Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОіМВР т.3-6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Національний університет біоресурсів і природокористування україни

Кафедра військової підготовки

Фонд методичних матеріалів

Навчальна дисципліна: «_ВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА_»

Розділ: «Методика роботи з гуманітарних питань»

Предмет: «Організація і методика виховної роботи в контексті гуманітарного і соціального розвитку Збройних Сил України.»

Заняття: Групове __________________

(вид заняття)

Тема №3 Організація виховної роботи у підрозділі та проведення гуманітарної підготовки.”

Заняття №6 “Технічні і наочні засоби навчання та їх використання у виховної роботі з підлеглими.”

Київ-2011

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Кафедра військової підготовки

Для викладачів

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри військової підготовки

А.О. ЕСАУЛОВ

“___” ___________ 2011 року

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення групового заняття

зі студентами кафедри військової підготовки

з навчальної дисципліни: Організація і методика виховної роботи в контексті гуманітарного і соціального розвитку Збройних Сил України.

(назва навчальної дисципліни)

Тема №3: “Організація виховної роботи у підрозділі та проведення гуманітарної підготовки”.

(номер і назва теми в програмі навчальної дисципліни)

Заняття 6: “Технічні і наочні засоби навчання та їх використання у виховної роботі з підлеглими.”

(номер і назва заняття в тематичному плані)

Час: 80 хв.

Місце: клас

Навчальна та виховна мета

  1. Дати студентам поняття, про технічні і наочні засоби навчання та їх використання у виховної роботі з підлеглими.

  2. Виховувати якості притаманні офіцеру як педагогу та вихователю.

Навчально-матеріальне забезпечення

1. Схеми, плакати, діапроектор, слайди, указка, крейда, канцелярське приладдя.

2.Журнал занять навчальної групи.

  1. Технічні засоби пропаганди стор.3-47;

  2. Директива МО України „Д-6” 1994 р. „Про організацію культурно-виховної, просвітницької роботи та дозвілля військовослужбовців, членів їх сімей, працівників Збройних Сил України.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри

“___” _________ 2011 року Протокол №____

Організаційно-методичні вказівки:

1. Групове заняття – це форма навчального заняття, при який викладач пояснювально - лекційним методом викладає новий навчальний матеріал, методом опитування контролює засвоєння студентами раніше вивченого матеріалу і домагається його закріплення, методом творчих рекомендацій направляє самостійну працю студентів.

2. Викладач повинен старанно готувати та на високому науковому та організаційному рівні проводити заняття з студентами (курсантами) та добиватися їх ефективності, знати моральні, ділові та морально-психологічні якості студентів (курсантів) та використовувати при навчанні і вихованні індивідуальний підхід до кожного.

3. Викладач повинен виконувати всі положення розпорядку денного факультету.

4. Викладач повинен написати план проведення заняття та затвердити його у начальника кафедри за три дні до початку заняття, підготувати спільно з допоміжним персоналом кафедри необхідне матеріальне забезпечення яке потрібно на заняття та підготувати клас до початку проведення заняття.

5. Студенти повинні прибувати на заняття в військової формі одягу та мати зошити та канцелярське приладдя.

6. При проведенні заняття викладач повинен суворо дотримуватися розрахунків навчального часу, які рекомендовані методичною розробкою.

Зміст заняття

№ зп

Етапи заняття, навчальні питання та їх зміст

Час, хв.

Методичні вказівки

1

1. Перевірити готовність о/с до заняття та матеріальне забезпечення заняття.

  1. Провести контрольне опитування:

  • Що таке військова дисципліна? ;

  • Чим вона (ВД) досягається?

  • На чому вона (ВД) ґрунтується?

  • Зміст аналізу стану військової дисципліни у взводі? ;

  • Зміст аналізу дисциплінарної практики у взводі?

3. Оголосити тему, мету, навчальні питання та порядок проведення заняття.

Вступне слово викладача.

Позитивний вплив на підвищення ефективності навчального процесу роблять вже відомі і застарі (такі як радіо, кіно, телебачення, діафільми, звукозапис і ін.) технічні засоби навчання, які роблять навчальний матеріал більш доступним, наочним, легкозасвоюваним, так і все більше застосовують комп’ютери, та створенні на їх базі тренажери і інші прилади. Тому командир взводу повинен мати загальне уявлення щодо забезпечення особового складу технічними засобами навчання та пропаганди.

15

Черговий доповідає керівнику заняття про наявність о/с і його готовність до заняття.

Керівник викликає 1-2 студентів по кожному питанню. Студенти відповідають.

Студенти записують тему заняття

2

1. Навчальне питання : „Класифікація і порядок використання технічних засобів у виховної роботі з підлеглими”.

Кіно - відіообслуговання особового складу Збройних Сил України

Кіновідеообслуговування солдатів, матросів, сержантів та старшин строкової служби Збройних Сил України, курсантів, ліцеїстів, слухачів військових академій та військових інститутів проводити безкоштовно.

Кіновідеообслуговування генералів, адміралів, офіцерів, прапорщиків, мічманів, військовослужбовців за контрактом, членів їх сімей, працівників Збройних Сил України здійснювати за плату згідно з встановленими розмірами.

Госпрозрахункові організації, підприємства та установи Міністерства оборони України забезпечують особовий склад кіновідеофільмами через місцеві органи кіновідеопрокату, в окремих випадках можуть отримувати фільми на військових кінобазах (кінопунктах) за плату в установлених розмірах.

Кінобази (кінопункти) функціонують при управліннях виховної роботи оперативних командувань, ВМС. Вони утримуються за штатним розписом, знаходяться на всіх видах забезпечення на центральній базі (складах) технічних засобів та поліграфії МО України.

В завдання кінобаз (кінопунктів) входить:

  • планування прокату художніх, документальних, науково-популярних кінофільмів (відеофільмів) і кіножурналів в інтересах бойової та гуманітарної підготовки військ Збройних Сил України і організації дозвілля особового складу;

  • одержання, обробка нових кінофільмів, забезпечення ними військ, організація безпечного зберігання кіно-відеофільмів ;

  • популяризація кінофільмів у військах, організація своєчасного прокату їх на кіноустановках, надання допомоги військовим частинам у підборі кінопрограм при проведенні заходів з використанням кінофільмів;

  • вживання заходів з продовження строків служби фільмокопій і фільмофонду;

  • контроль за технічним станом кіноустановок і правильною їх експлуатацією;

  • організація і проведення роботи з підготовки і підвищення кваліфікації кіномеханіків.

