Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 день 0.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
266.24 Кб
Скачать

1 день 02.06.2014

Загальне ознайомлення з магазином .Кваліфікаційна характеристика продавця. Права та обов’язки касира

Сьогодні я ознайомилась з учбово-виробничим магазином ЕкоМаркет.

Магазин ЕкоМаркет знаходиться за адресою:

м. Чернігів, вул. 1 Травня, 163. Це одноповерхове приміщення.

Загальна площа магазину - 780м2; площа торгової зали – 740м2.

Директор магазину – Кондратенко Лариса Миколаївна.

Магазин працює: з 800 до 2300 без перерви та вихідних.

Штат магазину налічує – 50 чоловік.

Телефон: 0-800-50-205-50.

Магазин здійснює продаж:

вино-горілчаних; гастрономічних; молочних; хлібобулочних; кондитерських; м’ясних; безалкогольних, слабоалкогольних напоїв; морозива, цитрусових, овочевих…

Сьогодні я познайомилась з кваліфікаційною характеристикою, яка пред’являється продавцю, а також правами та обов’язками касира.

2 день 03.06.2014

Інструкція для продавця та касира з охорони праці

Інструкція:

  • держи робоче місце в чистоті і порядку, не загороджуй проходи порожньою тарою та іншими предметами

  • перевіряти справність інструменту та посуду, несправні предмет залишати

  • використовувати для розпакування тари відповідний інструмент: молоток, долото, гвоздодер та інші інструменти

    • загни в середину тари

    • складай тару в стійкі штабелі не вище двох метрів

    • для знімання продуктів з верхніх полиць використовуй драбину, замість неї забороняється використовувати ящики, бочки та інші предмети

  • переносити вантаж не більше установленої норми: для жінок – не більше 10кг., для чоловіків – не більше 30кг.

  • При переносі продуктів в залізній тарі використовуй рукавиці

3 день 04.06.2014

Правила експлуатації торгового обладнання, інвентарю, інструментарію які використовуються в магазині

Експлуатація обладнання — це не тільки виконання робіт з його безпосереднім використанням, а й комплекс різноманітних заходів, здійснюваних для підтримки тривалої працездатності і надійності обладнання, здобуття необхідної ефективності від його застосування.

За організацію експлуатації і технічного обслуговування обладнання відповідають спеціалісти ремонтно-монтажних комбінатів і адміністрація підприємства. Усі вантажопідйомні машини і вантажозатискні пристосування мають бути оглянуті і випробувані. Необхідно мати дозвіл на запуск їх у роботу, який видається органами Держгіртехнагляду або особою, яка здійснює в даній організації нагляд за обладнанням, що не підлягає реєстрації в органах Держтехнагляду. Підставою для видачі дозволу є документація заводу-виготовлювача і результати технічного огляду.

Під торговим інвентарем розуміють простіші пристрої, пристосування, інструменти і прилади, необхідні для виконання операцій з приймання товарів, перевірки їх якості, підготовки до продажу і продажу покупцям.

Торговий інвентар - сукупність різних предметів господарського вжитку і виробничого призначення.

За призначенням в торгово-технологічному процесі інвентар поділяють на такі основні види: інвентар для відкриття тари і пакування; для перевірки якості товарів; для підготовки до продажу продовольчих і непродовольчих товарів; рекламно-виставковий; для надання послуг покупцям при виборі товарів; лічильний; для прибирання і санітарної обробки приміщень магазину; протипожежний.

Інвентар для відкриття тари й пакування. Для відкривання дерев'яної тари використовують: знімач обручів, важіль-цвяходер для виймання ден бочок, бондарний набивач, цвяходер-ножиці, цвяходер-молоток, звичайний молоток, молоток-цвяходер-ножиці. Для відкривання м'якої тари — серпастий ніж з погрубшенням на кінці леза; для відкривання металевої тари — ключ для вивінчування пробок з металевих бочок.

Інвентар для перевірки якості товарів. У продовольчих магазинах це овоскопи-виноскопи для перевірки якості яєць і вина на просвіт, шаблони для. Калібрування лимонів різні щупи для взяття проб масла, сипучих товарів тощо. У непродовольча магазинах застосовують пробники, омметри, тестери, спеціальні стенди для перевірки, наприклад телерадіоапаратури.

Інвентар для підготовки товарів до продажу. При підготовці товарів До продажу в продовольчих магазинах використовуються різні інструменти і пристосування: сокири, пили, сікачі, ножі, ножиці, струни для різання монолітів масла брусками.

Сокири м'ясорубні застосовують для розрубування великих туш м яса. Сокира-тупиця має більш широке і тонке полотно ніж полотно, звичайної сокири, що дозволяє рубати м'ясо з меншим витрачанням фізичної енергії, меншими втратами м'яса і соку.

