Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
211.77 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Київський професійно педагогічний коледж імені Антона Макаренка

Курсовий проект

На тему: “Ремонт масляного насосу

автомобіля КамАЗ

Виконав:

студент гр. 14а-3

Беньковський О.С.

Перевірив:

Жиров П.А.

Вступ

Поняття "автомобіль" включає в себе легковий, вантажний автомобіль і автобус. Незважаючи на ряд принципових конструктивних відмінностей, між ними є багато спільного: двигун внутрішнього згоряння, несуча система з підвіскою і шинами, органи управління, що гальмує система. На автомобільних заводах кінцевим продуктом виробництва можуть бути як автомобілі в збірці, так і окремі його складові частини (двигуни, задні мости, паливна апаратура тощо), які включають в себе велику кількість деталей, вузлів, механізмів і систем.

Двигуни, встановлені на більшості автотранспортних засобів, називаються двигунами внутрішнього згоряння, тому що процес згоряння палива з виділенням теплоти і перетворення її в механічну роботу відбувається безпосередньо в його циліндрах.

Ці двигуни класифікуються

за способом сумішоутворення - на двигуни з зовнішнім сумішоутворенням (карбюраторні і газові), у яких горюча суміш готується поза циліндрів, і двигуни з внутрішнім сумішоутворенням (дизелі), у яких робоча суміш утворюється всередині циліндрів;

за способом виконання робочого циклу - на чотирьох-і двотактні;

за кількістю циліндрів - на одно-, двох-і багатоциліндрові;

по розташуванню циліндрів - на двигуни з вертикальним або похилим розташуванням циліндрів в один ряд і на V-подібні двигуни з розташуванням циліндрів під кутом (при розташуванні циліндрів під кутом 180 ° двигун називається з протилежними циліндрами, або оппозитним);

за способом охолоджування - на двигуни з рідинним або повітряним охолодженням;

по виду застосовуваного палива - на бензинові (карбюраторні), дизельні, газові і багатопаливні.

Залежно від виду застосовуваного палива, способи запалення робочої суміші в двигунах різні.

Блок циліндрів відливають із сірого чавуну (у двигунів автомобілів сімейства ЗІЛ, КамАЗ, МАЗ і ВАЗ) або з алюмінієвого сплаву (у двигунів автомобілів ГАЗ-2410 "Волга", "Москвич" - 2140).

У дизелів КамАЗ на дзеркало циліндрів наносять дрібну (ромбоподібну) сітку для кращого утримання мастильного матеріалу.

Двигуни з рядним розташуванням циліндрів мають одну загальну головку циліндрів, двигуни з V-образним розташуванням циліндрів - дві (двигуни ЗІЛ -130, ГАЗ - 53-11) або чотири на кожні три циліндри (двигун ЯМЗ-240). У двигунів автомобілів КамАЗ кожен циліндр забезпечений окремої головкою циліндра.

Нижню головку, як правило, роблять рознімної в площині, перпендикулярній до осі шатуна. У тих випадках, коли нижня головка має значні розміри і перевищує діаметр циліндра (у дизелів ЯМЗ), площина рознімання головки роблять під кутом (косий зріз), що дозволяє зменшити радіус кола, описуваної нижньою частиною шатуна.

На кришці і стрижні шатуна дизеля КамАЗ-740 мітки вибивають у вигляді тризначних номерів. Крім того, на кришці шатуна вибивають порядковий номер циліндра. Так, у двигуна ЗИЛ-130 мітка на днище поршня повинна бути спрямована до передньої частини двигуна. При цьому мітка на шатуні для лівого ряду циліндрів повинна бути спрямована в один бік з міткою на поршні, а мітка на шатуні для правого ряду циліндрів повинна бути спрямована в протилежний бік відносно мітки на поршні.

Ремонт - це комплекс операцій з відновлення справного, або працездатного стану ресурсу та забезпечення безпеки роботи автомобіля і його складових частин.

Ремонт підрозділяють на середній, поточний і капітальний.