Закріплення частини за кінобазою (кінопунктом) на забезпечення кіно і відеофільмами здійснюється розпорядженням

начальника управління (відділення) технічних засобів виховання та поліграфії.

У розпорядженні вказується: марка та кількість кіновідеопристроїв, кількість повнометражних кінофільмів, які повинна щомісяца отримувати частина, і вид прокату (безкоштовно або за

плату).

Для отримання розпорядження на забезпечення кінофільмами частина подає до управління (відділення) ТЗВП заявку на прикріплення до кінобази (кінопункту) з висновком техніка кінобази (кінопункту) та інспектора пожежної охорони району про придатність кіноустановки і приміщення для прокату кінофільмів.

При отриманні розпорядження на прикріплення до кінобази (кінопункту)' частина направляє це розпорядження кінобазі (кінопункту) з такими документами :

  • випискою з наказу командира частини про призначення кіномеханіка на посаду;

  • гарантійним листом частини про збереження кінофільмів, отриманих у прокат, та своєчасне їх повернення на кінобазу (кінопункт) /додаток № 1 ;

  • дорученням від частини на право отримання кінофільмів ;

  • копією посвідчення кіномеханіка.

Від частини на кінобазу (кінопункт) надається технічний паспорт на кіноустановку з відміткою інспектора пожежної охорони району та техніка кінобази (кінопункту) про придатність кіноустановки до експлуатації.

Кінобаза (кінопункт) при прийманні частини на забезпечення кінофільмами робить відмітку в технічному паспорті на кіноустановку та надає їй реєстраційний номер.

Якщо частина має декілька кіноустановок, то кожній з них надається окремий реєстраційний номер. Для реєстрації цих кіноустановок кінобазі (кінопункту) надаються необхідні документи. Забезпечення кінофільмами в такому випадку проводиться через одну основну кіноустановку частини.

При розформуванні частини або передислокації після повного розрахунку з кінобазою (кінопунктом) в технічному паспорті на кіноустановку і в книзі реєстрації номерів кіноустановок робиться відмітка про зняття частини з забезпечення кінофільмами.

Видача кінофільмів в прокат цивільним організаціям, підприємствам і організаціям, прикріпленим на забезпечення кінофільмами до кінобаз, кіноустановок інших міністерств і відомств дозволяється тільки з дозволу начальника постачального управління.

На кіноустановках частин повинні суворо дотримуватись правил прокату і експлуатації, правил техніки безпеки. Командир частини

повинен своєчасно сповіщати кінобазу (кінопункт) про зміну кіномеханіків та необхідність припинення або відновлення постачання

кінофільмів.

На кіноустановках, обладнаних двопостовими стаціонарними

апаратами (23 КПК, Ксенон-ЗА, СК-1000), обов'язково повинен бути помічник кіномеханіка, допущений наказом командира частини до роботи на кіноапаратурі, який має кваліфікаційне посвідчення та

талон по техніці протипожежної безпеки.

Демонструвати фільми одному кіномеханіку забороняється. Військовослужбовцям строкової служби, що виконують обов'язки кіномеханіків, незалежно від найменування їх штатної посади (в тому числі на кораблях і в окремих підрозділах), а також позаштатним кіномеханікам, допущеним до роботи на кіноустановці наказом командира частини, виділяється спеціальний час (2 години) для підготовки кіноустановки до кіносеансу та обслуговування. В дні демонстрації кінофільмів призначати в наряди кіномеханіків з числа

військовослужбовців забороняється.

Кіномеханікам частин, зайнятих прокатом кінофільмів у святкові і вихідні дні, надається час на відпочинок в будні дні тижня.

Прокат кінофільмів

Забезпечення частин кінофільмам здійснюється за місячним репертуарним планом за заявками цих частин.

Частини подають заявку кінобазі (кінопункту) за 20 діб, а частини, яким фільми надсилаються вантажем, - за ЗО діб до початку місяця. ' Заявку підписує командир частини або його заступник з

виховної роботи.

Під час формування заявки необхідно враховувати завдання бойової і гуманітарної підготовки особового складу частини та заходи з виховання особового складу.

Частинам, які своєчасно заявки не подали, кінофільми плануються з наявності вільного фільмофонду.

Кількість художніх повнометражних кінофільмів для забезпечення особового складу строкової служби повинна бути в межах 8-10 найменувань на місяць. При проведенні святкових та культурно-просвітницьких заходів кількість спланованих кінофільмів у заявці може бути збільшена.

Разом з художніми кінофільмами частини повинні обов'язково планувати в прокат також хронікально-документальні, науково-популярні кінофільми і кіножурнали. Кількість цих кінофільмів і кіножурналів не обмежується.

Прокат військово-учбових кінофільмів організовується згідно з

планами управління бойової підготовки.

Кінобази (кінопункти) у відповідності до затвердженого кінорепертуарного плану не пізніше як за 5 днів до початку планового місяця сповіщають частини про назви запланованих їм кінофільмів, дату прокату і термін їх повернення.

В гарнізонах, у яких є кілька кіноустановок, прокат здійснюється за "кільцевою" системою шляхом передачі кінофільмів з кіноустановки однієї частини на кіноустановку іншої частини з

обов'язковою перевіркою технічного стану фільмокопії у присутності обох кіномеханіків.

Відправка кінофільмів на кіноустановки окремо дислокованих частин здійснюється згідно з маршрутним листком (додаток № 2), в якому вказуються пункти і термін прокату кінофільмів та зворотний термін здачі їх на кінобазу (кінопункт). Затримувати кінофільм у частині більше вказаного терміну заборонено.

Забезпечення відеопрограмами здійснюється з. фондів, які ут­ворюються на кінобазах (кінопунктах).