Пили-ножовки потрібні для розпилювання трубчастих кісток, туш мороженого м'яса.

Сікачі використовують для розрубування кісток м'яса туш, а також для розрубування птиці й дичини.

Ножі для м'ясної і рибної гастрономії мають різну конфігурацію леза, ручки і різні розміри. Полотно гастрономічних ножів для ковбас і шинки поступово звужується до лобної частини, з гострим кінцем. Полотно сирного ножа в лобовій частині закінчується тупим кінцем. Ручка ножа є дещо вище полотна.

Для підготовки до продажу непродовольчих товарів застосовують прасувальні дошки, праски, планшетки для накатування тканин, намотування мережива; щітки для чищення взуття і одягу; ножиці для різання паперу, тканин, металеві і дерев'яні метри тощо.

Рекламно-виставковий інвентар призначений для інформації покупців про товари, що є в продажу, їх показу й оформлення інтер'єру магазину.

Лічильний інвентар — це мікрокалькулятори, монетниці, губочниці для змочування пальців при підрахунку грошей касиром.

Інвентар для прибирання і санобробки приміщень включає сміттєзбірники, урни для сміття, кошики, совки для сміття, відра, пилососи.

Протипожежний інвентар складається з вуглекислотних і пінних вогнегасників, бочок з водою, ящиків з піском, протипожежних щитів з набором інструментів (багри, сокири, лопати, ломи, відра тощо) для гасіння пожежі.

4 день 05.06.2014

Види терезів електронних, настільних, циферблатних та товарних, які використовуються в магазині, установка їх на робочому місці, правила зважування на них

Види терезів:

  1. Загального призначення:

    1. настільні ( до 20кг.)

    2. платформні

    3. нерозсувні ( до 3т. )

    4. стаціонарні

  2. Вбудовані в технологічні лінії ( для штучних і сипучих вантажів)

  3. Лабораторні ( мають особливі умови і методи зважування предметів і високу точність показань), призначені для зважування тіл масою до 1,5кг.

    1. аналітичні

    2. технічні першого класу

    3. технічні другого класу

  4. Метрологічні ( для різних перевірочних робіт)

    1. зразкові першого розряду

    2. зразкові другого розряду

    3. зразкові третього розряду

    4. спеціальні

  5. Для спеціальних вимірювань (для визначення відсоткового вмісту (вологість зерна і т.д.), для визначення питомої ваги, для визначення сили моментів( в двигунах) інше)

Ваги настільні циферблатні. Вага ВН-10Ц13У важільно-механічна настільна, циферблатна з візуальним місцевим відліком показань призначена для зважування товарів масою від 100 г до 10 кг. Маса вантажу, яка діє на одне плече коромисла, визначається за кутом відхилення коромисла від положення початкової рівноваги. Результати зважування до 1 кг визначаються за показаннями стрілки на циферблаті, а вище — за показаннями стрілки на циферблаті і масою гир на гирьовому майданчику.

. Загальний вигляд і схема будови ваги настільної циферблатної ВН-ІОЦІЗУ: 1 — платформа для гир; 2 — вантажо-приймальна платформа; 3 — бар'єр платформи; 4 — подушки; 5—коромисло; б — штанги; 7—планки; 8 — тяги квадранта; 9 — квадрант; 10 — стрілка циферблата; 11 — циферблат; 12 — шкала циферблата; 13 — масляне гальмо; 14 — тарувальна камера; 15 — опірна призма; 16 — подушка опірної призми; 17 — гвинтові ніжки; 18 — рівень

Ваги настільні електронні. Вага 1261 ВН-ЗЦТ електронна настільна циферблатна з візуальним місцевим відліком показань призначена для автоматичного визначення маси і вартості продовольчих товарів. Вага може використовуватись при попередній фасовці продуктів, для торгівлі товарами, які продаються поштучно (птиця, кролики) як самостійно, так і в комплексі з блоком виводу інформації і чеко-друкувальним пристроєм.

Загальний вигляд ваги 1261 ВН-ЗЦТ

1 — вантажно-приймальний майданчик; 2 — основа; 3 — установча ніжка; 4 — рівень; 5 — регулювальні ніжки; 6 — кабель; 7—пульт; 8 — корпус; 9 — табло ціни; 10 — табло маси; 11 — табло вартості; 12 — клавіші введення ціни; 13 — клавіші збросу ціни; 14 — клавіша "Кор."; 15 — клавіша "Вкл."

Основними вузлами ваги 1261 ВН-ЗЦТ є важільний ваговий механізм з віброчастотним перетворювачем сили (датчиком), вантажоприймальний майданчик, блок стабілізації, механізм введення ціни, двобічне інформаційне табло ціни, маси, вартості.

