Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. лекц-й ВстСпец.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Бобир с.Л. – Конспекти лекцій з курсу «Вступ до спеціальності»

ЛЕКЦІЯ 1

Тема 1: Педагогічна діяльність та вимоги до особистості вчителя

План

  1. Особливості педагогічної діяльності. Компоненти педагогічної діяльності.

  2. Загальна характеристика середнього загальноосвітнього навчального закладу. Функції вчителя.

  3. Професійні права та обов’язки педагогів. Вимоги до особистості учителя.

Література

  1. Виробничі функції, типові задачі діяльності та вміння учителя іноземної мови (спеціаліста)/ Колектив авторів під керівництвом С.Ю. Ніколаєвої – к.: Ленвіт, 1999. – 96 с.

  2. Закон України «Про загальну середню освіту» // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 28.

  3. Кічук Н.В. Формування творчої особистості вчителя. – К., 1991.

  4. Кукушкин В.С. Введение в педагогическую деятельность. – Ростов-на-Дону, 2002.

  5. Мижериков В.А., Єрмоленко М.И. Введение в педагогическую профессию. – М., 1999.

  6. Мостова І. Першокурснику: Поради психолога. –К., 2000.

  7. Положення про загальноосвітній навчальний заклад. – К., 2000.

  8. Фіцула М.М. Вступ до педагогічної професії. – Тернопіль, 2003.

  1. Особливості педагогічної діяльності

У Давньому Вавилоні, Єгипті, Сирії педагогами найчастіше були жерці. У Давній Греції – найрозумніші вільнонаймані громадяни. Їх називали – педономи, педотриби, дидаскали, педагоги. У Давньому Римі цю роботу доручали державним чиновникам, які добре оволоділи науками, знали мови, культуру і звичаї різних народів.

Першим педагогом, який отримував платню з імператорської казни Римської імперії, був учитель ораторів першого століття Марк Фабій Квінтіліан. Він відкрив у Римі власну школу риторики, яка згодом стала державною.

У Київській Русі педагогів називали майстрами. Упродовж багатьох століть тут не існувало спеціальних навчальних закладів для підготовки вчителів. Ними були і дячки, і священнослужителі, і мандрівні дидаскали – «школярі-книжники».

Педагогічна професія – одна із самих мирних професій на землі.

Педагогічна діяльність (праця) – особливий вид суспільно корисної діяльності людей, спрямованої на підготовку підростаючого покоління до життя. Вона передбачає цілеспрямовану діяльність батьків, учителів, школи та інших установ, спрямовану на виховання дітей.

Педагогічна діяльність включає в себе такі компоненти:

а) цілеспрямована діяльність – навчання і виховання підростаючого покоління, формування у нього певних людських якостей;

б) предмет праці – дитина з її неповторними якостями;

в) засоби праці – інструменти, тобто знання і вміння вчителя, його культура, моральні цінності, почуття і воля.

Педагогічна діяльність здійснюється педагогами, спеціально підготовленими людьми.

Педагогічна діяльність має, передусім, велике соціальне значення. Адже йдеться про формування людської особистості. Предметом педагогічного впливу є дитина. Учительська професія поєднує в собі дві спеціальності: фахівця з певного предмету і педагога-вихователя, які завжди виступають в єдності. Навчаючи дітей свого предмету, вчитель одночасно виховує їх. А виховуючи, домагається кращих успіхів у навчанні.

Виконання функцій викладання і виховання – не рівнозначні. Навчитися виховувати дітей набагато складніше, ніж їх навчати.

Особливістю педагогічної діяльності є і те, що педагог виховує учнів не лише спеціально організованою позакласною виховною роботою, а насамперед змістом свого навчального предмета.

Педагогічна діяльність вимагає безпосереднього контакту з учнями, постійного педагогічного спілкування. Під час такого контакту вчитель впливає на учнів не лише своїми знаннями, а й властивими йому рисами характеру, світоглядом, переконаннями тощо.

Головним інструментом учителя є мова і мовлення. Особливістю педагогічної діяльності є те, що її результати помітні не відразу.

Систему педагогічної діяльності вчителя складають: викладання; виховання; класне керівництво; діяльність із професійного самовдосконалення; управлінська діяльність; організаторська; методична; позашкільна; науково-дослідна.