Контроль за технічним станом кіноустановок

Технічний огляд кіноустановок і контроль за їх роботою здійснюється техніком кінобази (кінопункту) за піврічним графіком, затвердженим начальником управління (відділення) технічних засобів і поліграфії. У випадках понаднормативного зносу фільмокопій або при аваріях на кіноустановці огляд кіноустановки проводиться поза графіком. '

При плануванні коштів для кінобази (кінопункту) враховується кількість виїздів техніка кінобази (кінопункту) для обслуговування кожної кіноустановки.

Дозволяється залучати до роботи з перевірки кіноустановок гарнізону старших кіномеханіків гарнізону.

Технічний огляд стаціонарних кіноустановок проводиться на місці їх експлуатації. Огляд пересувних кіноустановок проводиться як на місці їх експлуатації, так і на кінобазі (кінопункті). В останньому випадку командир військової частини у встановлений начальником кінобази (кінопункту) час направляє на кінобазу (кінопункт) кіномеханіка з повним комплектом пересувної кіноустановки.

Технік кінобази (кінопункту), який перевіряє кіноустановку, зобов'язаний надавати кіномеханіку технічну допомогу в проведенні ремонту і регулюванні кіноустановки, перевірити знання кіномеханіком правил техніки безпеки.

Якщо при огляді кіноустановки знайдено дефекти, які не можуть бути усунені на місці в момент перевірки, але завдають шкоди фільмофонду або порушують правила безпеки, складається акт перевірки кіноустановки /додаток № З/ в трьох примірниках. Перший - командиру частини, другий - у відділення технічних засобів і поліграфії, а третій - на кінобазу (кінопункт). Видача фільмів у військову частину до ліквідації пошкоджень на кіноустановці або заміни її на іншу тимчасово припиняється.

Кіномеханік зобов'язаний сумлінно готувати кіноустановку до демонстрації фільмів, добиватися високої якості кінопроекції, звукомовлення, систематично перевіряти технічний стан кіноустановки, про виявлені дефекти доповідати начальнику клубу та

вживати заходи з їх усунення.

За недбале відношення до експлуатації кіноустановки, незадовільну підготовку її до сеансу, низьку якість кінопроекції і звукомовлення, а також у випадках псування кінофільмів на кіноустановці та порушення правил пожежної безпеки може бути знижена кваліфікація кіномеханика або він буде позбавлений права працювати на кіноустановці.

Видача кінофільмів

Видача кінофільмів частинам, дислокованим в одному гарнізоні з кінобазою (кінонунктом), проводиться тільки кіномеханіку за дорученням. Кіно4)ільми в цьому випадку видаються не за накладною, а під розписку кіномеханіку в кінорепертуарному плані, в якому заплановані кінофільми для даної частини. При поверненні кінофільму завідуючий фільмосховищем розписується у тому ж документі про отримання кінофільму від частини.

В гарнізонах організовується централізоване підвезення кінофільмів з кінобаз (кінопунктів) безпосередньо частинам.

Частини, які знаходяться далеко від кінобази (кінопункту), отримують фільми багажем.

Кіномеханік, отримавши фільмокопію від іншої частини, зобов'язаний перевірити технічний стан кожної частини фільмокопії. У випадку, коли технічні дані не відповідають фактичному стану, кіномеханік доповідає про це начальнику клубу. Про дефекти, які виявлені до демонстрування фільмокопії, складається акт в .2-х примірниках /додаток № 4/. Акт підписується начальником клубу, кіномеханіком і затверджується командиром частини або заступником з виховної роботи. Перший примірник надсилається на кінобазу (кінопункт), а другий залишається у частині. У випадку, коли фільмокопія не придатна для демонстрування, вона з актом повертається на кінобазу (кінопункт).

Перевірка технічного стану фільмокопій при "кільцевій" системі прокату на кіноустановках в межах одного гарнізону здійснюється кіномеханіком, який приймає фільмокопію, в присутності кіномеханіка, що передає цю фільмокопію. Якщо при передачі є розбіжності технічного стану фільмокопій з записом у технічному паспорті, то складається акт довільної форми у 3-х примірниках з переліком знайдених дефектів по кожній частині фільмокопії. Акт підписується начальником клубу і кіномеханіками частин, які приймають та передають фільмокопію. Затверджується акт командиром частини, що приймає фільмокопію. Перший примірник надсилається на кінобазу (кінопункт), а по одному залишається в клубах частин, що отримали і передали фільмокопію.

Частини несуть відповідальність за всі пошкодження, за понаднормативне напрацювання та втрату частин фільмокопій.

При неодноразовому порушенні правил експлуатації фільмокопій або їх пошкодженнях кіномеханік-військовослужбовець, винний у цьому, знімається з посади, а частині тимчасово, до призначення на посаду іншого кіномеханіка, видача фільмів припиняється. Питання про позбавлення посади цивільного кіномеханіка вирішується згідно з чинним законодавством.

При поверненні фільмокопій на кінобазу (кінопункт) або відправці, (передачі) їх за маршрутним листом у іншу військову частину кіномеханік зобов'язаний вказати в технічному паспорті на фільмокопію кількість проведених кіносеансів. Фільмокопії до відправки повний? бути ретельно перевірені і запаковані в стандартну

фільмотару.

При отриманні одним кінопунктом від іншого фільмокопій обмінного фонду, технічний стан яких не відповідає даним технічного паспорта, складається акт приймання в трьох примірниках. Перший примірник акта приймання разом з другим примірником накладної висипається відправнику, другий примірник акта висипається на кінобазу, а третій залишається на кінопункті.

При отриманні кінобазою, кінопунктом або частиною фільмокопій з залізничної станції, аеропорту ретельно перевіряється справність фільмотари і наявність пломб. При виявленні пошкоджень складається комерційний акт. У випадку втрати фільмокопії розшук її

веде відправник.

Не дозволяється транспортувати кінофільми разом з кислотами,

акумуляторами, хімічними продуктами.

Транспортування кінофільмів дозволяється тільки на закритому транспорті, що захищає фільмокопії від вологи і пилу. Фільмокопії повинні оберігатися від механічних пошкоджень.