Принцип дії ваги полягає в автоматичному перетворенні зусилля зважуваного товару в число-імпульсний сигнал і передаванні цифрових значень маси і вартості товару, одержаних в електронному блоці, на табло цифрового покажчика.

Ваги електронні: а, б — з друком етикеток для фасування продукції (друк штрих-коду. маси, ціни та ін. ); в _ лабораторні (габаритні розміри 235 х 250); г — торговельні (з таруванням і програмуванням, підсумовуванням вартості купівлі, розрахунком здачі)

Ваги пересувні товарні. Вага ВП-500Г13 важільно-механічна пересувна шкально-гирьова з візуальним місцевим відліком показань з платформою, що гойдається, і коромислом, що спирається на стійку. Вага призначена для зважування вантажів на складах і в магазинах масою до 500 кг і побудована на принципі застосування системи нерівноплечих важелів. Ваги мають співвідношення плечей важелів 1:100 і тому називаються сотенними.

Схема будови ваги товарної сотенної:

1 — великий підплатформовий важіль; 2 — малий підллатформовий важіль: З — з'єднувальна серга; 4 — підвіска; 5 — тяга; 6 — коромисло; 7 — аретир; 8 — пересувна гиря; 9 — тарувальний пристрій; 10 — гиретримач; 11 — опірна призма; 12 — планка з отвором для пальця ізоліра ваги

Механізм ваги складається з таких основних частин: рами і платформи; великого і малого вантажоприймальних важелів; коромисла зі шкалою, гиретримачем, аретиром; колонки і тяги, що з'єднує під платформові важелі з коромислом.

5 день 06.06.2014

Організація робочого місця касира

  • Касир повинен:

  • Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку.

  • Не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце.

  • Не залишати без нагляду ввімкнений касовий апарат.

  • Працювати на касовому апараті, будову та правила безпечної експлуатації якого знає та по якому проінструктований.

  • Вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків.

  • Вміти користуватись первинними засобами пожежегасіння.

  • Пам`ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі.

  • Не приступати до роботи на несправному касовому апараті.

  • Робоче місце касира повинно бути забезпечене спеціальною кабіною, зручною для касира та клієнтів, мати відповідне освітлення і місце для зберігання витрачувальних матеріалів.

  • Касовий апарат повинен бути забезпечений шнуром з триполюсною вилкою з попереджувальним включенням заземлюючого контакту.

  • При сумісництві з іншою посадою касир повинен бути також проінструктований по сумісній професії.

  • Касир забезпечується фірмовим спецодягом, спецвзуттям згідно з колективним договором.

  • Касир несе відповідальність за:

  • Збереження матеріальних цінностей і виконання правил торгівлі.

  • Дотримання правил особистої гігієни.

  • Утримання свого робочого місця в належному санітарному стані.

Вимоги безпеки під час виконання роботи:

  • Під час роботи необхідно бути уважним, не займатися сторонніми справами.

  • Включити вилку живлення в розетку електромережі, звернувши увагу на те, що вилка повинна бути триполюсною.

  • Працювати без заземлення забороняється.

  • Касиру забороняється:

  • Працювати при знятій кришці апарата.

  • Користуватися двополюсною вилкою для включення апарата в мережу.

  • Залишати включений апарат без догляду.

  • Працювати на несправному апараті.

  • Замінювати стрічки при включеному апараті.

  • Самовільно усувати несправності апарата.

  • Відключати апарат від електромережі шляхом прикладання зусилля до шнура.

  • Втручатися в роботу апарата після його пуску.

  • Касовий апарат необхідно виключити, витягнувши вилку з розетки в таких випадках:

  • При загоранні обмотки електродвигуна чи дроту та за наявності запаху горілої гуми.

  • При виявленні напруги на корпусі касового апарата.

  • На час відходу від касового апарату навіть на незначний термін.

Спеціалізоване робоче місце касира, що заявляється, може мати наступні функціональні можливості, зокрема: - приймання до оплати монет; - приймання до оплати купюр; - приймання до оплати платіжних карток; - розпізнавання штрих-коду; - видача фіскального документу, в тому числі і з урахуванням пільги; - зберігання інформації про обсяги розрахункових операцій; - видача фіскальної звітності; - видача інформаційних довідок; - відображення інформації у графічному та текстовому вигляді; - робота з використанням сенсорного екрану; - друк документів, в тому числі на бланках суворої звітності.Спеціалізоване робоче місце касира дозволяє отримувати дані на моніторі та на папері.

6 день 07.06.2014

Типи ЕККА, які використовуються в магазині. Склад блоку клавіатури, замикаючого пристрою. Підготовка ЕККА до роботи, дотримання правил їх безпечної експлуатації

ЕККА ЕРА-101 є повністю вітчизняною розробкою. ЕРА- 101.04 — 101.08 (крім 101.05) забезпечує введення, обробку і збереження інформації торговельних операцій. Результати введення і обробки інформації виводяться на індикатори касира та покупця і друкувальний пристрій.

