Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРОШІ ТА КРЕДИТ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

ГРОШІ ТА КРЕДИТ

  1. Теорії виникнення грошей, основні постулати

Гроші мають багатотисячолітню історію. Це складний і найважливіший елемент ринкової економіки. Зрозуміти економічну сутність грошей можна лише на основі всебічного розуміння причин їх виникнення та закономірностей розвитку. Існують дві основні концепції, що пояснюють причини виникнення грошей: раціоналістична й еволюційна

Раціоналістична концепція панувала до кінця ХVIIІ ст. Вона має прихильників і серед деяких сучасних економістів. Так, П. Самуельсон визначає гроші як "штучну соціальну умовність", а Дж.К. Гелбрейт вважає, що закріплення грошових функцій за благородними металами та іншими предметами - "продукт угоди між людьми".

Еволюційна концепція вперше була сформульована засновниками класичної політичної економії А. Смітом, Д. Рікардо, а потім була розвинута К. Марксом. Вони аргументовано довели, що гроші мають товарне походження і виникли в результаті тривалого розвитку суспільного поділу праці, товарного виробництва, обміну та послідовної зміни форм вартості.

Поряд з виникненням і розвитком грошей паралельно з'являлися теорії грошей.

Металева теорія грошей - виникла в Англії в період первісного нагромадження капіталу в XVI - XVII ст. одним із засновників металевої теорії був У. Стаффорд (1554 - 1612). Для металевої теорії грошей було характерно ототожнювати багатства суспільства з дорогоцінними металами, якими приписувалося монопольне виконання всіх функцій грошей. Прихильники цієї теорії не бачили необхідності і закономірності заміни повноцінних грошей паперовими, тому пізніше вони виступали проти паперових грошей, не розмінних на метал.

Номіналістична теорія грошей. Першими представниками цієї теорії були англійці Дж. Берклі (1685 - 1753) і Дж. Стюард (1712 - 1780). В основі їх теорії лежали два наступних положення. По-перше, гроші створюються державою, і, по-друге, вартість грошей визначається їх номіналом. Основною помилкою представників номіналізму є положення про те, що вартість грошей визначається державою. Тим самим вони заперечують трудову теорію вартості і товарну природу грошей. Найбільш відомим представником номіналізму був німецький економіст Г. Кнапп (1842 - 1926). На його думку, гроші мають купівельну здатність, яку надає їм держава. Г. Кнапп засновував свою теорію не на повноцінних монетах, а на паперових грошах. При аналізі грошової маси він враховував лише державні казначейські квитки (паперові гроші) і розмінні монети, виключаючи з неї кредитні гроші (векселі, банкноти, чеки). Головна помилка номіналістів полягала в тому, що, відірвавши паперові гроші від золота і від вартості товару, вони наділяли їх «вартістю», «купівельної силою» шляхом акту державного законодавства. Положення номіналістичної теорії були застосовані в економічній політиці Німеччини, яка широко використовувала емісію грошей в роки першої світової війни. Період гіперінфляції в Німеччині в 20-х роках остаточно спростував концепцію номіналізму в теорії грошей.

Кількісна теорія грошей. Основоположником кількісної теорії грошей був французький економіст Ж. Боден (1530 - 1596). Подальший розвиток ця теорія отримала в працях англійців Д. Юма (1711 - 1776) і Дж. Мілля (1773 - 1836), а також француза Ш. Монтеск 'є (1689 - 1755). Д. Юм, намагаючись встановити причинний і пропорційну зв'язок між припливом благородних металів з Америки і зростанням цін в XVI - XVII ст., Висунув тезу: «Вартість грошей визначається їх кількістю». Прихильники цієї теорії вбачали у грошах тільки засіб обігу. Вони помилково стверджували, що в процесі обігу в результаті зіткнення грошової і товарної мас нібито встановлюються ціни, і визначається вартість грошей. Основи сучасної кількісної теорії грошей були закладені американським економістом і математиком Ірвінгом Фішером (1867 - 1947). І. Фішер заперечував трудову вартість і виходив з «купівельної сили грошей». Він виділяв шість чинників, від яких залежить ця «купівельна сила грошей»: 1) кількість готівкових грошей в обігу; 2) швидкість обігу грошей; 3) середньозважений рівень цін; 4) кількість товарів; 5) сума банківських депозитів; 6) швидкість депозитно -чекового обігу.

Різновидом кількісної теорії грошей є монетаризм.