Паління цигарок та будь-які дії з відкритим вогнем при транспортуванні кінофільмів будь - яким видом транспорту категорично забороняються.

Відповідальність за отримані в прокат фільмокопії

Частини, а також організації та відомства, які користуються фільмофондом Міністерства оборони України, несуть відповідальність за всі види пошкоджень, наднормативне напрацювання та втрату частин фільмокопії.

Визначення технічного стану 35-мм і 16-мм фільмокопії, що надійшли після прокату з військових частин, проводиться на підставі перевірки фактичного стану кожної частини фільмокопії.

Для оцінки технічного стану кожної частини встановлюється 4 категорії, із яких 3 категорії - придатні до прокату. В залежності від технічного стану поверхні і перфорації кожна частина 4"льмокопії згідно з таблицею категорій технічного стану та термінами служби частин 35 мм і 16-мм чорно-білих та кольорових фільмокопій (додаток № 7) відноситься до однієї із чотирьох категорій, причому частини фільмокопії, віднесені до четвертої категорії, підлягають вилученню із прокату або передачі на реставрацію при наявності технічної можливості їх відновлення.

У випадку передчасного переведення частин фільмокопії в нижчу категорію технічного стану кінобаза (кінопункт) складає на ці частини фільмокопії акт у двох примірниках (додаток № 6). Сума матеріальної шкоди встановлюється в залежності від пошкодження фільмокопії.

Якщо частина фільмокопії після демонстрування на останній кіноустановці була переведена в результаті наднормативного напрацювання в нижчу категорію, то при видачі її наступній кіноустановці вважається, що частина фільмокопії відпрацювала з початку її експлуатації кількість кіносеансів, що відповідають отриманій категорії.

За нестачу метражу (якщо це не тягне за собою зняття всієї частини фільмокопії з прокату) частина несе відповідальність за кожний метр, якого не вистачає згідно з реальною вартістю

фільмокопії.

Матеріальна шкода за всі види псування частин фільмокопії, які призвели її до зняття з прокату, а також при втраті і спаленні частин фільмокопії визначається згідно з вартістю фільмокопії або окремих її частин урахуванням їх технічного стану) на момент отримання і кількістю кіносеансів, здійснених кіноустановкою.

Складання акта на випадок передчасного переведення частин фільмокопії в нижчу категорію технічного стану (додаток № 6) виконується встановленим порядком до відправки фільмокопії іншим частинам і не пізніше як через три доби з моменту надходження її на кінобазу (кінопункт).

Якщо кінобаза і частина дислокуються в одному гарнізоні, то для участі в складанні акту і підписанні його обов'язково викликаються представники частини (начальник клубу, кіномеханік або інший представник), уповноважені командуванням частини, які зобов'язані прибути на кінобазу у дводенний термін з моменту повідомлення.

У випадку неприбуття на кінобазу (кінопункт) представника частини в призначений термін або при розташуванні частини на значній відстані від кінобази, коли прибуття представника на кінобазу пов'язане для частини з відрядженням та транспортними витратами, складається односторонній акт, який підписується начальником кінобази і фільмоперевірником, що перевіряє дану фільмокопію. При неявці представника частини в акті робиться відповідна позначка.

Якщо представник частини не викликався, то в акті про це робиться позначка : "Представник частини не викликався".

Акт складається розбірливо з заповненням усіх граф.

У випадку неможливості відновити цілі частини фільму, вказується: "Фільм знято з прокату".

Після затвердження акта перший примірник його надсилається у частину, а другий - залишається на кінобазі для контролю за надходженням коштів за псування фільмокопій, якщо винні в цьому притягуються до матеріальної або дисциплінарної відповідальності.

Про наслідки адміністративного розслідування і прийняте рішення командир частини повідомляє кінобазу.

Особи, які винні у наднормативному спрацюванні або втраті частин фільмокопії і фільмотари, а також затримці фільмокопій понад встановлений термін прокату, притягуються до відповідальності: військовослужбовці - згідно з положеннями про матеріальну відповідальність військовослужбовців за збитки, заподіяні державі, а робітники і службовці Збройних Сил - у відповідності до законодавства про працю.

Порядок видачі відеокасет

Видача відеокасет здійснюється після отримання кінобазою (кінопунктом) від частини гарантійного листа та доручення.

При видачі відеокасет представнику частини здійснюється відповідний запис у технічному паспорті, після її повернення - запис

про повернення.

Під час видачі відеокасети, фільмотека:

  • візуально перевіряє корпус відеокасети на цілісність;

  • здійснює контрольний перегляд на екрані монітора записаної відеопрограми впродовж 2-3 хвилин.

Представник частини розписується про отримання відеокасети.

Порядок повернення відеокасет

Під час повернення відеокасет фільмотека:

  • разом з представником частини перевіряє технічний стан відеокасет;

  • здійснює контрольний перегляд відеокасет впродовж 2-3-х хвилин;

  • записує у технічному паспорті кількість видач з метою подальшого визначення категорії якості відеокасет (додаток № 8).

Правила експлуатації відеокасет.

Відеокасети призначені для експлуатації при температурі від +15 до+50 С і відносній вологості повітря від 45 до 75%.

Касету необхідно зберігати у футлярі, який повинен стояти вертикально на відстані не менше 1 метра від нагрівальних приладів, охороняти її від попадання прямих сонячних променів, дій сильних магнітних полів, різних поштовхів, змін температури та вологості.

Якщо касета зберігалась і впродовж 6 місяців не використовувалась рекомендується повністю перемотати стрічку у прямому та зворотному напрямку.

Якщо касета вноситься взимку з знадвору у тепле приміщення, то її використання дозволяється не раніше ніж через 2 години.

Для запобігання пошкодження стрічки та механізму відеомагнітофона забороняється:

  • відкривати бокову кришку, яка оберігає магнітну стрічку;

  • розбирати касету;

  • склеювати магнітну стрічку;

  • залишати касету у відеомагнітофоні, якщо її використання не

  • передбачається.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ стирати відеозаписи з касети, а також записувати на неї інші відеопрограми.

