Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод._курсова екоаудитНТУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра екології та безпеки життєдіяльності

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни

«ЕКОЛОГІЧНИЙ АУДИТ»

для студентів напряму підготовки

7.070801 та 8.070801 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»

денної форми навчання

Київ 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра екології та безпеки життєдіяльності

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни

«ЕКОЛОГІЧНИЙ АУДИТ»

для студентів напряму підготовки

7.070801 та 8.070801 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»

денної форми навчання

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні Навчально-методичної ради

Національного транспортного університету

Протокол №___від «___»____________2010 р.

Перший проректор,

професор______________М.О. БІЛЯКОВИЧ

Київ 2010

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Екологічний аудит» для студентів напряму підготовки 7.070801 та 8.070801 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» денної форми навчання /Укладач: О. В. Барабаш– К.: НТУ, 2010. – 30с.

Укладач: О. В. Барабаш, доцент

Відповідальний за випуск – проф. В.П. Матейчик

Пояснювальна записка

Здійснення ефективної екологічної політики у корпораціях та на підприємствах, фірмах неможливо без екологічного аудиту, що передбачає всебічну інвентаризацію на кожному підприємстві і в першу чергу на забруднених територіях.

Особливістю екологічного аудиту є аналіз оцінки впливу підприємства на стан середовища, здоров’я виробничого персоналу, екологічну ситуацію в регіоні, дані про наявність і величину викидів (скидів) забруднюючих речовин.

Переваги проведення екологічних аудитів багаточисельні і включають наступне: зниження відповідальності і потенційних екологічних штрафів; забезпечення відповідності законодавству; зниження витрат на поводження з відходами; зниження витрат на водопостачання та енергію; налагодження зв'язків з громадськістю (при публікації результатів аудиту).

В процесі написання курсової роботи студенти проводять екологічний аудит підприємств України, з’ясовують основні напрямки екологічної політики і екоменеджменту, проводять оцінку потенційної небезпеки підприємства, яке піддається аудиту. Студенти повинні в ході курсової роботи набути вміння і навички по проведенню перевірки діяльності у відповідності з нормами та приписами щодо охорони навколишнього середовища; оцінці ефективності функціонування системи управління навколишнім середовищем; наданню рекомендацій щодо природоохоронних заходів; вартісній оцінці витрат, пов'язаних з природокористуванням.

Метою курсової роботи з дисципліни «Екологічний менеджмент і аудит» є закріплення набутих теоретичних знань та набуття практичних навичок студентами під час виконання обов’язків фахівця-еколога підприємства. Для досягнення вказаної мети ставляться наступні задачі:

збір достовірної інформації про екологічні аспекти виробничої діяльності об'єкта екологічного аудиту та формування на її основі висновку екологічного аудиту;

встановлення відповідності об'єктів екологічного аудиту вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища та іншим критеріям екологічного аудиту;

оцінка впливу діяльності об'єкта екологічного аудиту на стан навколишнього природного середовища;

оцінка ефективності, повноти і обґрунтованості заходів, що вживаються для охорони навколишнього природного середовища на об'єкті екологічного аудиту.