Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
versia_pechati (1)сопрьспо.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
349.51 Кб
Скачать

Вступ

Маркетингова діагностика підприємства є  ключовим етапом для кожного бізнес-проекта розвитку підприємства і успіху його на ринку. Від того, наскільки глибоким та всебічним буде початкове формулювання проблеми, залежить кінцева результативність та ефективність  маркетингових рішень. Розповсюджена ситуація, коли не враховуються суттєві особливості бізнесу, локалізовані в часі і просторі, натомість  пропонуються рішення, які були ефективними в інших «подібних» випадках. Ця проблема може бути частково вирішена за рахунок застосування індустріальних методів діагностики.Запропонована діагностика розглядається як окремий технологічний модуль, з допомогою якого формулюються поточні та майбутні задачі маркетингових досліджень, такі як аналіз комплексу «стратегія-мета», стан збуту, структурний аналіз клієнтів, характеристики ринків, аналіз конкурентів, аналіз організаційної структури підприємства.

Діагностика підприємства проводиться для ідентифікації вузьких місць, з’ясування потенціалу підприємства на ринку і висунення пропозицій для його подальшого розвитку.Імітаційне моделювання  знаходить все більше поширення в маркетингових дослідженнях  у зв’язку зі складністю і різноманітністю ринкової системи, та тому що  традиційні аналітичні методи не завжди дають бажаний результат. Нами пропонується використання нейронних технологій для обробки маркетингової інформації в межах модуля діагностики підприємства. Особливою відмінністю нейронних мереж від інших алгоритмічних методів, таких, наприклад, як експертні системи, є те, що нейромережі самі адаптують  базовий алгоритм обробки інформації на основі потоку вхідної інформації. Саме тому нейромережі знаходять практичне застосування там, де потрібно вирішувати задачі прогнозування, класифікації, керування процесами в режимі реального часу. Вони здатні самостійно вловити закономірності між причинними факторами і наслідками, тому мають перспективу широкого застосування у модулі діагностики підприємства (МДП).            МДП економічного і маркетингового стану підприємства  визначає напрямки, стратегію досліджень. В МДП може бути вбудовано  нейронну мережу, яка реалізується в обчислювальному середовищі Neural Network Toolbox Matlab та EXCEL.         Загальне призначення  МДП визначити конкурентоспроможність підприємства, його «хвороби». На жаль, загально­прийнята оцінка конкурентоспроможності підприємства відсут­ня.

Нейромережеві технології  дозволяють зв‘язати, встановити скриті зв‘язки між розрахованими показниками фінансово-господарської діяльності підприємства з багатьма маркетинговими явними і неявними залежностями та управляти підприємством в адаптованому режимі в залежності від ринкової ситуації майже без втрат часу.            

Характеристика транспортного підприємства

Географічне розташування і коротка історична довідка про підприємство

Товариство з обмеженою відповідальністю „Комплекс Агромарс” розташоване в зоні Полісся України і знаходиться в селі Гаврилівка Київської області. ТОВ „Комплекс Агромарс” (торговельна марка Гаврилівські курчата) є одним з найбільших птахівничих підприємств України та одним із визнаних лідерів у птахівничій галузі Європи. Створене у 1998р підприємство володіє потужною виробничою базою, що забезпечує на сьогодні виконання програми з виробництва більше 160 тис. м’яса бройлера і м’ясних продуктів. До групи компаній ТОВ „Комплекс Агромарс” входять також ТОВ „Курганський бройлер” та ВАТ „Бориспільський експериментальний комбікормовий завод”. Директор компанії "Комплекс "Агромарс" - Сігал Марина Анатоліївна, заслужений працівник сільського господарства України, генеральний директор Олексій Марченко. Статутний фонд ЗАТ "Комплекс Агромарс" становить 179,918 млн. грн.

Рис 1.1 Структура компанії

Філіали ТОВ “Комплекс Агромарс”

Виробництво:

  • Броварський філіал (с.Рудня, Броварського р-н, Київської обл.)

  • Кагарлицький філіал (м. Кагарлик, Київскої обл.)

  • Філіал “Кагарлицький елеватор” (м. Кагарлик, Київської обл.)