Використання радіо та телебачення у виховній, культурно-просвітницькій роботі в частинах і підрозділах

Одним з важливих завдань командирів та органів виховної роботи частин та підрозділів є радіотелевізійне обслуговування особового складу.

Основна форма техобслуговування особового складу - колективний перегляд телепередач у підрозділах. Вивчаючи програму телепередач на наступний тиждень, заступник командира частини з виховної роботи або, за його дорученням, посадові особи структур ' виховної роботи відмічають найбільш важливі та актуальні передачі і рекомендують організувати їх перегляд у підрозділах. Основним організатором колективного перегляду телепередач є командир підрозділу та його заступник з виховної роботи.

Колективний перегляд телепередач організується систематично у відведений для цього час, а перегляд інформаційних телепередач передбачається розкладом дня частини.

Командиром підрозділу призначається посадова особа відповідальна за роботу телевізора, визначається порядок та час роботи телевізора. У разі виходу телевізора з ладу самостійно здійснювати ремонт з порушенням пломб заводу-виробника чи рем. майстерні категорично забороняється.

Телевізори повинні бути обладнані антенами для впевненого прийому телепередач центрального національного телебачення.

Основна форма радіо обслуговування військ - ретрансляція програм центрального радіомовлення радіовузлами військових частин та установ. Всі передачі радіотрансляційною мережею передаються згідно з розкладом роботи кожного радіовузла. У розкладі вказується час роботи радіовузла, радіостанції та радіохвилі, на яких здійснюється прийом радіопередач. Розклад роботи радіовузла складається згідно з розпорядком дня частин і програмою роботи радіостанцій центрального радіомовлення, при цьому обов'язково передбачається час для трансляції місцевих радіопередач. Розклад роботи радіовузла повинен забезпечувати щоденне прослуховування особовим складом інформаційних новин та інших передач центрального радіомовлення. У дні відпочинку час роботи радіовузла збільшується згідно з розпорядком дня частини. Настройка приймачів радіовузлів повинна здійснюватись тільки при виключених радіотрансляційних мережах.

Важливою формою радіо обслуговування особового складу є проведення--місцевих радіопередач. Для організації місцевого радіомовлення при радіовузлі створюється редколегія на чолі з редактором місцевого радіомовлення і дикторська група. Склад редколегії і дикторської групи затверджується заступником командира частини з виховної роботи.

Всі місцеві радіопередачі проводяться згідно з планом, який складається на місяць. В цьому плані вказується назва та час передач. Розклад роботи радіовузлів та плани місцевих радіопередач затверджуються командиром частини.

Планом місцевих радіопередач передбачаються передачі зі студії радіовузла радіогазет, радіорепортажів, виступів передових воїнів, концертів художньої самодіяльності, музичних передач за заявками військовослужбовців та членів їх родин.

Місцеві радіопередачі повинні проводитись на високому культурному рівні з урахуванням завдань, які вирішуються частиною та з'єднанням.

Місцеві радіопередачі, які стосуються внутрішнього життя частини, дозволяється передавати тільки в межах частини, лінії, проведені до квартир офіцерського складу, робітників та службовців, під час таких передач відключаються. Місцеві радіопередачі транслюються безпосередньо із студії радіовузла або попередньо записуються на магнітну плівку і передаються з магнітофону.

Письмовий текст кожної радіопередачі затверджується заступником командира частини з виховної роботи. Тексти внутрішніх радіопередач у центрі культури, просвіти та дозвілля затверджуються начальником ЦКПД. Матеріали місцевих радіопередач (тексти радіогазет, виступів, радіорепортажів і т. ін.) зберігаються в окремій справі і можуть бути знищені через рік з дозволу заступника командира частини з виховної роботи.

До роботи в радіовузлі дозволяється допускати тільки штатних кінорадюмеханіків, а також призначених наказами командира частини на допомогу їм військовослужбовців, які знають радіотрансляційну апаратуру і мають практику роботи з нею.

Не дозволяється залишати працюючі радіовузли без нагляду радіомеханіка.

Вимоги до обладнання радіотрансляційних вузлів

Обладнання радіовузлів і радіотрансляційних мереж здійснюється згідно зі спеціальними проектами, розробленими відповідно до діючих положень та стандартів.

Обладнання і монтаж радіовузлів та радіотрансляційних мереж у нових клубах виконуються будівельними організаціями, а заміну старих радіомереж малої та середньої потужності (до 200 Вт) дозволяється здійснювати силами військових частин.

При обладнанні радіотрансляційного вузла повинні виконуватись такі технічні вимоги:

  • радіовузол повинен розміщуватись на максимальній відстані від індустріальних електричних мереж а також інших джерел, які можуть створювати перешкоди радіоприйому.

  • апаратуру у радіовузлі рекомендується розміщувати так, щоб передні панелі окремих приладів освітлювалися денним світлом, в той же час не допускається встановлення апаратури перед вікнами.

  • При розміщенні обладнання радіотрансляційного вузла необхідно дотримуватись таких вимог :

  • апаратура типу комбінованих трансляційних установок (всі елементи якої розміщені в одному корпусі) встановлюється на столах або спеціальних стелажах не вище 75-80 см від підлоги.

  • відстань від стіни до заднього краю установки повинна бути не менше 35-40 сантиметрів.

панелі стін приміщення радіовузлів повинні бути пофарбовані олійною 4'арбою.

Приміщення апаратної повинно мати центральне або пічне опалення, яке забезпечує підтримання у найбільш холодну пору року температури повітря +18"С.

Повітряна фідерна лінія радіотрансляційної мережі може бути незалежною, тобто опори використовують тільки для підвищування радіомережі, або об'єднаною. В останньому випадку як опори можна використовувати опори повітряних ліній електроосвітлення або зв'язку. Спільна підвіска допускається для дротів напругою не більше 250 Вт і радіотрансляційних мереж з напругою не більше ЗО Вт.

Дріт електроліній завжди розташовується вище дроту радіотрансляційної мережі; вертикальна відстань між нижнім електродротом та верхнім дротом радіотрансляційної мережі повинна мати не менше 1,5м.

