Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.Пар.оц.Напр.роз..doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту украіни

Національний Транспортний Університет

Кафедра "Автомобілі"

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З ДИСЦИПЛІНИ “АВТОМОБІЛІ”

Частина 4

Основні напрями розвитку конструкції автомобіля.

для студентів спеціальності

"Промисловий дизайн”

денної форми навчання

Завідувач кафедри “ Автомобілі “

Сахно В.П.

Старший викладач кафедри “Автомобілі”

Ковальчук Г.О.

Київ 2012 р.

ЛЕКЦІЯ

Тема: Основні напрями удосконалення конструкції різних типів автомобілів.

  1. Вимоги до конструкції автомобіля.

  2. Показники ефективності автомобіля, що залежать від конструкції.

3. Оцінка досконалості конструкції автомобілів.

4. Основні напрями розвитку конструкції різних типів автомобілів.

5.Можливості виробництва з виготовлення конструкцій різних типів автомобілів.

1. Вимоги до конструкції автомобіля:

  1. Техніко-експлуатаційні;

  2. Техніко-економічні;

  3. Виробничі;

  4. Конструктивні;

  5. Соціальні.

До експлуатаційних показників відноситься – тягово-швидкісні та гальмівні властивості, паливна економічність, курсова стійкість, керованість, маневреність, плавність ходу, прохідність, надійність, середня швидкість, вантажопід’ємність або пасажиромісткість, технологічність обслуговування та ремонту, мінімальна собівартість перевезення.

До економічних показників відноситься - зменшення витрат паливо-мастильних матеріалів,здешевлення виробництва та перевезень.

До соціальних показників відноситься – підвищення рівня активної та пасивної безпеки автомобіля з застосуванням автоматичних систем руху і забезпечення повної безпеки руху, екологічна безпека, яка забезпечує завдання щонайменшої шкоди навколишньому середовищу, покращення дизайну та забезпечення комфорту керування .

До виробничих показників відноситься – відповідність конструкції техноло-гічним можливостям заводу, мінімальна трудомісткість, собівартість та витрати матеріалів ( дешевизна виробництва ).

До конструктивних показників відноситься вибір найбільш оптимальних компонувальних схем, пошук раціональних форм деталей, використання нанотехнологій тощо. При використанні автомобілів на дорогах загального або спеціального призначення, необхідно враховувати габаритні розміри та вагові показники автомобіля.

Вимоги до габаритних розмірів ( не повинні перевищувати ) – ширина-2,6 м, висота – 4,0 м (на спеціальних маршрутах висота – 4,35 м.), довжина – 12 м (для одиноких автомобілів ), 22 м ( для автопоїзда з одним причепом ).

Вимоги до загального навантаження та навантаження на осі ( не повинні перевищувати ) – А). На дорогах загального призначення – на одну ось – 110 Н, на здвоєні осі – 160 Н, на строєні осі – 220 Н, загальне навантаження – 380 Н

Б). На спеціальних маршрутах – на одну ось – 110 Н, здвоєні осі – 180 Н, строєні – 240 Н, загальне навантаження – 400 Н, а для контейнеровозів – 440 Н.

Вимоги до шасі – зменшення маси автомобіля, покращення використання габаритної площі, збільшення місткості, забезпечення доступу до вузлів та агрегатів, використання автоматичних систем керування рухом, телематики, локації, які виключають дорожньо-транспортні пригоди, використання анти- блокувальних та протибуксувальних систем .

Вимоги до джерел енергії – застосування нових джерел енергії, модернізація існуючих джерел енергії шляхом застосування електронного керування живленням, наддуву, удосконалення систем впорскування палива, газорозподільного механізму, використанням накопичувачів енергії тощо.

Вимоги до кузова – зниження аеродинамічного опору кузова (Так на швидкості 50 км/год втрати потужності на аеродинамічний опір близькі до втрати потужності на опір коченню по жорсткій поверхні. Зниження втрат на аеродинамічний опір на 10 % дає економію палива на 3 %), забезпечення безпеки, комфорту та відповідність вимогам сучасного дизайну.

В зв’язку з збільшенням масштабів виробництва та дефіцитом джерел енергії, сучасні автомобільні заводи випускають велику кількість типів, моделей транспортних засобів з покращеними експлуатаційними характеристиками.

Боротьба за ринки збуту та споживачів привела до застосування у виробництві

автомобілів новітніх технологій, у тому числі телематики, локації, автоматич-них систем керування процесами та рухом автомобіля, покращення дизайну, що привело до ускладнення конструкції вузлів та систем.