Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kultura_ekzamen.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
606.21 Кб
Скачать

І. Культура як історична категорія.

Культурологія досліджує закономірності культурно-історичного процесу й особливості національної1 культури з допомогою наукових понять, категорій. Органічний зв'язок культурології з іншими гуманітарними науками виявляється, зокрема, у тому, що вона використовує ряд категорій, вироблених цими науками. Зрозуміло, що культурологія не може розвиватись без таких категорій, що Лаяно увійшли ло наукового обігу, як "культура", "творча діяльність", "мистецтво" і т. ін. Але. запозичуючи ці категорії у філософії, психології та решти гуманітарних наук, теорія й історія культури розглядає їх через призму власного предмета. Водночас Бона розробляє ряд специфічних категорій: "суб'єкт культури", "культурні цінності", "культурна самобутність", "культурний прогрес", "національна культура" тощо. А культура являє собою цілісну динамічну систему, яка є, внутрішнім змістом розвитку людства.

Культура проявляється я творчій діяльності людини, яка, створюючи цінності, задовольняє свої потреби і тим самим стверджує себе в природному й соціальному середовищі. Культурі притаманні символічність, а культурним цінностям - ієрархІчнІСТЬ. Якщо розбиратися глибше, то по суті культурно-історичні цінності і є культурою. Культура органічна. її характерними ознаками с внутрішній іапал і творчий імпульс. Культура явище соціальне, тому вона завжди репрезентує духоїшу сферу соціального організму.

Культурио-історичні цінності поняття дуже широке. Воно включає в себе об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні.

Отже, культура — це специфічний спосіб організації та розвитку людської життєдіяльності, представлений продуктами матеріальної й духовної праці, системою соціальних норм й настанов, духовними цінностями, сукупністю відносин людей з природою, між собою та ставленням до власної особистості, це система життєвих орієнтацій суб'єкта.

2. Класифікація культурної еволюції та її етапи.

Еволюція культурна пов'язана із здатністю зберігати всю нагромаджені' інформацію і перелапати її наступному поколінню.

Культурна еволюція не залежить повністю від випадковості — людина здатна активно шукати нову інформацію- свідомо обираючи напрямок своїх пошуків. Вона може також одержати її шляхом ртдумїп, відкриваючи нові факти, взаємозв'язки, форми поведінки методом дедукції. У культурній еволюції для усунення шкідливої Інформації не потрібна загибель індивідів. Людина здатна свідомо під неї підмовитись. У біологічнії! еволюції нові властивості можуть набуватись лише ціною втрати колишніх. Наприклад, мутація, завдяки якій у птаха з'являється дзьоб, може позбавити його здібності розколювати зерна або вловлювати комах. Навпаки, набуття нової інформації в ході культурної еволюції звичайно не позначається негативно па колишніх здібностях індивіда. Тим-то культурна еншиоція може відбуватись значно швидше: адже нові властивості не витісняють існуючі, а лише доповнюють їх. Вона має кумулятивний характер, і її темпи з плином часу зростають.

За допомогою культурної еволюції людина виробила таку поведінку, яка постійно підішщує пристосованість до життя. За луже короткий термін людство освоїло і вдосконалило більшість специфічних павичок, якими інші організми оволодівали протягом всієї біологічної еволюції: ми літаємо вище птахів і пересуваємося по воді швидше за будь-яку рибу.

Етап цивілізації має свої культурно-історичні епохи. Критерій виділення культурно-історнчних епох може бути різним, залежно від позиції ти Інтересів дослідника- Раніше в радянській науці переважав формаційний підхід. Він базувався па розумінні культури як сукупності матеріальних і моральних благ.

Виділялись такі культурно-історичні епохи, як первісна, рабовласницька, феодальна, капіталістична та соціалістична культури. При цьому підході не враховувалось, що протягом однієї формації може змінюватись духовна атмосфера в суспільстві та існувати декілька кульгурно-іспірнчних епох. Наприклад, протягом первіснообщинної формації існувало два типи культури: 1) культура збиральництва і мисливства; 2) культура раннього землеробства І скотарства. Протягом феодальної формації існувала культури середньовіччя, культура Відродження, культури бароко і рококо.

Первісна епоха - це найбільший період в історії людства - від виникнення людини (близько млв. років тому) і до появи державності. У різних народів цей період тривав неоднаково, деякі навіть зараз живуть за умов первісності. Тому сучасна наука розрізняє втоне первісну культуру- ию

І І

існувала до виникнення перших цивілізацій на Землі (кінець IV - початок НІ тисячоліття ло н.е.). і традиційну первісну культуру.

Протягом первісної епохи відбувалися такі процеси:

  • антропогенез - біологічна еволюція людини, що завершилася приблизно 40 тисяч років тому виникненням виду "людина розумна" (Ното заріеш), а також основних людських рас;

  • формування мислення (або інтелекту) людини, її мови;

  • розселення людства по всіх континентах;

  • перехід людей від привласнюючого господарювання (мисливство, збиральництво) до відтворюючого (землеробство і скотарство);

-соціогенез- формування суспільних форм життя у вигляді родової, а потім родоплемінної організації;

- поява перших світоглядних, релігійних уявлень, міфологічних систем.

Серед цих найважливіших процесів, що заклали фундамент Історії людства, своє місце займає формування культури як особливої сфери людського суспільства. Причому для ранніх етапів Історії різних народів характерна єдність закономірностей, спільність проявів становлення культури.

Специфічною рисою первісної культури є синкретизм (нерозділенїсть). коли форми свідомості, господарчі заняття, суспільне життя, мистецтво не відокремлювалися і не протиставлялися один одному. Будь-який вид діяльності містив у собі інші. Наприклад, у полюванні були з'єднані: технологічні прийоми виготовлення зброї, стихійні наукові знання про звички тварин, соціальні зв'язки, які виражалися в організації полювання (індивідуальне, колективне), релігійні уявлення -магічні дії по забезпеченню успіху, які, в свою чергу, включали елементи художньої культури - пісні, танці, живопис. Саме внаслідок такого синкретизму характеристика первісної культури передбачає цілісний розгляд матеріальної і духовної культури, чітке усвідомлення умовності такого розподілу.

Первісну історію людства традиційно поділяють на камяний вік; палеоліт, мезоліт і неоліт -2 МЛН. р. тому - межа III тисячоліття до н.е.; епоху бронзи- II тисячоліття до НЛ.;ранній залізний вік- І тисячоліття до н.е.Використовуючи цю періодизацію, дамо загальну характеристику еволюції матеріальної культури І мистецтва первісного суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]