Як понижуючий пристрій на фідерних лініях встановлюються понижуючі трансформатори, як правило, потужністю 10 Вт, Такий трансформатор забезпечує до 40 радіоточок. Допускається перенавантаження до 10 % потужності трансформатора. Трансформатори встановлюються на стовпах або на горищах.

Проводка по горищу здійснюється відкритим способом на роликах або на скобах. Внутрішня проводка в спорудах монтується, як правило, закритою.

підшивка текстів місцевих радіопередач (зберігається на протязі одного року і знищується з дозволу заступника командира частини з виховної роботи).

В апаратній радіотрансляційного вузла повинні бути :

  • контрольний гучномовець;

  • настінний або настільний годинник, показання якого два рази на добу повинні звірятися за сигналами точного часу ;

  • вимірювальні прилади для оперативних вимірювань та

  • усунення несправностей;

  • необхідний набір інструментів (додаток № 9), переносна лампа;

  • запасні частини, запобіжники та інші матеріали, необхідні

  • для усунення несправностей;

  • протипожежний інвентар;

  • засоби захисту від ураження електричним струмом (гумові килимки, рукавиці, інструменти з діелектричними ручками і т.д.).

Інструмент та матеріали повинні знаходитись в обладнаних і добре доступних місцях.

Документація радіотрансляційного вузла.

  1. Назва стенду "Документація радіотрансляційного вузла".

  2. Витяг з наказу командира частини про організацію радіообслуговування особового складу.

  3. Інструкція кінорадіомеханіку під час роботи на радіовузлі.

  4. Інструкція з протипожежної безпеки та порядку дій кінорадіомеханіка при пожежі.

  5. Пам'ятка кінорадіомеханіку.

  6. Схема радіотрансляційної мережі військової частини.

  7. Монтажна схема радіовузла.

  8. План роботи редколегії місцевого радіомовлення.

  9. Технічний паспорт радіовузла.

  10. Журнал обліку радіопередач.

  11. Журнал перевірки технічного стану радіоліній, абонентських точок та обліку абонентів.

  12. Журнал інструктажу особового складу з техніки електробезпеки.

Облік технічних засобів виховної роботи та іншого культпросвітмайна у військових частинах і підрозділах.

У військових частинах всі технічні засоби виховання та інше культпросвітмайно (окрім літератури), які отримані від постачаючого органу або придбані за плату на місці, повинні надходити на склад речової служби і обліковуватися речовою службою окремо від речо­вого майна.

Обліку підлягає: також культпросвітмайно, яке потрапило у частину як подарунок. Отримана або закуплена література передається безпосередньо у бібліотеку і береться на облік встановленим порядком.

Облік технічних засобів виховної роботи та іншого культпросвітмайна здійснюється у відповідності до вимог і за формами Керівництва з обліку озброєння, техніки, майна та інших матеріальних засобів. Він повинен, вестися на підставі первинних документі в, своєчасно і акуратно.

Загальне керівництво організацією обліку технічних за­собів виховної роботи та іншого культпросвітмайна у частині здійснюється командиром частини і його заступником з виховної роботи, а безпосередній облік організовує та здійснює начальник речової служби частини.

Облік культпросвітмайна у підрозділі організовує заступник командира з виховної роботи, а безпосередньо веде старшина підрозділу за встановленою формою.

Облік культпросвітмайна порівняно з обліком інших матеріальних засобів має деякі особливості. Так, книга обліку технічних засобів виховання та іншого культпросвітмайна не поновлюється щорічно, а ведеться до повного заповнення всіх сторінок і граф. Друга особливість полягає у тому, що у книзі на кожну марку або тип технічних засобів виховної роботи і на однойменне майно, але за різною ціною, заводяться окремі сторінки. Культпросвітмайно, яке входить до складу комплектів, обліковується по предметно. Деяке нетабельне майно, яке не має марки або типу, заводського номера, обліковується за кількістю, а сюжетні аудіокасети та компакт-диски, діафільми, портрети, наочні посібники, географічні карти, окрім того, і за їх найменуванням.

Збереження технічних засобів виховної роботи та іншого культпросвітмайна.

При отриманні технічних засобів виховної роботи доцільно їх закріплювати за відповідними посадовими особами, визначати місця їх зберігання і здійснювати систематичний контроль за їх тех­нічним станом і порядком зберігання.

Порядок зберігання культпросвітмайна, яке знаходиться на складі частини, визначається відповідними керівними документами. При цьому особливу увагу слід звернути на технічні засоби ви­ховної роботи довгострокового зберігання. На технічні засоби виховної роботи заводяться спеціальні технічні паспорти і формуля­ри, які видаються довільними органами. На кожну кіно-відеоустановку ведеться журнал обліку демонстрації кіновідеофільмів, а у радіовузлі ведеться облік радіопередач. Записи у цих документах здійснюють особи, які безпосередньо експлуатують апаратуру.

Заступники командирів частин з виховної роботи, начальники культурно-просвітніх установ та інші посадові особи, які відповідають за технічні засоби виховання, несуть повну відповідальність за організацію зберігання всього культпросвітмайна.

На всю апаратуру розробляються інструкції щодо її експлуатації і збереження. Інструкції повинні бути уважно вивчені особами, які обслуговують апаратуру.

Якщо технічні засоби виховної роботи довгий час не використовуються (або знаходяться на довгостроковому зберіганні), то вони підлягають профілактичній обробці. Всі металеві не пофарбовані частини апаратури і обладнання покриваються технічним вазеліном. Запасні частини, інструменти і деталі обмотуються промасленим папером і складаються у ящики. Апаратура покривається чохлами.

Організація експлуатації технічних засобів виховної роботи

Експлуатація технічних засобів виховної роботи та іншого культпросвітмайна - це використання їх за призначенням згідно з нормами та правилами, встановленими інструкціями щодо експлуатації, своєчасного обслуговування та ремонту апаратури.

Правильна експлуатація та своєчасне обслуговування технічних засобів виховної роботи спрямовані на вирішення таких завдань:

  • попередження виходу із ладу механічних та електронних еле­ментів апаратури;

  • попередження виходу з ладу та пошкоджень, викликаних про­цесами старіння та зносу елементів електронної техніки та інших комплектуючих виробів;

  • виявлення та усунення технічних несправностей та причин їх виникнення в апаратурі та її складових частинах.