  • Філіал “Київкомбікорм” (м. Київ)

  • Тернопільский філіал (м. Тернопіль)

Торгівля:

  • Львівський філіал (м. Львів)

  • Донецький філіал (м. Донецьк)

  • Дніпропетровський філіал (м. Дніпропетровськ)

  • Одеський філіал (м. Одеса)

Самостійні юридичні особи:

  • ВАТ “Бориспільський експериментальний комбікормовий завод” (м. Бориспіль)

  • ТОВ “Курганний бройлер” (с. П’ятигорське, Харківська обл. Балаклійский р-н), в том числі філіали: -

  • Філіал “Торгівельний Дім” ТОВ “Курганний бройлер” (м. Харків)

  • Філіал “Голден Крос” ТОВ “Курганний бройлер” (смт. Новопокровка, Харківська обл., Чугуєвский р-н)

  • ТОВ “Полтавський агропромисловий комплекс» (смт Глобине, Полтавська область)

  • ТОВ “Гаврилівський Торгівельний комплекс” (с.Гаврилівка)

  • ТОВ “Концерн Комплекс” (м. Київ)

ЗАТ «Комплекс Агромарс» — це 240 пташників для вирощування та утримання курчат; цехи із забою та переробки м’яса птиці загальною потужністю 9 тис. голів за годину, що за рівнем впровадження найсучасніших технологій не мають аналогів в Україні("Агромарс" у 2008 році виробив майже 80 тис. тонн м'яса птиці, що на 44% більше в порівнянні з 2007 р.); інкубаторії, в яких народжуються 48 млн. курчат на рік; комбікормовий завод, що виготовляє 800 тонн високоякісних кормів за добу; елеватори, на яких зберігаються до 150 тис. тонн зерна; найновіше технологічне обладнання, повна механізація, автоматизація та комп’ютеризація всіх виробничих процесів; унікальна технологія тунельного охолодження м’яса. Таким чином використання сучасних технологій на підприємстві дозволяє здійснювати повний виробничий цикл - від здобуття інкубаційних яєць і вирощування молодняка до повної переробки м'яса птиці.

Кормова база комплексу забезпечує вирощування зернових: пшениці, кукурудзи і сої на більш, ніж 35 тисячах гектарів землі. У інтегровану структуру по збереженню вирощеного зерна входять елеватори і комбікормовий завод, який виробляє понад 50 тисяч тонн збалансованих, екологічно чистих кормів за годину.

Розглянемо асортимент продукції, який пропонує підприємство ТОВ

„ Комплекс Агромарс ”

Рис. 1.3. Асортимент продукції ТОВ «Комплекс Агромарс»

Групи продукції

1. Охолоджена продукція, нефасована

1.1 М’ясо курчат бройлерів

1.2 М’ясо курчат бройлерів м’ясних порід

2. Охолоджена продукція на підложці

3. М’ясо курчат бройлерів заморожене без упаковки

3.1 М’ясо курчат бройлерів м’ясних порід заморожене без упаковки

4. Заморожена продукція на підложці

5. Охолоджена продукція в пакетах (вакуум)

6. Охолоджена продукція в термоформі

7. Напівфабрикати в маринаді (вакуум)

8. Напівфабрикати (без упаковки)



Рис. 1.4. Групи продукції ТОВ «Комплекс Агромарс»

Продукція ЗАТ "Комплекс Агромарс", яка випускається під торгівельною маркою "Гаврілівські курчата", не раз нагороджувалася дипломами і призами: ХIV International Europe Award for Quality, лауреат сьомого Міжнародного відкритого рейтингу популярності і якості товарів і послуг "Золота Фортуна" в номінації "Якість третього тісячоліття. Лідер птахівніцтва Україні", лауреат конкурсу "Золота торгова марка" України і відмічена Дипломом "За відмінну якість". За ваговитий внесок у розвиток галузі птахівництва і успіхи у виробництві високоякісних продуктів харчування ЗАТ "Комплекс Агромарс" був нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Продукція ЗАТ «Комплекс Агромарс» широко представлена в найбільших торгівельних мережах України: «Сільпо», «Велика Кишеня», «СПАР Україна», «АТБ», «Таврія-в», «Мегамаркет», «Метро». А також експортується і в сусідні країни, такі як: Росія – один з найбільших споживачів продукції ЗАТ «Комплекс Агромарс» за кордоном, Польща, Білорусія та інші. Головна мета діяльності підприємства – це забезпечення потреб споживачів в м’ясній продукції і досягнення економічного успіху. У відповідності з положеннями стандарту ДСТУ ISO 9001:2001 для розуміння вимог та очікувань споживачів у високоякісній продукції на підприємстві створена і працює система управління якістю, яка включає всі процеси, необхідні для визначення потреб і побажань цих споживачів.

