоції, інші їх відгадують.

в) Гра "Усмішка по колу".Команда стає в коло, всі беруться за руки. Кожен дарує усмішку з хорошими побажаннями своєму сусідові зліва.

2. Станція талантів (Стаття 29. Всі діти мають право на розвиток талантів). 

а) Гра "У полі береза стояла". Волонтери разом з командою співають пісню:В полі береза стояла, В полі кучерява стояла.Люлі-люлі стояла, Люлі-люлі кучерява стояла.Далі волонтери показують певні рухи, якими заміняються слова пісні. Слова заміняються рухами по черзі. Гра триває доти, доки пісня не буде " співатись" одними рухами.

б) Гра "Складаємо казку" Волонтери пропонують дітям скласти свою казку, використовуючи відомих героїв казок.

3. Станція розуміння (Статті 12,13. Всі діти мають право на власну думку). 

а) Гра "Зіпсований телевізор".

Діти стають один за одним. Волонтер каже слово тому, хто стоїть останній. Він за допомогою міміки та жестів показує це слово тому, хто стоїть перед ним. Останній учасник гри називає слово, яке йому показали.

б) Гра "Зрозумій мене".Команда ділиться по парах. Волонтери дають одній частині дітей завдання: передати інформацію за допомогою міміки та жестів типу: "Зустрінемось біля зоопарку о 18.00". Інша частина дітей повинна зрозуміти інформацію і передати: "Давай зустрінемось біля фонтану" .

в) Гра "Перекрученки".Волонтери зачитують команді перекручені прислів'я типу:

  •  все те срібло, що тьмяніє (Не все те золото, що блищить); 

  • велика муха, а й та відпочиває (Мала бджола, а й та працює); 

  • хто все робить, той їсть (Хто не працює, той не їсть). 

Діти називають прислів'я правильно.

4. Станція захисту дітей (Стаття 42. Всі діти мають знати свої права) 

а) Гра "Дорогами казок".Волонтери називають казку, команда вказує, ким і які права були порушені. Волонтери зачитують уривки цих казок, а діти їх інсценують. Діти придумують, як захистити права героїв.

б) Гра "Знайди ключ".Волонтери пропонують дітям витягнути пелюстки з паперової ромашки. На одній з пелюсток написано слово "ключ", на інших - питання, які стосуються Конвенції 00Н. Діти відповідають на питання до тих пір, поки не знайдуть пелюстки з словом " ключ".