Періодичність профілактичного обслуговування визначається планом, який передбачає регламентні роботи на радіовузлах, кіноапаратурі та друкарському обладнанні. Профілактичне обслуговування передбачає:

  • контрольний огляд (КО);

  • щоденне технічне обслуговування (ЩТО);

  • технічне обслуговування № 1 (ТО-1);

  • технічне обслуговування № 2 (ТО-2);

Контрольний огляд (КО) проводиться з метою перевірки го­товності складових частин технічних засобів до використання за призначенням і включає:

  • перевірку наявності та технічного стану основних комплектуючих, надійність кріплення вузлів, блоків, приладів;

  • роботи щодо перевірки технічного стану транспортних засобів;

  • перевірку справності та готовності електропристроїв до застосування;

  • перевірку наявності та справності протипожежних засобів, засобів забезпечення безпеки особового складу під час ек­сплуатації апаратури;

Щоденне технічне обслуговування (ЩТО) проводиться на апаратурі, що працює з невеликими перервами на протязі доби і передбачає виконання таких основних робіт:

  • перевірку зовнішнього вигляду та чистку апаратури без розкриття блоків та монтажу;

  • перевірку надійності та справності блокування та заземлення, надійності з'єднання напівмуфт та роз‘ємів;

  • перевірку надійності кріплення вузлів, блоків і приладів;

  • перевірку стану джерел живлення електроенергією, антенних пристроїв, фідерних ліній, вводів до силових щитів;

  • перевірку наявності та справності засобів пожежного за­хисту.

Про проведення ЩТО у журналі контролю ставиться відмітка.

Технічне обслуговування № 1 (ТО-1) - проводиться один раз на місяць на всіх технічних засобах і включає в себе основні види робіт:

  • роботи в обсязі ЩТО-1;

  • огляд та чистку блоків всієї апаратури;

  • перевірку, чистку, регулювання контактів, перемикачів та ін.

Результати ТО-1 заносяться до апаратного журналу.

Технічне обслуговування № 2 (ТО-2) - проводиться один раз на рік на всіх технічних засобах та передбачає виконання таких робіт:

  • роботи в обсязі ТО-1;

  • перевірку та заміну електроелементів, термопрокладок;

  • перевірку правильності ведення формулярів та паспортів, а також експлуатаційної документації.

Результати ТО-2 фіксуються у формулярі (паспорті) кожного комплекту технічних засобів виховної роботи.

Організація ремонту технічних засобів виховної роботи

Ремонт технічних засобів виховної роботи у Збройних Силах України організують відділення ТЗВП управлінь виховної роботи оперативних командувань, видів Збройних Сил України та управлінням технічних засобів виховання і поліграфії Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України.

Ремонт апаратури у військовій частині організує начальник клубу, в разі відсутності у частині штатного начальника клубу ре­монт організує посадова особа, яка призначена наказом командира частини.

Для відправки культпросвітмайна у ремонт військові части­ни подають заявку у постачальний орган. У заявці вказується назва, марка та заводський номер апаратури.

Порядок здачі технічних засобів виховної роботи в ремонт

1. Представник військової частини здає апаратуру в ремонт на підставі наряду, виданого довільним органом.

2. Під час здачі апаратури в ремонт надаються:

- наряд на ремонт;

- технічний паспорт;

3. Апаратура здається в ремонт у повному комплекті. Знімати або замінювати деталі несправними категорично забороняється.

4. У випадках, коли вийшли з ладу окремі агрегати кіноапаратури: підсилювачі, автотрансформатори, гучномовці, проектори та інше дозволяється ремонтувати їх окремо.

5. Апаратура, яка надходить у ремонт, повинна бути в ком­плекті та ретельно очищена від бруду та пилу.

6. У випадках, коли технічні засоби виховної роботи, які здаються в ремонт, вийшли з ладу внаслідок неправильної експлуатації або у розукомплектованому стані, у майстерні складається акт технічного стану з переліком відсутніх виробів (деталей, вузлів, радіоламп, напівпровідникових приладів, мікросхем), один примірник якого видається представнику військової частини, який здає апаратуру в ремонт, для проведення розслідування та відшкодування нанесених державі збитків. В цьому випадку з відповідальних осіб утримується вартість втраченого майна. В майстерню подається довідка встановленого зразка про відшкодування нанесених збитків за підписом командира частини, начальника фінансової служби та скріплена гербовою печаткою, а апаратура приймається в ремонт.

Видача технічних засобів виховної роботи після ремонту

Технічні засоби виховання видаються після ремонту представникам військових частин на підставі довіреності та копії наряду. Начальник ремонтної майстерні та представник військової частини повинні перевірити справність апаратури відповідно до існуючих технічних вимог. Представник військової частини повинен зробити відмітку в наряді про якість проведеного ремонту, перевірити наявність гарантійних пломб.

Представник військової частини, який прибуває для отримання відремонтованого майна, повинен бути забезпечений тарою або пакувальним матеріалом з метою попередження виходу з ладу апаратури під час транспортування.

Про проведення ремонту інженером обов’язково робиться запис у технічному паспорті або формулярі. Начальнику майстерні забороняється видавати апаратуру з ремонту, яка не укомплектована ручками управління, без шнурів, захисних кришок, не опломбовану.

Командир військової частини повинен забезпечити отримання апаратури з ремонту в термін, який вказано в наряді.

Майстерня дає гарантію на відремонтоване майно за слідуючи умов:

на кіноапаратуру:

а) якщо експлуатація здійснювалась у повній відповідності до інструкції заводу-виробника:

б) якщо при транспортуванні кіноапаратура оберігалась від струсу, попадання пилу та вологи, різких атмосферних змін;

в) якщо під час експлуатації підтримувалась номінальна напруга - 220 вольт.

на підсилювачі та телерадіоапаратуру:

а) якщо підсилювачі усіх типів, телевізійні приймачі, магнітофони, радіоприймачі вмикались тільки в електромережу з напругою, встановленою заводом-виробником. Вмикати апаратуру в електромережу з напругою вище встановленої інструкціями, суворо заборонено.

