Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Питання та завдання для самоперевірки:

1.Дати визначення поняття “організаційна форма соціально-педагогічної роботи”.

  1. Назвати основні класифікаційні ознаки систематизації форм соціально-педагогічної роботи.

  1. Розкрити взаємозв’язок понять „методи соціально-педагогічної роботи ” та „форми соціально-педагогічної роботи”. 

Завдання до практичних занять:

  1. Розглянути класифікацію форм соціально-педагогічної роботи. Запропонувати власні приклади (проекти) організаційних форм соціально-педагогічної роботи (робота в мікрогрупах). 

  1. Провести конкурс на кращий проект організаційної форми соціально-педагогічної роботи

Завдання для самостійної роботи:

  1. Розробити план-проспект комплексної організаційної форми соціально-педагогічної роботи.

  1. Розробити способи об’єднання учасників у малі групи.

Література

  1. Актуальні проблеми соціально-педагогічної роботи ( модульний курс дистанційного навчання) /А.Й.Капська, О.В.Безпалько, Р.Х.Вайнола; Заг.ред. А.Й.Капської. – К.: ДЦССМ,2002. – 164 с.

  1. Иванов И.П. Энциклопедия коллективных творческих дел. – М.: Педагогика, 1990.- 270 с.

  1. Капська А. Й. Соціальна робота: Навч. посібник – К.: Центр навчальної літератури,2005.- 328 с.

  1. Карпенчук С.Г. Теорія і методика виховання. Навчальний посібник. – К.: Вища школа, 1997. – 380 с.

  1. Овчарова Р.В. Справочная книга соціального педагога. – М.: ТЦ “ Сфера”, 2001. – 480 с.

  1. Сидоров В.Н. Профессиональная деятельность социального работника: ролевой подход. – Винница:Глобус-пресс, 2006. – 408 с.

  1. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія/ За заг.ред.проф.І.Д.Звєрєвої. – К.: Ценр учбової літератури, 2008. – 336 с.

  1. Соціальна робота: технологічний аспект: Навчальний посібник/ За ред. проф. А.Й.Капської. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. –352 с.

Технологии социальной работи:Учебник /под общей ред. Е.И.Холостовой. – М.: ИНФРА, 2001. – 400 с.

2.1. Словесні групові форми роботи: особливості та умови застосування

2.1.1.Використання словесних групових форм соціально-педагогічної роботи

Сучасні зміни духовних, національних пріоритетів призвели до трансформації соціального замовлення у сфері соціального виховання. Сьогодні, бажаним результатом роботи соціальних педагогів, вихователів є формування та розвиток активної особистості, громадянина, здатного до самостійної продуктивної творчої діяльності. Проте поширення в молодіжному середовищі таких негативних тенденцій як соціальний нігілізм, байдужість, зневіра щодо можливого кращого майбутнього гальмують процес соціального становлення молодої людини,громадянина.

Визначаючи можливості застосування словесних групових форм роботи в соціально-педагогічній діяльності ми виходили з особливостей та специфічних потреб пріоритетної цільової групи – підлітків. Психолого-педагогічний аналіз структури особистості підлітка, дозволив нам виявити перелік тих показників особистості, які, на нашу думку, найбільш притаманні дітям та молодим людям, що належать до груп ризикованої поведінки. Це такі мотиваційні якості як бажання самореалізації, визнання з боку оточуючих; характерологічні якості: сміливість, цілеспрямованість, оптимізм; такі творчі здібності, як: гнучкість, альтернативність, критичність мислення, здатність до генерації нових ідей, винахідливість тощо.

Найголовнішим новоутворенням підліткового віку є багатогранне і суперечливе почуття дорослості. Вважаючи себе дорослим, підліток протестує проти дріб'язкової опіки, контролю, беззаперечної слухняності, несправедливого, з його точки зору, покарання. Формою протесту може бути неслухняність, грубість, упертість, замкненість тощо. Зазначені вікові психологічні особливості зазвичай виявляються в нестерпності щодо заперечень і критики на свою адресу, нетерпимому ставленні до опіки і заступництва, низькому рівні адаптації до існуючих порядків, законів і традицій. 

Ще однією з особливостей підліткового віку є прагнення до групування. Поведінка підлітків за самою своєю суттю є колективно-групово. Саме тому група та стан підлітка в ній багато в чому визначає його поведінку. Для багатьох підлітків об'єднання в групи - це особлива форма протесту проти укладу життя й опіки старших, своєрідний прояв дорослішання. При аналізі соціальних чинників, що сприяють формуванню асоціальної поведінки, особливо виділяються неформальні групи з протиправними тенденціями. На певному етапі формування особистості така неформальна група може стати головним регулятором девіантної поведінки.

Участь в життєдіяльності групи насамперед задовольняє потребу підлітків у вільному спілкуванні, яка у цьому віці є дуже великою. Спілкування підлітків - це не просто форма організації вільного часу, а насамперед, засіб самовираження особистості, встановлення нових міжособистісних відносин. В сфері міжособистісних стосунків молода людина відчуває потребу в емоційному теплі, розумінні і контакті з іншою людиною. Соціальні суперечності нашого суспільства нерідко викликають відчуття небезпеки, недовіри і безсилля. Таким чином, досвід, що набувається в спеціально організованих групах, сприяє протидії відчуженню, допомагаючи вирішенню проблем, що з’являються в процесі міжособистісної взаємодії. 

Таким чином, соціально-психологічні особливості підліткового віку та визначення переваг словесних групових організаційних форм роботи дозволили нам виявити, що ці форми є одними з найбільш ефективних в практиці соціально-педагогічної роботи.

В процесі підготовки і проведення словесних групових форм роботи створюються умови для розвитку цілої низки комунікативних якостей, які нашу думку, є необхідними в становлення особистості молодої людини. Це такі показники як: вміння обґрунтовувати, доводити свої думки та позиції, цінувати мовну інформацію членів групи, вміння робити мовленнєвий сюрприз, здійснювати комунікативну самопрезентацію, а головне – толерантно ставитись до думок, позицій, висловів членів групи і вміти їх конструктивно сприймати.

До групових форм роботи, в яких провідним чинником виховного впливу виступає слово слід віднести: конференції, бесіди, дискусії, диспути, „круглі столи”, „усні журнали” тощо.