Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTZ_Bilonog (1).docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

45

Зміст

1.Основні фактори, які впливають на безпеку транспортних засобів. 4

2.Активна безпека транспортних засобів. 5

3.Пасивна безпека транспортних засобів. 8

4.Оцінка впливу компоновочних параметрів автомобіля на безпеку руху. 12

5.Характеристика гальмівної динамічності автомобіля. 19

6.Вплив геометричних та вагових параметрів автомобіля

на показники безпеки руху. 23

7.Графо-аналітичний аналіз інформативності автомобіля. 25

8.Графо-аналітичниа оцінка умов оглядовості водія. 34

9.Аналіз геометричних розмірів робочого місця водія

та розташування органів керування автомобіля 36

10. Основні типи рисунку протектора шин та їх характеристики. 39

Висновок. 43

Технічні відомості автомобіляMazda 3. 44

Використана література. 46

  1. Основні фактори, які впливають на безпеку транспортних засобів.

Основними факторами є: активна, пасивна, інформаційна, екологічна, дорожня та після аварійна безпека автомобіля , яку Mazdaз кожним року удосконалює .

Підвищення безпеки дорожнього руху є серйозною проблемою в усіх країнах світу. Щорічно на дорогах Європейського союзу гинуть близько 27 тис. чоловік і приблизно 2,4 млн. чоловік отримують поранення. Близько 60% дорожньо-транспортних подій від їх загальної кількості відбуваються в містах, більше половини з них - на перехрестях вулиць і доріг в одному рівні.

Це підкреслює необхідність розробки ефективних заходів з підвищення безпеки руху саме на цих ділянках вулично-дорожньої мережі міста. Першим кроком на шляху підвищення безпеки дорожнього руху є дослідження факторів, які зумовлюють підвищення ступеня аварійності певної ділянки. Тобто аналіз всіх видів дорожньо-транспортних подій на перехрестях не можливий без виявлення факторів та причин, що їх викликають.

Все більш суворі стандарти пасивної та активної безпеки є предметом постійного, граничної уваги конструкторів Mazda. В області безпеки пасажирів та інших учасників руху компроміс неможливий. В автомобіліMazda3 тільки найсучасніші технології.

2.Активна безпека транспортних засобів

Активна безпека автомобіля - комплекс його властивостей, що знижують можливість виникнення дорожньо-транспортних пригод.

Властивості активної безпеки

Безвідмовність - здатність вузлів, агрегатів та систем автомобіля працювати без збоїв в роботі довгий час. Безвідмовність є визначальним фактором активної безпеки.

Переваги передньоприводного автомобіля:

- краща стійкість і керованість при русі на великих швидкостях, особливо по мокрій і слизькій дорозі;

- забезпечення необхідного вагового навантаження на привідні колеса;

- менший рівень шуму, чому сприяє відсутність карданного валу.

Недоліки передньоприводного автомобіля:

- при повному навантаженні погіршується розгін на підйомі і мокрій дорозі;

- в момент гальмування занадто нерівномірний розподіл ваги між осями (на колеса передньої осі припадає 70-75% ваги автомобіля) і відповідно гальмівних сил;

- на шини передньопривідних керованих коліс навантажені більше, відповідно більше схильні до зносу; привід на передні колеса вимагає застосування складних вузлів - шарнірів рівних кутових швидкостей

- об'єднання силового агрегату (двигун і коробка передач) з головною передачею ускладнює доступ до окремих елементів.

Тягові властивості

Сила тяги на колесі не повинна бути більше зчеплення з дорогою, в іншому випадку воно почне пробуксовувати. Запобігає це антиблокувальна система (АБС). При розгоні автомобіля вона пригальмовує колесо, швидкість обертання якого більше, ніж у решти, а при необхідності зменшує потужність, що розвивається двигуном.

Стійкість автомобіля

Стійкість – це здатність автомобіля зберігати рух по заданій траєкторії, протидіючи силам, що викликає його занесення і перекидання в різних дорожніх умовах при високих швидкостях руху.Стійкість може бути повздовжньою та поперечною.

Фактори які впливають на стійкість автомобіля:

1) швидкість руху;

2)радіус повороту та стану дороги;

3) кут косогору для перекидання автомобіля вбік або назад;

4) висоти та центра ваги автомобіля;

5) бази , колії автомобіля, розміру шин та стану покришок;

6) характер вантажу та його кріплення.

Керованість автомобіля

Керованість - здатність автомобіля рухатися в напрямку, заданому водієм. Фактори які впливають на керованість автомобіля:

1) швидкість руху;

2) стан дороги;

3) стабілізація керованих коліс;

4) стан рульового керування;

5) станом, еластичністю та балансуванням шини.

У стандартне устаткування Mazda3 входять: антиблокувальна система

/ ABS /, електронний регулятор гальмівних сил / EBD /, гальмівний підсилювач, протибуксувальна система / TCS / і система динамічної стабілізації / DSC /. Крім того, в базовій комплектації автомобіль оснащений системою попередження про екстрене гальмування / ESS /. Якщо водій Mazda3 різко натискає на педаль гальма, то ESS включає аварійну світлову сигналізацію, яка починає блимати зі збільшеною частотою. Це попереджає водіїв, наступних ззаду, про потенційно небезпечної ситуації. Потім, після того як автомобіль зупинився, ліхтарі аварійної сигналізації продовжують блимати зі звичайною частотою.

Додатково підвищує безпеку оновленої Mazda3 система пріоритетного гальмування / BOS /, яка розроблена Mazda і вперше представлена ​​в минулому році на моделі Mazda5. Функція цієї системи полягає в тому, що при одночасному натисненні педалей гальма і акселератора завжди буде працювати тільки педаль гальма. Це дозволяє безпечно уповільнити і зупинити автомобіль.

Антиблокувальна система ( ABS ) - система, що запобігає блокуванню коліс транспортного засобу при гальмуванні. Основне призначення системи - запобігання блокування гальм і збереження контролю над курсовою стійкістю і обертальністю. Тим не менш, ABS не гарантує зменшення гальмівного шляху.

Рис 2.1. антиблокувальня система автомобіля.

Система розподілу гальмівних зусиль (англ. Electronic brakeforce distribution, EBD) - продовження розвитку системи ABS. Принципово відміну EBD і інших систем від базової ABS, у тому що вони допомагають водієві керувати автомобілем постійно, а не тільки при екстреному гальмуванні, коли водій ударяє по педалі гальма.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]