б) якщо встановлені запобіжники тільки тих номіналів, які вказані в інструкції по експлуатації апаратури. Встановлювати нес­тандартні запобіжники "жучки" категорично забороняється

в) якщо на радіоапаратурі є погнуті місця, сліди попадання вологи, іржа, то майстерня за якість ремонту скарг не приймає.

Військові частини у випадках встановлення несправностей або поломок апаратури на протязі вказаного гарантійного терміну повинні не знімаючи пломби майстерні, скласти на місці акт рекламації, в якому вказати характер несправності, при яких обставинах виникла поломка, кількість годин, відпрацьованих після ремонту, та прізвище того, хто експлуатував цю апаратуру. Акт затверджується командиром частини і відсилається в довольчий орган. На підставі цього акту виписується наряд і апаратура здається на повторний ремонт. Якщо апаратура вийшла з ладу з причин неякісного ремонту, то вартість виконання ремонтних робіт відноситься за рахунок майстерні з утриманням цієї суми з конкретних осіб, винних у неякісному ремонті. Якщо технічні засоби виховної роботи вийшли з ладу через невиконання нормативних умов їх експлуатації, тоді вартість повторного ремонту відноситься за рахунок військової частини, з утриманням цієї суми з осіб винних у їх передчасному виведенні з ладу.

Майстерня не приймає скарг на якість ремонту у таких випадках:

1. Якщо технічні засоби виховної роботи розбиралися і ре­монтувалися посадовими особами військової частини на місці.

2. Якщо не дотримувались нормальні умови експлуатації та зберігання технічних засобів виховної роботи.

На протязі гарантійних термінів після ремонту апаратури дозволяється при необхідності заміняти запобіжники.

Перелік керівних документів з питань організації обліку, збереження, експлуатації і ремонту технічних засобів виховної роботи та іншого культпросвітмайна.

1. Наказ Міністра оборони України 1979 року N 260 “Керівництво з обліку оз­броєння, техніки, майна та інших матеріальних засобів” (додатки N 3,4).

2. Інструкція начальника Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України від 14.12.1993 року “Про збереження, обслуговування та перевірки технічних за­собів виховання у недоторканих запасах”.

3. Інструкція начальника Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України від 22.01.1996 року “Про організацію і проведення поточного, середнього і капітального ремонту технічних засобів виховання та культпросвітмайна в ремонтних майстернях Збройних Сил України".

4. Інструкція начальника Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України від 5.05.1997 року " Про визначення категорійності технічних засобів виховання".

5. Вказівки начальника Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України від 12.03.1998 ро­ку № 145/1/612 “Про порядок перевірок організації обліку, зберігання, обслуговування, ремонту, накопичення та використання у військах (силах) технічних засобів виховання посадовими особами структур виховної роботи”.

6. Посібник "Технічні засоби виховання і поліграфії .у Збройних Силах України" Головне управління виховної роботи Міністерства оборони України, м Київ 1998 рік.

50

Студенти записують питання.

При розгляданні цього питання основну увагу

уділити класифікації і порядку використання технічних засобів вихованні, використовувати приклади та пояснювати складні поняття та терміни.

Студентам надаю під запис все, що підкреслено.

3

2. Навчальне питання : „Виготовлення і використання засобів наочності у виховної роботі”.

рекомендації по підготовці та використанню на заняттях технічних

засобів, навчально-методичних та наочних посібників.

В роботі з технічними засобами, наочними посібниками важливо:

По-перше, підібрати таку наочність, дидактичний матеріал (слайди, кінофільми, схеми, графіки), які допоможуть розкрити зміст теми;

По-друге, потурбуватися про готовність приміщення, де проводяться заняття, до застосування наочних посібників і технічних засобів.

Слід пам’ятати також, що:

  • не можна механічно використовувати на занятті будь-які наочні матеріали, попередньо не познайомившись з ними;

  • надмірне насичення занять засобами наочності може відволікати слухачів від серйозної праці, тому що вони під час виступу керівника починають розглядати схеми, плакати, діаграми, відволікаючись від предмету розмови. Бажано демонструвати наочні матеріали по мірі необхідності, у відповідності з планом заняття;

  • не слід довго і докладно коментувати добре знайомий слухачам наочний матеріал;

  • допускається внесення по ходу заняття коректив в план щодо застосування наочності у відповідності з ситуацією, яка склалася.

  • Найбільш доцільно використовувати наочні посібники та технічні засоби для вирішення в ході заняття наступних завдань:

  • конкретизації уявлення воїнів про яке-небудь явище, подію;

  • підкріплення абстрактних понять, теоретичних висновків конкретними фактами, образами;

  • надання заняттям більшої емоційності, , особливо в слабо підготовленій аудиторії;

  • активізації зацікавленості до матеріалу, який пропонується;

  • “розгортання” дискусії на занятті;

  • закріплення викладеного матеріалу;

  • забезпечення зв’язку теоретичного матеріалу з життям.

10

Студенти записують питання.

При розгляданні цього питання основну увагу уділити виготовленню і використанню засобів навчання наочності у вихованні, використовувати приклади та пояснювати складні поняття та терміни.

Студентам надаю під запис все, що підкреслено.

4

Заключна частина

  • Нагадати тему заняття та учбові питання.

  • Вказати як досягнути цілі заняття і оголосити оцінки.

  • Дати завдання на самостійну підготовку.

  • Дати команду черговому на закінчення заняття, здачу матеріального забезпечення та наведення порядку у класі.

5

Записують завдання на самопідготовку.

Викладач

В.В.Черепанов.

„____”__________________2011 р.

„ЗАТВЕРДЖУЮ”

Голова ПМГ №3 ______________

_________________ М.П. Руденко

“____“ ______________ 2012р.

ПЛАН

проведення __групового заняття___ заняття з навчальної дисципліни

___Організація і_методика виховної роботи________зі студентами_________ __

Тема №_3____ Організація виховної роботи у підрозділі”

Заняття №:_6_„ Технічні і наочні засоби навчання та їх використання у виховної роботі з підлеглими.

Час: 80 хвилин Місце: _____клас_____

Навчальна та виховна мета: