Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
53
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
45.64 Кб
Скачать

Лекция 5. Основи Надійності комп’ютерних мереж

5.1 Поняття надійності стосовно комп’ютерних мереж

Сучасний Інтернет нараховує десятки мільйонів серверів і сотні мільйонів робочих станцій. Дана технологія стала широко використовуватися в інформаційних системах і бізнесі, саме з цієї причини проблема надійності мереж стає все більше актуальною. Адже зовсім не байдуже, чи одержить людина вчасно відгук від банкомату, чи зробить клієнт покупку, чи будуть коректно введені дані в систему навігації ракети і тощо

Як вже розглядалося в попередніх розділах, надійність будь-якої системи визначається надійністю складових її елементів. А надійність елементів задається часом наробітку на відмову або ймовірністю відмови за період часу. Надійності різних елементів можуть відрізнятися істотно. В результаті, як усереднені значення надійності, так і розподілу ймовірності відмов різних мережних пристроїв можуть варіюватися в дуже широких межах. В багатьох випадках надійність і розподіли надійності визначаються емпірично.

Якщо надійність мережі визначити як працездатність всіх елементів, надійність Інтернету виявиться рівною нулю, адже завжди найдеться несправний або відключений вузол або робоча станція. Якщо ж визначити надійність системи як можливість комунікації між, скажемо, 1000 яких-небудь вузлів або робочих станцій, то надійність Інтернет виявиться практично рівній одиниці. Звичайно, якщо ваша робоча станція не потрапить у число цих 1000 вузлів, ви навряд чи погодитеся із твердженням абсолютної надійності. Зрозуміло тому, що обидва визначення зовсім неприйнятні. Не потрібно думати, що випадок оцінки надійності локальної мережі, що містить, наприклад, 100 робочих станцій, набагато простіше.

Підвищення ефективності функціонування комп'ютерних мереж багато в чому визначається значеннями показників надійності і ризиків. Показники надійності звичайно розраховуються на основі даних про структуру комп’ютерної мережі, рівня надійності її технічних засобів (ТЗ) і програмного забезпечення (ПЗ). Для підвищення надійності тут використовуються різні види резервування (надмірності), в основному структурні і тимчасові.

Поняття ризику визначається як сполучення ймовірності деякої небезпечної події, що може заподіяти шкоду, і її наслідків. Небезпечна подія комп’ютерної мережі являє собою виникнення специфічного набору обставин, при яких відбувається явище, пов'язане з негативними наслідками у вигляді нанесення різного роду збитку користувачам і адміністрації, в тому числі економічного і майнового.

Варто враховувати, що інформація стосовно до комп’ютерних мереж розглядається як нове змінене знання в користувача, що сприймається для рішення поставлених перед ним задач. Користувач комп’ютерної мережі одержує інформацію на основі інтерпретації або узагальнення наборів даних (графіків, таблиць, схем і тощо) і завжди існує ризик, що формована інформація у вигляді персонального знання не є вірною.

5.2 Особливості визначення надійності комп'ютерних мереж

Таким чином, при визначенні надійності і ризиків комп’ютерних мереж, на відміну від технічних систем, необхідно враховувати наступні обставини:

              • В комп’ютерних мережах мають місце специфічні види відмов, пов'язані із втратою даних, витоком інформації і порушенням конфіденційності, впливом вірусів і інших інформаційних атак. Тому необхідно розраховувати показники надійності і ризиків для різних видів відмов, що відносяться до інформаційного, математичного, лінгвістичного, метрологічного і правового забезпечень.

              • Комп’ютерна мережа безупинно розвивається в часі, розширюються бази даних, коло розв'язуваних задач, функціональні можливості, відбувається модернізація програмно-апаратної платформи, архітектури мережі тощо. Це вимагає безперервного обслуговування (моніторингу) показників надійності і ризиків в процесі експлуатації комп’ютерних мереж.

              • Більшість комп’ютерних мереж призначені для вирішення складних і відповідальних задач прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності.

              • Інформація в комп’ютерних мережах - це не просто дані, відомості, повідомлення, а деяка субстанція або спосіб, використовувані для вироблення ефективних рішень із проблем у відповідній предметній області. Предметна область комп’ютерних мереж звичайно охоплює широке коло задач, пов'язаних із забезпеченням конкурентоспроможності організації.

              • На основі тих самих вихідних даних на терміналах комп'ютерних мереж ефективність прийнятих рішень в значній мірі залежить від рівня інтелектуальності компонентів мережі. При цьому, з одного боку, комп’ютерні мережі варто розглядати як живу систему, що володіє природним інтелектом.

Розроблювачі мережі, оператори, особи, що приймають рішення , консультанти і інші, залежно від кваліфікації, накопиченого досвіду, можуть впливати як на підвищення, так і на зниження (прийняття помилкових рішень) ефективності прийнятих рішень. З іншого боку, математичне забезпечення комп’ютерної мережі може використовувати методи штучного інтелекту, що дозволяють одержувати рішення, коли вихідних даних недостатньо для виконання розрахунків строгими класичними методами.

              • Вага наслідків при визначенні ризиків залежить від суб'єктивних і об'єктивних факторів.

Суб'єктивні фактори обумовлені діями персоналу і насамперед особами, що приймають рішення, а об'єктивні пов'язані зі змінами ситуації зовнішнього оточення (поява нових конкурентів, економічні і політичні зміни).

Основною метою досліджень в області мережної надійності є прагнення розробити методи для інженерів-проектувальників, що спрощують проектування мереж, які вимагають підвищеної надійності. В ідеалі, бажано сформувати моделі проектування мереж і алгоритми, які використовують в якості вхідних даних характеристики мережних компонентів, а також критерії проектування, і видають на виході оптимальну структуру мережі. Оскільки точні вирази для надійності мережі дуже складні, в моделях для проектування мереж замість явних виразів надійності використовуються замінники. В цьому розділі ми розглядаємо проблему аналізу міри мережної надійності. Різні моделі дослідження застосовуються разом із процедурами проектування мережі. Якщо значення міри надійності виявиться незадовільним, то варто змінити вхідні параметри проектної моделі. В противному випадку, проектувальник може вручну скорегувати схему мережі. Коли одним з вищезгаданих методів отримана чергова топологія мережі, обчислюється нове значення міри мережної надійності. Побудувавши, таким чином ітераційний процес, ми отримаємо відповідності між знову отриманим і бажаним значенням міри мережної надійності.

Соседние файлы в папке Лекції