Основна мета роботи системи управління якістю продукції передбачає:

- Формування у споживача впевненості в тому, що продукція торгової марки „Гаврилівські курчата” завжди має гарантовано високу якість, відповідає вимогам чинного законодавства України, міждержавним та державним стандартам.

- Отримання стабільно високих прибутків, здатних забезпечити належний рівень соціального захисту колективу.

- Гарантування суспільству безпеки продукції та екологічну чистоту її виробництва.

Для реалізації політики якості ТОВ „Комплекс Агромарс” має всі необхідні ресурси, а вище керівництво зорієнтовано:

- В своїй діяльності спиратися на принципи, направлені на підвищення і підтримку якості продукції, підвищення відповідальності і кваліфікації кожного працівника;

- Удосконалювати організаційний, виробничий і технологічний рівень діяльності при збереженні високих технологій в птахівництві та м’ясопереробному виробництві;

- Реалізовувати принцип: „Якість – це відповідальність кожного ”. Всі працівники компанії розуміють, що благополуччя підприємства залежить від особистого внеску кожного працівника в процес створення продукції, яка відповідає вимогам споживача.

Однією з ланок інтегрованої структури підприємства є власна система збуту. Зареєстрована торгова марка „Гаврилівські курчата” є широко відомою по всій території України і за її межами і стала національним лідером продажу м’яса курчат-бройлерів. Зважаючи на близькість до виробництва (с. Гаврилівна розташоване у 40 км. від столиці), понад 50% продукції ТОВ „Комплекс Агромарс” реалізується у місті Києві та Київській області.

Близько третини збуту припадає на південні регіони, решта продукції продається на сході України.

Під торговою маркою „Гаврилівські курчата” щодня по всій Україні – від Чернівців до Сімферополя, реалізується понад 300 тонн м’ясопродукції курчат-бройлерів. Збутова політика компанії направлена на оптимізацію логістики складу, транспортної логістики та диверсифікації продаж в розрізі усіх регіонів України.

Рис. 1.5. Графік зміни попиту на продукцію протягом тижня

Структура та чисельність автотранспортних засобів підприємства

Забезпечення технологічних процесів, перевезення всіх вантажів на підприємстві, в тому числі й доставка продукції кінцевим споживачам, здійснюються власним автотранспортом ТОВ „Комплекс Агромарс”. Автопарк підприємства налічує більше 350 автомобілів, в тому числі вантажних-280. Переважно це автомобілі марок „DAF”, „SCANIA” та „ISUZU” для перевезення м’ясопродуктів та комбікорму.

Також підприємство має в своєму автомобільному господарстві такі автомобілі, як: ЗІЛ-431410 водовози, ГАЗ-3507, ГАЗ-33072 для перевезення птиці по площадкам та ГАЗ-33021 для перевезення м’яса в роздрібні та оптові пункти торгівлі.

Технічне обслуговування транспорту забезпечується власними підрозділами по ремонту та сервісу автомобілів підприємства

Таблиця 1.1 Рухомий склад підприємства (основні автомобілі підприємства)

Марка

Вантажопідйомність,

т

Застосування

Кількість, шт.