Електронний контрольно-касовий апарат ЕРА-101: 1 — друкувальний пристрій (принтер); 2— індикатор покупця; З — індикатор оператора; 4 — замок електромеханічний; 5— блок клавіатури.

Апарат забезпечує виконання таких функцій: нагромадження; множення ціни на введену кількість товарів; корекцію помилкового введення; корекцію помилкового нагромадження (до закриття чека); обчислення процентної надбавки та знижки; програмування обчислення податку з обороту чи податку на додану вартість; чотири форми розрахунків за придбані товари; запис грошового обороту у фіскальну пам'ять при обнулінні накопичувальних лічильників; відлік астрономічного часу з виведенням на чекову стрічку; програмування чотирьох ставок податкових відрахувань в % виразі; службове внесення і видачу грошових сум; програмування цін товарів прямого доступу; програмування % знижки чи надбавки, № ЕККА, дати, ідентифікаційного №. ЕККА забезпечує такі види звітів: звіти службової пам'яті; звіти фіскальної пам'яті; звіт касира; загальний звіт. Асортимент — 200 найменувань товарів (з кодом від 00 до 199), розподіл асортименту по чотирьох товарних групах і 14 відділах (для ЕР А-101.10 асортимент — 700 найменувань товарів).

Склад блоку клавіатури:

Блок клавіатури складається з 38 клавіш (11 цифрових та 27 логічних, або функціональних) для введення різноманітної інформації при роботі в режимах програмування, продажу товарів, отримання звітів.

Цифрові клавіші (цифрове поле) розташовані на клавіатурі ліворуч і включають клавіші 1—9, 0, 00. Праворуч на клавіатурі розташоване поле відділів, яке включає функціональні клавіші 1—9.

Замок електромеханічний призначений для переведення касового апарата в такі режими роботи: "БР" ("OFF") — тестовий, "Р" ("R") — продажу товарів, "X" — отримання службових (не фіскальних, без обнуління оперативної пам'яті) звітів, "Z" — для отримання фіскальних (з обнулінням оперативної пам'яті) звітів, "П" ("Р") — для роботи в режимі програмування.

Замок комплектується ключами: "Р" ("R") — для переведення ЕККА з режиму: "БР" в режим "Р"; "X" — для переведення касового апарата з режиму: "БР" в режим: "X"; "Z" — для переведення ЕККА з режиму: "БР" в режими: "X" і "Z"; "П" ("Р") для переведення в режим програмування та в інші режими роботи.

Підготовка ЕККА до роботи:

Підготовка ЕККА до використання суттєво відрізняється від підготовки до експлуатації інших видів торгового обладнання магазину. ЕККА поступають в магазин в робочому стані.

При виконанні підготовчих робіт правильно організувати робоче місце для установки ЕККА. Робоче місце повинно відповідати ряду вимог:

  • ЕККА повинен бути встановлені в місцях, які забезпечують візуальний контроль з боку покупця з реєстрації операцій продажу – індикатори покупця повинні бути розвернуті в його порядку;

  • Забороняється розташовувати ЕККА під прилавками, розміщення їх на бокових стелажах, заставлення зразками товарів, а також повернуті до касира індикатором покупця;

  • На видному для покупця місці повинно знаходитись повідомлення такого змісту: «Касир зобов’язаний покупцю вручити касовий чек»

  • В мереже електроживлення касового апарату забороняється підключати інші електроприлади, які мають двигуни або споживають велику кількість електроенергії (холодильне, теплове обладнання)

  • На робочому місці касира повинні знаходитись ключі від касового апарату, журнал використання ЕККА, товарно-касова книга (ТКК), товарні чеки, реєстраційне посвідчення та акти опломбування, розпломбування ЕККА;

  • Запис чекової стрічки, запис розмінної монети, монетниця, інвентар для догляду для догляду за касовим апаратом;

  • Необхідно підключати до мережі електроживлення через спеціальну розетку, один з контактів якої належним чином заземлений

Перед початком роботи необхідно:

  • Оглянути ЕККА та пересвідчитись у відсутності пошкоджень касового апарату, наявності та чіткості пломби, у стійкості його установки на робочому місці

  • Перевірити цілісність вилки, розетки, наявність та справність заниженого заземлення

  • Відкрити кришку доступу до друкуючого пристрою та перевірити необхідність заправки чекової стрічки і відсутність в принтері сторонніх предметів

  • При відсутності неполадок – підключати ЕККА до відповідної електромережі, виконати необхідні підготовчі операції, перевірити працездатність шляхом отримання нульових чеків

7 день 10.06.2014

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]