Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виконана.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний транспортний університет

Кафедра технічної експлуатації автомобілів та автосервісу контрольна робота

з дисципліни

"Ремонтно-обслуговче виробництво на транспорті"

на тему "Організація технічного сервісу автомобілів"

Студент групи ФТ-4-1з

Карбан Н.С.

Викладач

доц. Лобода А.В.

Київ-2014

(Завдання)

1. Економіко-географічна характеристика міста Донецьк.

1.1 Географічне розташування: географічні координати Донецька: 48°00' пн.ш. 37°48' сх.д.,  розташоване в центральній частині Донбасу, на південь від Донецького кряжу. Географічно належить до степової зони, у верхів'ях річки Кальміус оточений невеликими лісами, пагорбами, ріками та озерами.

1.2 Кліматичні умови: помірно континентальний. Ізотерма січня −5 °C та липня +22 °C. Взимку переважають північно-східні та східні вітри, влітку — північно-західні та західні вітри. Швидкість вітру сягає 20-30 м/сек. Опадів випадає до 556 мм на рік.

1.3 Кількість населення: 953 217 (станом на 01.01.2013).

1.4 Галузі промисловості та головні підприємства: Донецьк посідає друге місце в області за обсягом промислового виробництва (після міста Маріуполя) і перше місце за темпами росту. Разом з містом Макіївка утворює найбільший промисловий вузол України.  У промисловості представлені майже всі галузі, проте, у структурі промислової продукції найбільшу вагу мають підприємства з виробництва та розподілу електроенергії, газу та води(31,9 %), металургії (23,1 %), харчової промисловості (16,2 %), вугільної промисловості (10,5 %) та машинобудування (8,7 %). Серед провідних підприємств важкої індустрії міста Донецький металургійний завод (біля 9% виробництва сталі в Україні), завод «Топаз» (розробник СРТР «Кольчуга»), Донецьккокс, фінансово-промислові корпорації Донбаська паливно-енергетична компанія, Індустріальний союз Донбасу, Альтком (найбільший та найсучасніший в Україні технологічний парк спецтехніки),  «DMS». Найбільші вуглевидобувні підприємства — шахта імені О. Ф. Засядька і шахта імені О. О. Скочинського. Також, Донецьк є центром хімічної промисловості — у місті розміщені великі хімічні підприємства — «Донецький завод хімічних реактивів», «Донпластавтомат». Підприємства харчової промисловості: пивоварний завод «Сармат», кондитерські концерни АВК і «Конті», завод «Геркулес» широко відомі в Україні. Серед підприємств сфери інформаційних технологій вирізняються компанія АМІ та XITEX Software. Концерн «Nord» — відомий виробник холодильників та газових плит, біля 40 відсотків продукції якого експортується в Європу.

1.5 Особливості експлуатації автомобілів: Під час руху по слизьких дорогах, снігу, на ділянках із в'язким ґрунтом, брудом, піском можливе буксування коліс автомобіля внаслідок недостатнього зчеплення їх з дорогою. Щоб уникнути буксування на слизькій дорозі, рушати з місця треба на вищих передачах, ніж перша; забороняється навантажувати самоскид понад встановленої норми. Необхідно стежити за рівномірним розподілом вантажу на платформі, не допускаючи перевантаження її передній частині. При розвантаженні платформи самоскида необхідно стежити за його бічної стійкістю. Розвантажувати платформу треба на твердій горизонтальній площадці, вантаж не повинен прилипати до основи платформи. Вантаж повинен зсипатиметься повністю. У разі появи ознак втрати бічної стійкості необхідно розвантаження припинити.

2. Методи проведення технічного обслуговування автомобілів:

ЩО – контроль стану автомобіля, підтримання належного зовнішнього вигляду, заправлення паливом, мастильним матеріалом, охолодною рідиною. Виконується після закінчення роботи автомобіля або перед виїздом його на лінію.