DAF-TE-85XC

10

Перевезення м’яса

8

DAF-TE-86NCA

10

Перевезення м’яса

2

DAF-AS-95FX

10

Перевезення яєць

7

DAF-TE-85NCA238

10

Перевезення кормів

3

DAF-FTSFC 85.410

10

Перевезення кормів

3

ISUZU- NGR71P

4,5

Перевезення м’яса

18

ЗІЛ-431410

6

Вивезення відходів

4

ЗІЛ-НЗМ4502

6

Самоскид

4

ЗІЛ-НЗМ4502

6

Цементовоз

1

ГАЗ-3702-12

4

Перевезення м’яса

9

ГАЗ-33021

1,5

Перевезення пиці

41

ГАЗ-33023

4

Перевезення птиці

1

Scania P380LA

10

Перевезення м’яса

13

Scania Н380LA

10

Перевезення м’яса

6

Керівництво «Комплекс Агромарс» з метою контролю над роботою фірми і її співробітників проводить різні збори і перевірки, такі як:

  • Збори засновників (проводиться 1 разів на тиждень; обговорювана тема: стратегічні плани щодо розвитку підприємства);

  • Планірка (проводиться 2 рази на тиждень; беруть участь: генерального директора, начальники всіх відділів; обговорювана тема: поточна діяльність підприємства);

  • Виробниче збори (проводиться 1 разів у 2 тижня; беруть участь: генерального директора, комерційний директор, технолог, менеджер із виробництва; обговорювана тема: розвиток виробництва, розробка і впровадження нових видів продукції).

Керівництво фірми «Комплекс Агромарс» уважно належить до сфери. Працівникам компанії надається путівки на лікування в санаторії, видаються путівки для дітей співробітників у літні табори відпочинку, виплачуються різноманітних матеріальні винагороди (до свят, на ювілейний дня народження працівника, при на пенсію). На території підприємства всім цехів і підрозділів відкрита їдальня.

Аналіз чинників маркетингової середовища зат «Комплекс Агромарс»

Аналіз довкілля є оцінку гніву й розвитку найважливіших, з погляду організації, суб'єктів і внутрішніх чинників довкілля: галузі, ринків, постачальників і сукупності глобальних чинників довкілля, куди організація неспроможна надавати безпосередній вплив. Аналіз довкілля, проведений у вигляді дослідження розглянутих 1 главі груп чинників, полегшує керівництву організації отримання відповіді цікаві для це запитання: Які зміни в зовнішньому оточенні впливають на поточну стратегію організації? Які чинники представляють великі змогу досягненняобщефирменних цілей?Аналіз довкілля служить інструментом, з якого розробники стратегії контролюють зовнішні стосовно організації чинники з єдиною метою передбачити потенційні погрози та які нові можливості. Аналіз довкілля дозволяє організації своєчасно спрогнозувати поява загроз і можливостей, розробити ситуаційні плани випадок виникнення непередбачених обставин, розробити стратегію, що дозволить організації досягти поставленої мети і перетворити потенційні погрози на вигідні можливості. Аналізу підлягають: зовнішня середовище опосередкованого впливу й зовнішня середовище безпосереднього впливу.

Розглянемо чинники середовища безпосереднього оточення підприємства, саме: споживачів, постачальників, посередників і конкурентів. Завдання аналізу середовища безпосереднього оточення полягає у оцінки стану та розвитку ситуації над ринком й визначенні конкурентних позицій підприємства у ньому.

Під час вивчення безпосереднього оточення підприємства у першу чергу, необхідно звернути увагу до однією з головних які його складають - споживачів. Хоча служби маркетингу визначають вибір цільового ринку, вони можуть контролювати його характеристики. Їм залишається тільки реагувати ними. У процесі аналізу споживачів досліджується, які впливають на поведінка споживачів при намірах здійснити купівлю. Розглядаються такі чинники:

Соціальні. До них належать соціальні групи, класи, сім'я, релігія, соціальні ролі й статуси, референтні групи тощо.

Культурні. Враховується, який вплив можуть зробити традиції, громадські цінності, культурні установки, звичаї, сформовані у межах суспільства, на поведінка споживачів.

Психологічні. При дослідженні цих факторів, шукають запитання у тому, що мотивує покупців до здійснення купівлі або відмові неї, як протікають процеси сприйняття, засвоєння, переконання та формування погляду споживача.

