Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
247.81 Кб
Скачать

39

Загальна частина

Я, Ященко Святослав Сергийович, з 04 Травеньня 2014 року по 29 травня 2014 року проходив навчальну практику Ріпкинський районний центр зайнятості(далі-центр) є органом державної служби зайнятості, на який покладаються функції робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у Ріпкинському районі. Ріпкинський РЦЗ був створений у 1991 році,та пройшов державну реєстрацію.

РозділI Загальне ознайомлення з центром зайнятості та нормативно-правовим забезпеченням

Ріпкинський районний центр зайнятості(далі-центр) є органом державної служби зайнятості, на який покладаються функції робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у Ріпкинському районі. Центр підпорядковується та підзвітний Чернігівському обласному центру зайнятості(далі-регіональний центр зайнятості).

Центр у своїй діяльності керується Конституцією та законами України,постановами Верховної Ради України,указами та розпорядженнями Президента Украни, декретами,постановами, розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами та інструкціями Міністерства соціальної політики України, Статусом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, рішеннями наглядної ради та правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, іншими нормативно-правовими актами, наказами, розпорядженнями та інструкціями Державного центру зайнятості-виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, наказами регіонального центру зайнятості, розпорядження голів місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування та цим Положенням.

Центр у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з відповідними підрозділами місцевих органів державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування,місцевими об’єднаннями організацій роботодавців,організаціями профспілок та їх об’єднаннями на місцевому рівні, громадськими організаціями, підприємствами, установами, організаціями, які використовують найману працю, та окремими громадянами.

Діяльність центру фінансується за рахунок коштів Фонду.

Центр є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства, штамп і печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

Додаток 1: «Положення про Ріпкинський районний центр зайнятості»

Штатний розпис

Ріпкинський РЦЗ був створений у 1991 році,та пройшов державну реєстрацію.

Штатний розпис затверджується регіональним центром зайнятості.

№п/п

Назва структурного підрозділу та посада

Кількість штатних посад

1

Директор

1

2

Начальник відділу-головний бухгалтер

1

3

Провідний спеціаліст-бухгалтер

1

4

Заступник директора-начальник відділу

1

5

Заступник начальника відділу

1

6

Головний спеціаліст

2

7

Провідний спеціаліст

4

8

Водій автотранспортних засобів

1

Всього:

12

Режим роботи районного центру зайнятості з 8:00 до 17:00, обідня перерва згідно затвердженого графіку.

Додаток 2: «Штатний розпис»

Центр очолює директор,який призначається на посаду і звільняється з пасади директором регіонального центру зайнятості за погодженням з Державним центром зайнятості.

Директор центру здійснює керівництво діяльністю центру та несе персональну відповідальність за виконання покладених на центр завдань та функцій, ефективну роботу центру, цільове використання коштів Фонду в межах затвердженого кошторису видатків, належне використання виділеного у розпорядження центру майна і матеріальних цінностей тощо.

Директор у межах своїх повноважень на основі та на виконання актів законодавства приймає накази, організовує і контролює їх виконання.

Відповідно до законодавства про працю та Закону України «Про державну службу» вносить на розгляд регіонального центру зайнятості пропозиції щодо прийому і звільнення працівників центру, заохочення і накладання на них стягнень.

Директор без доручення діє від імені центру, представляє його інтереси у взаємовідносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, об’єднаннями громадян,тощо,укладає договори.

Регулювання правового становища державних службовців, які працюють у центрі, здійснюються відповідно до Закону України «Про державну службу».

Кожна посадова особа,яка працює в Ріпкинському РЦЗ має свою посадову інструкцію,яка зазначає завдання та функції посадових осіб.

Додаток 3: «Посадова інструкція заступника начальника відділу надання соціальних послу

Розділ 2 Охорона праці в центрі зайнятості

- ознайомлення з нормативними документами в сфері охорони праці;

- ознайомлення з інструкціями з охорони праці;

- ознайомлення з заходами по охороні праці в Ріпкинському РЦЗ та з функціями служби охорони праці;

- ознайомлення з організацією роботи служби охорони праці.

Додаток 4: Наказ «Про затвердження Типового положення про службу охорони праці»

Додоток 5: «Положення про відповідального за організацію функціонування служби з охорони праці в центрі зайнятості»

Розділ 3 Єдина технологія надання соціальних послуг центрами зайнятості України

Єдина технологія надання соціальних послуг центрами зайнятості-це система форм,методів,способів діяльності,стандартних та уніфікованих процедур та операцій, які здійснюють підрозділи і спеціалісти центрів зайнятості базового рівня при наданні передбачених чинним законодавством соціальних послуг населенню і роботодавцям, оптимізації змісту і послідовності дій персоналу, їх координації, врахуванні індивідуальних якостей клієнтів та конкретної ситуації,що склалася у шукача роботи або роботодавця на ринку праці з метою досягнення максимальної ефективності та якості послуг.

Якість соціальних послуг, що надає державна служба зайнятості населенню і роботодавцям, багато в чому визначається змістом процедур і операцій, що їх виконують спеціалісти центрів зайнятості. Починаючи з 2000 року всі центри зайнятості України базового рівня при наданні послуг шукачам роботи і роботодавцям користуються Єдиною техноло­гією обслуговування незайнятого населення (ЄТОНН), яка продемонстру­вала високу ефективність і набула визнання широкого загалу спеціалістів центрів зайнятості, закордонних фахівців.

