Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
I_ROZDIL_1 (1).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
71.87 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-6.01

Національний Транспортний Університет

Факультет економіки, менеджменту і права

Кафедра конституційного і адміністративного права

Курсова робота

З дисципліни «Історія держави і права України»

на тему: Державно правовий розвиток Української Народної Республіки.

Студентки І курсу, групи ТП-1-2.

Напряму підготовки: 6.030401

«правознавство»

Гирянської Т.С.

Керівник: Панфьонова М.А.

Національна шкала________________

Кількість балів:___________________

Оцінка: ECTS_____________________

Члени комісії _________ ____________________

(Підпис) (Прізвище та ініціали)

_________ ____________________

(Підпис) (Прізвище та ініціали)

_________ ____________________

(Підпис) (Прізвище та ініціали)

м. Київ, 2014

Зміст

Вступ………………………………………………………………………….... 3

I РОЗДІЛ. Характеристика республіканської форми правління…………. .. 5

II РОЗДІЛ. Передумови утворення Української Народної Республіки... 12

III РОЗДІЛ. Основні елементи державно-правового розвитку

3.1. Органи влади……………………………………………………………. 17

3.2. Джерела права…………………………………………………………... 21

3.3. Основні галузі права……………………………………………………. 25

Висновок………………………………………………………………………. 31

Список використаної літератури…………………………………………….. 32

ВСТУП

В історії України ХХ сторіччя період визвольних змагань, відновлення української державності після її повної втрати наприкінці XVIII сторіччя є предметом особливої уваги. Українська Народна Республіка була першою українською державою ХХ сторіччя. А творилася вона силами Української Центральної Ради, історія якої, нажаль, не існувала в радянській історичній науці — як результат маємо надзвичайно низьку наукову розробку теми. Лише її безпосередніми діячами здійснювалось вивчення і осмислення історії Центральної Ради, але це, по понятих причинах, робилося досить суб’єктивно. І тому питання про діяльність УЦР, вивчене об’єктивно і з тверезим поглядом із сьогодення, має надзвичайну важливість для розуміння процесів тогочасного державотворення, що, до речі, дуже схожі на сучасності.Наприкінці лютого 1917 р. несподівано для багатьох сучасників відбулася завершальна сцена в існуванні Російської імперії. 24 лютого в Петрограді здійнялася хвиля масового страйкового руху, Державна дума стала в опозицію до уряду.

27 лютого самодержавство впало, влада зосередилася в руках Тимчасового комітету Державної Думи. 2 березня члени цього комітету прийняли від царя акт про зречення і сформували новий Тимчасовий уряд країни.Революція перемогла. Активну участь у петроградських подіях взяли українські вояки, які стали на бік Державної Думи. На початку березня в Петрограді утворився Тимчасовий український революційний комітет, який 2 березня опублікував відозву до українців Петрограда, закликавши їх спрямувати свою енергію „на завоювання власних національно-політичних прав", наповнити її „свідомістю власних національних інтересів".Досить своєрідною є та особливість Лютневої революції, що коли в столиці імперії поширювались політичні пристрасті, решта території і населення країни перебували в стані політичної летаргії. Чи не найбільшою мірою це стосувалося України. Перша інформація про революційні події в Петрограді почала надходити в Україну 28 лютого.З цього моменту можна починати відлік короткочасній історії української революції (так називають її сучасні історики); спроби відтворити незалежну Україну після багатьох століть поневолення. Саме цей період невпевненості Тимчасового уряду, нестабільності соціальної та політичної ситуації був найсприятливішим для відновлення української державності. Тому цілком закономірним став і наступний розвиток подій. Українська інтелігенція зі своїми ідеями незалежності, що перебували у стані формування та усвідомлення, доклала усіх зусиль для організації майбутнього незалежного українського суспільства за принципами, що були притаманні саме народу України.В таких складних історичних умовах була створена та діяла Українська Центральна Рада, яка за будь-яку ціну намагалась відновити українську державу. Також складним був розвиток УНР за часів правління П.Скоропадського та Дерикторії.

Враховуючи зазначене, метою даної роботи буде дослідження такого етапу українського державотворення, як створення Української Народної Республіки та її державно-правовий розвиток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]