Особистісні. До них відносять тип особистості споживача, його вік, сімейний стан, освіту, професію, захоплення, звички, економічне ситуацію і т.д. До того ж, вивчають і ті характеристики споживачів, як: географічне місце розташування, об'єм і періодичність закупівель, рівень їхнього інформованості, наявністьтоваров-заменителей, вартість переорієнтації споживачів в інший продукт, чутливість до ціни, наявність особливі вимоги до товару. З іншого боку, аналізується, як споживачі приймає рішення, які етапи у своїй проходять - вивчають, розмірковують, порівнюють або експромтом.Етапи, якими проходить споживач під час проведення купівлі, можна як схеми.Вивчення споживачів дозволить підприємству краще усвідомити то, який продукт найбільшою мірою прийматиметься покупцями, який обсяг продажу чи може розраховувати, якою мірою покупці віддані продукту саме цього підприємства, наскільки можна розширити коло потенційних споживачів, що чекає продукт у майбутньому тощо.

Був раніше проведений аналіз споживачів у результаті якого можна дійти висновку, продукція «Комплекс Агромарс» користується хорошим попитом серед споживачів і встигла зарекомендувати себе, немов корисний, ефективний і надійний натуральний продукт.

Також, звернімося аналізу конкуренції. За даними "Миронівського хлібопродукту", сьогодні на українському ринку курятини існує як мінімум п'ять великих гравців, які є "жорсткими конкурентами". Крім того, одночасно на регіональних ринках з ними конкурують дрібні виробники цієї продукції та продукція домашніх господарств. Основними конкурентами є крупні виробники м"ясопродукції в Україні: ВАТ Кременчукм'ясо (м. Кременчук), Львівська філія ВАТ Київський МПЗ (м.Львів), ТзОВ М'ясокомбінат Тернопільський(м. Тернопіль), ТзОВ Волинські ковбаси (м. Луцьк), ВАТ Вінницям'ясо (м. Вінниця), Львівський м'ясокомбінат(м.Львів).

Основною конкурентною перевагою м'ясокомбінату виступає висока якість продукції, широкий асортимент та великі обсяги виробництва, що здатні задовольнити потреби крупних замовників, зокрема з-за кордону (Росія). На ринку птиці в Україні працює близько 18 птахофабрик, що виробляють м'ясо курей. Існує тенденція до подальшої реструктуризації ринку – виділення групи лідерів і зростання їх обсягів виробництва, з одночасним скороченням виробництва на інших птахофабриках.

Аналіз середовища опосередкованого впливу (макросередовища організації) має полягати у викритті складу впливають чинників. При аналізі макросередовища організації вивченню підлягають демографічні, економічні, політико-правові, науково-технічні, природні, соціокультурні і впливові міжнародні.При аналізі економічних чинників розглядають темпи інфляції (дефляції), відсоткову ставку, міжнародний платіжний баланс, рівень зайнятість населення загалом й у галузі, платоспроможність підприємств. Вивчаються рівень економічного розвитку, країни і виконання, доступність ресурсів, рівень оподаткування, продуктивності праці, величина заробітної плати т.д.  Також досліджується зміна демографічних умов, рівень доходів населення і побудову їх розподілу, ємність ринку чи захищеність його урядом.

Таблиця 1.2. Основні економічні показники господарської діяльності підприємства

Показники

Роки

Відхилення 2010 рік до 2012 р.

2010

2011

2012

+,-

%

1

2

3

4

5

6

1. Обсяги госп. діяльності (валова продукція), тис.грн.

77400

78000

79800

+2400

103,1

2. Чистий дохід (виручка), тис. грн.

64500

65000

66500

+2000

103,1

3. Валовий прибуток, тис. грн.

13000

13100

14490

+1490

111,5

4. Операційний прибуток, тис. грн.

-

-

-

-

-

5. Чистий прибуток, тис. грн.

9750

9825

10867

+1117

111,5

6. Середньооблікова чисельність працівників, чол.

2750

2750

2750

-

100,0

7. Середньорічна вартість:

• необоротних активів, тис. грн.

9450

10940

10980

+1530

116,2

• оборотних активів, тис. грн.

34019

48574

49637

+15618

145,9

9. Коефіцієнт оборотності оборотних активів

1,8959

1,3381

1,3397

- 0,5562

70,7

10. Продуктивність праці, тис. грн./чол.

23,45

23,63

24,18

+ 0,73

103,1

11. Середньомісячна заробітна плата одного працівника, грн.