ТО-1:

1. Виконання робіт, передбачених ЩО. 2. Перевірити стан складових частин автомобіля. 3.Перевірити оглядом герметичність з’єднань систем змащування, живлення і охолоджування двигуна, а також кріплення обладнання та приладів. 4. Перевірити кріплення двигуна та деталей. 5. Перевірити стан та натяг привідних пасів. 6. Перевірити робото-спроможність зчеплення і герметичність систем гідроприводу. 7. Перевірити кріплення коробки передач та дію механічного перемикання передач на нерухомому автомобілі. 8. Перевірити люфт у шарнірах та шліцевих з’єднаннях карданної передачі, кріплення його складових частин. 9. Перевірити кріплення деталей і герметичність з’єднань заднього моста. 10. Перевірити кріплення деталей рульового керування і герметичність з’єднань системи підсилювача. 11. Перевірити робото здатність компресора і гальмівної системи, кріплення і герметичність трубопроводів. 12. Перевірити справність приводу і дію стоянкового гальма. 13. Перевірити оглядом стан рами, вузлів і деталей підвіски та інших деталей і пристроїв. 14. Перевірити ста і кріплення кабіни, платформи, дію замків, завісів і ручок дверей кабіни. 15. Перевірити стан приладів системи живлення, їх кріплення і герметичність з’єднань. 16. Очистити акумуляторну батарею від пилу, бруду та слідів електроліту. 17. Перевірити дію звукового сигналу , електричних ламп, фар, задніх ліхтарів. 18. Перевірити кріплення генератора, стартера. Та стан контактів електричних з’єднань. 19. Перевірити надійність кріплення стан і правильність пломбування спідометра. Мастильні і очищувальні роботи 20. Змастити вузли тертя і перевірити рівень оливи в картерах агрегатів і бочках гідроприводів. 21. Промити повітряні фільтри гідро вакуумного підсилювача гальм, піддон і фільтрувальний елемент. 22. Спустити конденсат з повітряних балонів пневматичного приводу гальм. 23. В автомобілях з дизелями змити відстій з паливного бака і корпусів фільтрів. 24. В умовах великої запорошеності замінити оливи в піддоні картера двигуна.

25. Після обслуговування перевірити роботу агрегатів, вузлів і приладів автомобіля під час руху..

ТО-2 – виконати роботи передбачені ТО-1, а також: 1.                 Перевірити дію контрольно-вимірювальних приладів, умивачів вітрового скла, фар. 2.                 Перевірити кріплення головок циліндрів двигуна. Стан і кріплення опор двигуна. 3.                 Перевірити оглядом кріплення, стан і герметичність картера. 4.                 Перевірити оглядом задній міст. Стан редуктора та колісних передач. 5.                 В автомобілях з пневматичним приводом гальм відрегулювати хід передачі. 6.                 В автомобілях з гідравлічним приводом гальм перевірити дію підсилювача та хід передачі. 7.                 Перевірити герметичність амортизаторів, стан і кріплення їх втулок. 8.                 перевірити кріплення і герметичність паливного бака. 9.                 У карбюраторних двигунах перевірити рівень палива в поплавковій камері, легкість пуску і роботу двигуна. 10.            Перевірити роботу дизеля, справність паливного насоса високого тиску. 11.            Перевірити стан акумуляторної батареї, її кріплення та стан кріплення електричних провідників. Мастильні і очищувальні роботи 12.            Очистити і промити клапан вентиляції картера двигуна. Замінити фільтрувальний елемент. 13.            Прочистити сопуни і долити оливу в картерах агрегатів і бачках гідропривода автомобіля. 14.            Після обслуговування перевірити роботу агрегатів, вузлів і приладів на ходу чи на стенді.

3. Метод проведення поточного ремонту автомобілів використовується агрегатний, для скорочення часу перебування автомобіля в поточному ремонті, за яким несправні агрегати або такі, що потребують капітального ремонту, замінюються справними, взятими з оборотного фонду.

4. Вид та спосіб зберігання автомобілів: зберігаються в закритому опалюваному приміщенні для стоянки складського типу, завдяки чому підтримується темпера­тура, достатня для захисту системи охо­лодження двигуна від замерзання, недопу­щення загуснення масла в картерах дви­гуна і трансмісії, а також для забезпечен­ня роботоздатності акумуляторних бата­рей.

Таблиця 1