Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний лад Іспанії.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
85.5 Кб
Скачать

Державний лад Іспанії

Основні законодавчі та виконавчі органи влади. У відповідності з Конституцією Іспанії від 1978 рокуІспанія - парламентська демократична держава, в якому розділені законодавча, виконавча і судова влади. Глава держави - король.

1. Законодавча влада

Законодавча влада належить парламенту Іспанії (Cortes Generales), що складається з представників іспанського народу, які вибираються кожні 4 роки. Він складається з двох палат: конгресу і сенату. Вони наділені законодавчою владою, мають функції прийняття державного бюджету, управління роботи уряду, а також інші повноваження та обов'язки, що належать їм за конституцією. Представників вибирають таємним голосуванням через застосування загального, вільного, рівного, прямого виборчого права. Всі громадяни Іспанії, мають політичні права, можуть вибирати або бути обраними.

2. Виконавча влада

Виконавча влада належить державному урядові, який складається з Голови уряду, заступника голови уряду, міністрів та інших передбачених законом осіб. Король виставляє кандидата на пост глави уряду після наради з представленими в парламенті політичними партіями і на основі результатів виборів. Уряд керує внутрішньою і зовнішньою політикою, цивільної та військової адміністрацією і обороною. Воно виконує функції виконавчої влади і має право створювати врегулювання, відповідні конституції і відповіднимзаконам.

2.1. Міністерства

В даний час уряд представлений прем'єр-міністром (Mariano Rajoy), віце-президентом (Soraya Senz de Santamara) і 12 міністрами:

  • Jos Manuel Garca-Margallo y Marfil, Міністерство закордонних справ і міжнародного співробітництва(Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperacin)

  • Alberto Ruiz-Gallardn, Міністерство юстиції (Ministerio de Justicia)

  • Pedro Morens Eulate, Міністерство оборони (Ministerio de Defensa)

  • Cristbal Montoro Romero, Міністерство фінансів (Ministerio de Hacienda y Administraciones Pblicas)

  • Jorge Fernndez Daz, Міністерство внутрішніх справ (Ministerio del Interior)

  • Ana Mara Pastor Julin, Міністерство розвитку (Ministerio de Fomento)

  • Jos Ignacio Wert Ortega, Міністерство освіти (Ministerio de Educacin, Cultura y Deporte)

  • Mara Ftima Bez Garca, Міністерство зайнятості та соціального захисту (Ministerio de Empleo y Seguridad Social)

  • Jos Manuel Soria Lpez, Міністерство промисловості, енергетики і туризму (Ministerio de Industria, Energa y Turismo)

  • Miguel Arias Caete, Міністерство сільського господарства, харчування та навколишнього середовища (Ministerio de Agricultura, Alimentacin y Medio Ambiente)

  • Luis de Guindos Jurado, Міністерство економіки (Ministerio de Economa y Competitividad)

  • Ana Mato, Міністерство охорони здоров'я (Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad) [1]

3. Департаменти

Департаменти міністерств та інших органів під їх управлінням становлять державну адміністрацію, функції якої - координація, планування, інспекція та документування.

Держава може передавати повноваження автономним регіонам у тих випадках, коли це можливо, але в будь-якому випадку уряд має виняткову владою. Таким чином, наприклад, державні власті відповідають за питання, що стосуються громадян Іспанії, як єдиного цілого в міжнародних питань.

Таким чином, виконавча влада держави включає в себе врегулювання основних питань, що гарантують рівність громадян Іспанії, дотримання їх конституційних прав і обов'язків, що стосуються національності, еміграції, статусу, притулку, питань оборони і збройних сил, грошової і банківської систем, економічного планування та іноземної торгівлі, судової адміністрації, комерційного , кримінального, виправного, процесуального, професійного і цивільного законодавства, а також питань, що стосуються інтелектуальної та промислової власності, народних багатств і національних боргів.

Процес децентралізації торкнувся багато міністерства, серед яких і Міністерство освіти і науки. Це призвело до нової організації управління освітньою системою і зміни законодавства у силу того, що обидві гілки влади були децентралізовані і передані автономним регіонам, крім повноважень, закріплених за державою.

Державний устрій. Іспанія — конституційна монархія. Форма правління — парламентська монархія: главою держави є король (Хуан Карлос I), однак реальна виконавча влада належить прем'єр-міністру, який очолює уряд. Законодавча влада здійснюється Генеральними кортесами — парламентом, що складається з Сенату (265 депутатів) і Конгресу депутатів (350 депутатів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]