800

900

1000

+200

125,0

12. Рентабельність

госп. діяльності. %

12,6

12,6

13,6

+1,0

-

13. Рентабельність активів підприємства%

28,7

20,2

21,9

- 6,8

-

14. Рентабельність власного капіталу %

26,0

20,0

18,1

- 7,9

-

При аналізі політичних чинників слід ознайомитися з угодами за тарифами й торгівлю між країнами, протекціоністської митної політикою, спрямовані проти третіх країн, нормативними актами місцевих органів влади й центрального уряду, рівнем розвитку правовим регулюванням економіки, ставленням держави до антимонопольному законодавству, кредитної політикою місцевої влади, обмеженнями отримання позичок і наймання робочої сили.

Вивчення правової складової має полягати як і вивченні змісту правових актів, і існуючої практики їхнього виконання. Цей аналіз має дати розуміння щодо мети розвитку суспільства, пріоритетних галузей економіки та регіонів, можливості і сучасних напрямів розвитку політичною системою.

Соціальні чинники також підлягають вивченню, оскільки впливають вплинув на вибір цілей, засобів їх досягнення, особливості роботи підприємства. Враховується структурний склад населення, рівень освіти буде, сформовані громадські цінності й установки, інтерес до соціальних проблем тощо.Вивчаючи цінності й переваги споживачів, було знайдено, що у останнім часом серед населення зросла перевагу натуральним продуктам.

Аналіз технологічної довкілля має враховувати зміни у технології виробництва конструкційних матеріалів, застосуванні обчислювальної техніки для проектування нових товарів та послуг; під управлінням враховуються зміни у технології збору, оброблення і передачі, у засобах зв'язку.Також аналізуються зміни, які у міжнародних відносинах держави.Отслеживается політика урядів інших країнах, що передбачає зусилля щодо захисту чи розширенню національного ринку загалом чи окремих галузей.Основою аналізу базується на інформації, у різних виданнях, журналах, і навіть отримана під час обговорень, спеціальних маркетингових досліджень у вигляді спостережень, опитувань, проведення тощо.

Аналіз макросередовища, у якій функціонує ЗАТ «Комплекс Агромарс» представлено таблиці 1.3. У цьому таблиці розглянутіанализируемие чинники, їх можливим проявам й формує відповідні відповідні заходи компанії:

Таблиця 1.3. Аналіз чинників макросередовища ЗАТ «Комплекс Агромарс»

Група чинників

Чинник

Тенденція розвитку

Прояв

Рреакція компанії

1.Экономічні

1.1 Рівень інфляції

Підвищення

При збільшенні інфляції знецінення коштів

Облік рівня інфляції під час встановлення ціни товари

1.2 Рівень реального доходу населення

Можливо зменшення

Зниження рівня купівельної спроможності населення

Випуск продукції з найменшими витратами

1.3Энерго-тарифи

Можливо збільшення

Збільшення собівартості продукції

Випуск продукції з найменшими витратами

2. Правові

2.1 Недосконалість законодавчої бази для

Тенденції стабілізації

Обмеження інтересів виробничої сфери

Дослідження шляхів для ефективної

роботи

3. Політичні

3.1 Орієнтація на ринкове регулювання економіки.

Тенденції стабілізації

Можливість вибору сфери господарську діяльність.

Дослідження нових напрямів діяльності

Послаблення дисципліни платежів і постачання.

Страхування поставок, стимулювання партнерів

4. Соціальні

4.1 Рівень освіти

Тенденції зростання зберігаються

Збільшення числа високоосвічених фахівців

Раціональний добір кадрів

5. НТП

5.1. НТП у сфері виробництва

Тенденції зростання зберігаються

Поява нових матеріалів устаткування, технологій

Пошук можливостей для нових видів товарів

Додаткові вкладення ноу-хау і відновлення потужності

5.2. НТП у сфері

Тенденції зростання зберігаються

Зростання рівня потреб населення

Маркетингові дослідження, розробка нових продуктів

Поліпшення умов праці та побуту працівників

6. Міжнародні

6.1. Лібералізація зовнішньоекономічної діяльності, співробітництва

Тенденції зберігаються

Можливість виходу зовнішній ринок

Пошук нові іноземні партнерів, і постачальників

Одержання міжнародного сертифіката продукції

Отже, різні зміни в зовнішньому оточенні можуть становити підприємствам як сприятливі можливості, і загрози.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]