Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка_МПП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
622.08 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський національний технологічний університет

Затверджено

__________ ____ 200__ р.

Міжнародне приватне право

Методичні вказівки

до практичних занять

та завдання для індивідуальної та самостійної роботи

студентів спеціальності

“Правознавство”

усіх форм навчання

Укладач: ст..викладач Величко А.А.

Затверджено

Кафедра правового регулювання економіки

__________ ____ 2015__ р.

Чернігів 2015

Міжнародне приватне право: Методичні вказівки до практичних занять та завдання для індивідуальної та самостійної роботи студентів спеціальності “Правознавство” усіх форм навчання/ Укладач: викладач Величко А.А.-Чернігів: ЧНТУ, 2015.- 35 с.

Укладач: Величко А.А.

ст. викладач

Рецензент: Барабаш А.Г.

к.ю.н., доцент

Вступні методичні положення

Входження України як рівноправного партнера у світове співтовариство держав об’єктивно підвищило інтерес до міжнародної проблематики і, насамперед, до міжнародного приватного права. Формування відкритого демократичного суспільства, економічні реформи та інші глибокі перетворення, які відбулися в нашій країні за роки незалежності, відкрили нові можливості перед громадянами України та суб’єктами господарювання для участі у приватних відносинах міжнародного характеру. Притаманне сьогоденню стрімке збільшення трансграничних зв’язків фізичних та юридичних осіб зумовлює зростання уваги до такої галузі як міжнародне приватне право не лише з боку правової науки, але й законодавства та юридичної практики.

Враховуючи світовий досвід, а також об’єктивний процес глобалізації економічного та соціального життя, в Україні 23 червня 2005 року прийнято Закон «Про міжнародне приватне право», де вперше комплексно врегульовані питання міжнародного цивільного та торгового обігу, встановлено цілу низку нових для вітчизняного права інститутів та юридико-технічних засобів.

Міжнародне приватне право давно сформувалося як самостійна галузь національного права та як самостійна навчальна дисципліна. Характерною рисою даної галузі є її тісний зв'язок із приватним правом іноземних держав та міжнародним публічним правом.

Предметом міжнародного права є двосторонні та багатосторонні відносини, які виникають між суб’єктами міжнародного публічного права.

Мета вивчення дисципліни полягає у розширенні викладання у вищих закладах освіти курсу міжнародного приватного права або окремих його розділів. Раніше міжнародне приватне право викладалось в основному в спеціалізованих ВНЗ, що готували кадри для роботи в системі Міністерства закордонних справ, зовнішньоекономічних відомств, а також у навчальних закладах, де навчалися значні контингенти іноземних студентів. У подальшому ситуація змінилася корінним чином. У теперішній час жоден правник, незалежно від роду своєї професійної діяльності, не може обійтися без ґрунтовних знань міжнародного приватного права, тому ця навчальна дисципліна є невід’ємною складовою вищої юридичної освіти і їй приділяється велика увага у провідних правничих школах України та світу.

Навчальний курс передбачає вивчення дисципліни за денною та заочною формами навчання в обсязі 90 годин, в тому числі за денною формою передбачено 22 лекційних годин, 22 практичних, 46 години самостійної роботи, а за заочною формою навчання – 12 лекційних годин, 4 практичних, 74 годин самостійної роботи.

Методичні вказівки вміщують тематичні навчальні плани із обсягом і розподілом навчальних годин, плани практичних занять з переліком нормативних актів та літературою, завдання для індивідуальної та самостійної роботи, систему оцінки знань студентів та контрольні питання до курсу.

Практичне заняття – форма навчального заняття на якій викладач організовує детальний розгляд студентами окремих теоретичних питань та формує вміння і навички їх практичного застосування, шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань.

Індивідуальна роботаполягає у підготовці студентами рефератів та доповідей передбачених планами занять. Мета індивідуальної роботи - оволодіти навичками самостійного аналізу, навчитися добирати, систематизувати та узагальнювати необхідний теоретико-методичний, статистичний та інший матеріал. Головне завдання індивідуальних робіт полягає в тому, щоб розвинути у студентів елементи творчого пошуку, проявити ініціативу та активність студента. Важливе завдання - навчитися самостійно і стисло викласти результати власної роботи. Студенти пишуть такі роботи на запропоновані викладачем теми. Обираючи тему, студент повинен враховувати власний інтерес до певної проблеми; ступінь особистого ознайомлення з обраним для дослідження об'єктом; можливості для збирання первинного матеріалу. В роботі необхідно висвітлити загальні положення теми, історичні витоки та ін.Висновки та узагальнення мають бути аргументовані.

Самостійна робота студентів є невід'ємною частиною навчального процесу. Головна мета самостійної роботи - засвоєння навчального матеріалу, розвиток у студентів юридичного мислення та формування правосвідомості, навичок цілеспрямованої роботи з нормативними актами та літературними джерелами, вміння на їх основі аналізувати та вирішувати проблемні питання, робити власні висновки та обгрунтування як теоретичного, так і практичного характеру.

Завдання курсуполягає в тому, що б навчити студентіврозмежовувати норми міжнародноо публічного і міжнародного приватного права міжнародного пиватного права, орієнтуватись у проблемах сучасного міжнародно-приватного регулювання відносин у овкремих галузях МПП,його роль і місце в системі національного права України, приймати практичні рішення з питань міжнародно-приватного регулювання у сімейних, цивільних, трудових відносинах , аналізувати та застосовувати діючі міжнародні правові акти.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • принципові положення щодо місця й ролі міжнародного приватного права у загальній структурі міжнародних відносин та в окремих національних правових системах;

  • поняття, предмет, систему та джерела міжнародного приватного права; методи регулювання міжнародно-правоаих приватних відносин;

  • найбільш важливі правові інститути та норми, що регулюють шлюбно-сімейни відносини, відносини з опіки і піклування, всиновлення дітей іноземцями, відносини права власності з залученням іноземного елементу;

  • особливості правового статусу суб’єктів міжнародного приватного права;

  • особливості міжнародних договорів (угод) у міжнародному приватному праві;

уміти:

  • користуватися різноманітними джерелами міжнародного приватного права;

  • аналізувати тексти міжнародних договорів з питань, пов’язаних із міжнародн0-приватним регулюванням у сімейних, спдкових, трудових відносинах ;

  • застосовувати методи регулювання міжнародних відносин;

Для самоконтролю й перевірки того, як засвоєний матеріал, в кінці програми наводяться контрольні питання до курсу „ Міжнародне приватне право”.