Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л3.Ч2.Напр.роз.кузовів.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту украіни

Національний Транспортний Університет

Кафедра "Автомобілі"

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З ДИСЦИПЛІНИ “АВТОМОБІЛІ”

Частина 4

Основні напрями розвитку конструкції автомобіля.

для студентів спеціальності

"Промисловий дизайн”

денної форми навчання

Завідувач кафедри “ Автомобілі “

Сахно В.П.

Старший викладач кафедри “Автомобілі”

Ковальчук Г.О.

Київ 2012 р.

ЛЕКЦІЯ

Ч.ІІ

Тема: Напрями розвитку конструкції кузовів автомобілів, зовнішнього та внутрішнього дизайну, покращення активної та пасивної безпеки.

1. Вимоги до конструкції кузовів.

2. З історії розвитку кузовів автомобілів.

3. Напрями розвитоку конструкції кузовів різних типів автомобілів, зовнішнього та внутрішнього дизайну, покращення активної та пасивної безпеки.

Сімдесяті роки ХХ століття (1970-1979 роки)

Audi F103 - стиль шестидесятих.

Audi 80 B3

Audi 80 раннього випуску - стиль початку-середини сімдесятих.

У Європі на самому початку сімдесятих років застарілі моделі, що випускалися ще з п'ятдесятих років або з початку шестидесятих, в основній своїй масі були зняті з виробництва і замінені новими, набагато сучаснішими.

В результаті загальний стиль європейських автомобілів на початку сімдесятих досить різко змінився. Якщо навіть у кінці шестидесятих з конвеєрів все ще сходили такі моделі, як Volvo Amazon, Fiat 1800/2100, Mercedes - Benz W111, - з відносно високими кузовами, малим нахилом стекол, і так далі, - те на початку сімдесятих на зміну їм досить швидко прийшли автомобілі з іншим, динамічнішим виглядом.

Дуже показовим буде порівняння дизайну двох моделей західнонімецької фірми Audi, що послідували одна за одною, - Audi F103 (1966-72) і Audi 80 першого покоління(див. ілюстрації). Для другої моделі характерні незграбніші панелі кузови, змінені пропорції, - короткий багажник і відносно довгий капот, досить сильно нахилені стекла - як лобове і заднє, так і бічні. Кузов її нижчий, і здається динамічнішим. Силует придбаває легку клиновидность. Іншими словами, якщо перша із згаданих моделей по рівню свого дизайну цілком відповідає "класичним" "Жигулям", то друга в цьому відношенні вже набагато ближче до сімейства "Супутник" - "Самара". Таким чином, цей перехід стався в Європі в порівняно короткий термін.

Mercury Monterey 1971 року.

Американські автомобілі початку сімдесятих років переважно випускалися в кузовах кінця попереднього десятиліття, відрізняючись від них лише незначними деталями обробки.

Американські автобудівники, навпаки, в основній своїй масі вже встигли запустити в серію нові кузови для своїх моделей у кінці шестидесятих, і перші роки нового десятиліття обходилися лише невеликим рестайлингом.

Загальною тенденцією сімдесятих років по обидві сторони океану стало захоплення прямокутними, "гранованими" формами кузовів - з майже плоскими панелями і гострими кутами. Особливо цим відрізнялися автомобілі другої половини десятиліття.