Поточний ремонт двигуна - усунення дрібних несправностей, що виникають в процесі експлуатації автомобіля.

Середній ремонт - часткове розбирання двигуна і відновлення або заміна зношених деталей (наприклад, ремонт головки блоку циліндрів).

Капітальний ремонт двигуна - процес повного відновлення його експлуатаційних характеристик, що включає зняття з автомобіля і повне розбирання двигуна, ремонт головки блоку циліндрів (ГБЦ), колінчастого валу і (або) блоку циліндрів, і заміну або відновлення всіх зношених деталей, вузлів і агрегатів.

Причини прискореного зносу двигуна

Невчасна заміна масла і масляного фільтру приводить до роботи пар тертя в несприятливих умовах. Це пов'язано з погіршенням властивостей моторного масла (міняється його в'язкість, виробляються присадки, підвищується схильність до утворення відкладень на деталях і в каналах системи мастила і т.д.) і великою кількістю продуктів зносу в змащувальній системі (у забрудненому масляному фільтрі відкривається перепускний клапан і масло проходить мимо елементу, що фільтрує).Використання неякісного масла викликає прискорений знос і швидкий вихід двигуна з ладу. Масло, що не володіє всім комплексом властивостей, необхідним для нормального мастила пар тертя, не запобігає утворенню задирів і руйнуванню робочих поверхонь високонавантажених деталей (деталі газорозподільного механізму, поршневі кільця, спідниці поршнів, вкладиші коленвала, підшипники турбокомпресора і т.д.). Підвищена схильність неякісних масел до утворення смолянистих відкладень може привести до закупорювання масляних каналів і залишити пари тертя без мастила, що викличе їх прискорений знос, утворення задирів і заклинювання. Подібні ефекти можливі у разі застосування масла, не відповідного даному двигуну по класу якості (класифікації API, ACEA і т. д.). Наприклад, коли замість рекомендованого масла по API класу SH/CD використовується дешевше SF/CC. Незадовільний стан повітряного або паливного фільтру (дефекти, механічні пошкодження), а також різна нещільність з'єднань впускної системи приводить до попадання абразивних частинок (пороши) в двигун і інтенсивного зносу, в першу чергу циліндрів і поршневих кілець.

Невчасне усунення несправностей в двигуні або неправильні регулювання прискорюють знос деталей. Наприклад, “стукаючий” розподільний вал є джерелом безперервного забруднення системи мастила металевими частинками. Невірна установка кута випередження запалення, несправності карбюратора або системи управління двигуном, застосування не відповідних двигуну свічок запалення викликають детонацію і гартівне запалення, що загрожують руйнуванням поршнів і поверхонь камер згорання. Перегрів двигуна із-за несправностей в системі охолоджування може привести до деформації головки блоку циліндрів (ГБЦ) і освіти в ній тріщин. Плівка масла в парах тертя при недостатньому охолоджуванні стає менш міцною, що приводить до інтенсивного зносу деталей, що труться. У дизелів прогари поршнів і інші серйозні дефекти виникають в результаті несправностей паливної апаратури. Режими експлуатації автомобіля також впливають на швидкість зносу двигуна. Робота двигуна переважно на максимальних навантаженнях і частотах обертання колінчастого валу може помітно понизити його ресурс (на 20-30% і більш). Перевищення допустимого числа оборотів приводить до руйнування деталей. Близько 70% зносу двигуна доводиться на режим пуску. Особливо сприяє зниженню ресурсу холодний пуск, якщо в двигун залито масло з невідповідною вязкостно-температурною характеристикою. При температурі -30oС він еквівалентний (по зносу) пробігу в декілька сотень кілометрів. Зв'язано це, перш за все, з високою в'язкістю масла при низькій температурі - для його надходження (прокачування) до пар тертя потрібний більше часу. Короткі поїздки на непрогрітому двигуні взимку сприяють появі відкладень в системі мастила і корозійному зносу поршнів, їх кілець і циліндрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]