Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМТ метод до лаб робот 2011.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний інститут економіки та управління

Методичні вказівки

до лабораторних робіт з дисципліни

Комп’ютерні мережі та технології

для студентів спеціальності

6.030601 „Менеджмент організацій”

Чернігів 2011

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний інститут економіки та управління

Кафедра економічної кібернетики і інформатики

Схвалено на засіданні

Методичної ради

обліково-економічного факультету

протокол № 1 від 31.08.2011р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до лабораторних робіт з дисципліни

Комп’ютерні мережі та технології

для студентів спеціальності

6.030601 „Менеджмент організацій”

Обговорено на засіданні кафедри економічної кібернетики і інформатики

Протокол № 1 від 30.08.2011р.

Чернігів 2011

Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни „Комп’ютерні мережі та технологій” для студентів спеціальності „Менеджмент організацій” / Укл. Злобін С.В., – Чернігів: ЧДІЕУ, 2011. - 12с.

Розглянуто та схвалено Методичною Радою обліково-економічного факультету, протокол № 1 від 30.08.2011р.

Укладач: ст. викладач Злобін С.В.

Рецензент: к.т.н., доцент Гур’єв В.І.

Коректор: ст. викладач Злобіна О.В.

Лабораторна робота № 1

Створення найпростішої Web-сторінки

Мета роботи: одержати початкові навички по створенню найпростішого документа HTML. Під час виконання роботи студенти повинні вивчити прийоми форматування абзаців, навчитися створювати гіперпосилання, зображення і використовувати їх на WEB-сторінці.

Стислі теоретичні відомості

Створення Web-документів

Автономні Web-документи використовують мову НТМL (Hyper Text Markur Language — мова розмітки гіпертексту). Гіпертекст, тобто розширений текст, включає додаткові елементи: ілюстрації, посилання, вставні об'єкти. Під. розміткою розуміється використання спеціальних кодів, легко відокремлюваних від смислового змісту документа і використовуваних для реалізації гіпертексту. Застосування цих кодів підкоряється суворим правилам, обумовленим специфікацією мови НТМL.

Особливість опису документа засобами мови НТМL зв'язана з принциповою неможливістю досягнення абсолютної точності відтворення вихідного документа. Передбачається, що документ буде широко доступний в Інтернеті, і тому невідомо, як буде організоване його відтворення. Документ може бути представлений на графічному екрані, виведений у чисто текстовому виді або просто «прочитаний» програмою синтезу мови. Розмітка НТМL у всіх цих випадках повинна бути прийнята до уваги. Тому мова НТМL призначена не для форматування документа, а для його функціональної розмітки. Наприклад, документи звичайно починаються з заголовків. Властивість частини документа «бути заголовком» — це не особливість форматування документа, а характеристика його змісту. Конкретний засіб відображення документа (броузер) вибирає свій спосіб представлення частини документа, описаної як заголовок.

Керуючі конструкції мови НТМL називаються тегами і вставляються безпосередньо в текст документа. Усі теги поміщають в углові дужки <...>. Відразу після відкриваючої дужки розміщується ключове слово, що визначає тег, наприклад <DIV>. Теги НТМL бувають парними і непарними. Непарні теги впливають на весь документ або визначають разовий ефект у місці своєї появи. При використанні парних тегів у документ додаються відкриваючий і закриваючий теги, що впливають на частину документа, розміщену між ними. Закриваючий тег відрізняється від відкриваючого наявністю символу «/» (коса риска) перед ключовим словом (</DIV>). Закриття парних тегів виконується так, щоб дотримувалися правила вкладення.

<В><I>На цей текст впливають два тега</I></В>

Ефект застосування тегу може видозмінюватися шляхом додавання атрибутів. У парних тегах атрибути додаються тільки до відкриваючого тегу. Атрибути являють собою додаткові ключові слова, відокремлювані від ключового слова, що визначає тег, і від інших атрибутів пробілами і розташовувані до завершального тегу символу «>». Спосіб застосування деяких атрибутів вимагає вказівки значення атрибута. Значення атрибута відокремлюється від ключового слова атрибута символом «=» (знак рівності) і заключається в лапки.

<Н1 ALIGN=”LEFT”>

Визначення НTML як мови розмітки ґрунтується на тім, що при видаленні з документа всіх тегів виходить текстовий документ, еквівалентний по змісту вихідному гіпертекстовому документові. Таким чином, при відображенні документа НТМL самі теги не відображаються, але впливають на спосіб відображення іншої частини документа.

Якщо говорити про створення документів НТМL, то можна уявити собі два способи їхнього формування. Перший складається в розмітці існуючих (або створюваного) документа вручну. При цьому автор або редактор додає в документ теги розмітки. Цю роботу можна виконувати в текстовому редакторі або редакторі НТМL, що має спеціальні елементи керування для спрощення введення тегів. В обох цих випадках робота ведеться засобами мови НТМL, і людина, що виконує цю роботу, повинна знати і вміти застосовувати цю мову.

Принципи іншого підходу можна зрозуміти на основі вивчення роботи текстових процесорів. Інформацію про форматування документа також можна розглядати як «розмітку», що додається у документ, що форматується. Однак для використання текстового процесора не потрібно ніяких знань про формат документа і «мову розмітки»: зміни, відображувані на екрані, вносяться в документ автоматично. Такий принцип відповідності екранного зображення реальному одержав назву WYSIWYG (від англійського What You See Is What You Get — Що бачите, те й одержуєте). Найпростіший редактор WYSIWYG для мови НТМL, FrontPage Express, входить до складу операційної системи Windows 98.

Перший спосіб дозволяє створювати більш універсальні, більш якісні і більш різноманітні документи. Другий спосіб простіше освоїти, тому що він не вимагає знання мови НТМL. Однак у цьому випадку використовуються засоби форматування замість засобів опису, що може іноді приводити до небажаних наслідків.

Процес створення Web-документів те саме що програмування і також наражає на помилки. Незалежно від того, яким способом створюється документ, варто регулярно перевіряти його відповідність задумові, переглядаючи його в різних броузерах. Для художньої оцінки сторінки, що виходить, варто звернутися до незалежної думки.