Спрямовані на профілактику безробіття, прискорення працевлаштуван­ня і скорочення терміну укомплектування вакансій, удосконалені проце­дури та операції відповідно до ЄТНаСП за допомогою Єдиної інформацій­но-аналітичної системи дозволили спрямувати зусилля спеціалістів центрів зайнятості на безпосередню роботу з клієнтами – особами, що шукають роботу, та роботодавців з врахуванням їх особливостей і специфічних потреб.

Завдяки збільшенню можливостей центрів зайнятості щодо здійснення підбору роботи громадянам і претендентів на заміщення вакансій в авто­матизованому режимі, визначення додаткових заходів, спрямованих на активізацію їх власних зусиль і посилення професійної конкуренто­спроможності, останнім часом зростають кількість і якість соціальних послуг на вітчизняному ринку праці.

Однак після впровадження ЄТНаСП відбулися істотні зміни в інститу­ційному облаштуванні ринку праці, що вимагає проведення певних змін у зазначеній технології. Йдеться про оновлення платформи Єдиної інформа­ційно-аналітичної системи служби зайнятості ЄІАС(.NET), прийняття низки нормативно-правових актів, зміст і правові норми яких необхідно врахувати у ЄТНаСП.

За цей час відбулися серйозні зміни у складі робочої сили і вакантних робочих місць, співвідношенні між ними. Поглибився професійний дис­баланс між попитом роботодавців на працівників і пропозицією робочої сили. Зріс вплив зовнішньої трудової міграції на вітчизняний ринок праці, що спричиняє негативні процеси у складі працівників. Вихід країни із фінансово-економічної кризи, що спричиняє зростання попиту на робочу силу і одночасне суттєве зменшення трудового потенціалу примушує державну службу зайнятості шукати резерви трудових ресурсів, в тому числі серед непрацюючих пенсіонерів, людей з інвалідністю, жінок, що здійсню­ють догляд за дітьми, молоді тощо.

Природно, всі ці та інші зміни на ринку праці, а також зміни у законо­давстві мають віддзеркалитися у змісті технології надання службою зайнятості послуг населенню і роботодавцям, змісті і порядку здійснення відповідних процедур і операцій при обслуговуванні клієнтів. Отже, в умо­вах затяжного виходу з кризи необхідне подальше удосконалення техноло­гічних основ діяльності центрів зайнятості з врахуванням зміни структури, обсягів, динаміки попиту і пропозиції робочої сили на ринку праці, а також зміни нормативно-законодавчої бази у сфері зайнятості населення.

Зміст та порядок виконання процедур і операцій спеціалістами служби зайнятості побудовано на засадах соціальної доцільності та економічної ефективності. Ці процедури й операції мають виконуватись незалежно від масштабів центру зайнятості, чисельності спеціалістів та його матеріаль­но-технічного оснащення.

Впровадження удосконаленої ЄТНаСП у діяльність державної служби зайнятості України дасть змогу оптимізувати роботу базових центрів зай­нятості, створити додаткові можливості для державного і регіональних центрів зайнятості у наданні практичної допомоги спеціалістам базових центрів, посилити контроль за правильним виконанням ними виробничих процедур і операцій при наданні послуг населенню і роботодавцям. Все це забезпечить підвищення ефективності роботи державної служби зайня­тості в цілому.

При удосконаленні Єдиної технології надання соціальних послуг цент­рами зайнятості України були враховані сотні пропозицій базових і регіональних центрів зайнятості, їх спеціалістів, зауваження і поради керівників і спеціалістів Державного центру зайнятості.

Дана технологія базується на правових нормах законодавства, чинного станом на 1 грудня 2011 року.

Застосування удосконаленої Єдиної технології допоможе створенню в Україні важливого елементу нової, адаптованої до сучасних умов системи сприяння досягненню продуктивної і вільно обраної зайнятості.

В основу Єдиної технології покладені такі основні принципи:

  • забезпечення інтегрального підходу до надання соціальних послуг, пов’язаних з активізацією безробітних та підвищенням їх конкурентоспроможності на ринку праці, із заходами щодо пошуку і підбору роботи;

  • універсальність і стандартність процедур і операцій, виробничого середовища поза залежністю від категорії центра зайнятості,його приміщень,штатного складу при забезпеченні врахування особливостей місцевого ринку праці,інституційного середовища,що склалося у конкурентному регіоні;

  • пріоритетність послуг центру зайнятості щодо пошуку і підбору роботи перед іншими видами послуг;

  • неухильне додержання вимог і положень законодавства України при наданні послуг клієнтам;

  • гарантованого отримання громадянином соціальних послуг з пошуку та підбору роботи,інформаційно-консультаційних послуг, передбачених законодавством, незалежно від місця їхнього проживання згідно з чинним законодавством;

  • зміцнення співробітництва служби зайнятості з клієнтами в пошуках найбільш ефективних шляхів працевлаштування;

  • поєднання оптимальної організації праці персоналу центру зайнятості й змісту послуг,що надаються клієнтам, на кожному етапі їх обслуговування;

  • забезпечення взаємодії з роботодавцями на основі взаємовигоди і роз’яснення соціальної значимості послуг центрів зайнятості;

  • забезпечення високої відповідальності персоналу центрів зайнятості за досягнення кінцевого результату праці, створення умов для високопродуктивної праці.

Основні засади Єдиної технології надання соціальних послуг шукачам роботи та роботодавцям: