Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План до семінарів по ОНД.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г. ШЕВЧЕНКА

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ, ПСИХОЛОГІЇ І

МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

БАГІНСЬКА ОЛЬГА ВОЛОДИМИРІВНА

САМОСТІЙНІ РОБОТИ З ОСНОВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Навчально-методичний посібник для студентів факультетів фізичного виховання педагогічних вищих навчальних закладів

Чернігів – 2012

УДК 378.147.091.31 – 057.83 : 001.891 (072)

ББК Ч 481.268 я 73

Б 14

Багінська О.В.Самостійні роботи з основ наукових досліджень : навчально-методичний посібник для студентів факультетів фізичного виховання педагогічних вищих навчальних закладів / О.В. Багінська. – Чернігів: Редакційно-видавничий відділ Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, 2012. – 72 с.

Необхідність розвитку творчого мислення, формування навичок науково-дослідної роботи, підготовки до самостійного виконання окремих науково-дослідних завдань та навченість в навчальному плані дисципліни «Основи наукових досліджень» годин для самостійної роботи студентів зумовили необхідність розробки та впровадження комплексу завдань для самостійної роботи студентів факультетів фізичного виховання з даної дисципліни.

Навчально-методичний посібник «Самостійні роботи з основ наукових досліджень» є доповненням до посібника «Основи наукових досліджень» (для студентів 2 курсу факультету фізичного виховання). Він складається з: питань дискусійного характеру, які виносяться для обговорення на лекційних та семінарських заняттях; завдань для самостійної роботи студентів, які сприяють поглибленню у студентів знань з кожної теми та формуванню навичок необхідних для організації та проведення науково-дослідної роботи; тематики рефератів та повідомлень, завдань для індивідуальної роботи; переліку науково-методичної літератури, для самостійного опрацювання студентами.

Рецензенти:

Н.І. Воловик, к.п.н, доц. – Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова

С.Г. Приймак, к. фіз вих., доц.. – Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка

Методичний посібник рекомендовано до друку

вченою радою факультету фізичного виховання Чернігівського

національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка

(протокол №8 від 1 червня 2012р.)

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………….4

МОДУЛЬ І……………………………………………………………………5

Тема 1. Дослідницька діяльність у роботі вчителя фізичної культури……5

Тема 2. Наука і наукові дослідження в Україні…………………………….6

Тема 3. Організація наукових досліджень студентів факультету

фізичного виховання…………………………………………………………10

Тема 4. Інформаційне забезпечення наукових досліджень……………….12

МОДУЛЬ 2…………………………………………………………………..15

Тема 5. Основи методології науково-дослідної роботи…………………...15

Тема 6. Загальна характеристика методів теоретичного

дослідження в фізичному вихованні та спорті…………………………….19

Тема 7. Характеристика експериментальних методів дослідження в фізичному вихованні та спорті………………………………………………23

Тема 8. Оформлення результатів наукового дослідження…………………24

Тестові завдання………………………………………………………………25

Література……………………………………………………………………38

ВСТУП

Сьогодні, за умови посилення процесів інтеграції навчальної та науково-дослідної діяльності студентів в процесі їх фахової підготовки, формування інформаційного освітнього простору, все більшої актуальності набуває вивчення основ наукових досліджень.

Необхідність розвитку творчого мислення, формування навичок науково-дослідної роботи, підготовки до самостійного виконання окремих науково-дослідних завдань та навченість в навчальному плані дисципліни «Основи наукових досліджень» годин для самостійної роботи студентів зумовили необхідність розробки та впровадження комплексу завдань для самостійної роботи студентів факультетів фізичного виховання з даної дисципліни.

Навчально-методичний посібник «Самостійні роботи з основ наукових досліджень» є доповненням до посібника «Основи наукових досліджень» (для студентів 2 курсу факультету фізичного виховання) і містить дискусійні питання, які виносяться для обговорення на семінарських заняттях та завдання для самостійної роботи студентів за всіма темами відповідно до навчальної програми з даної дисципліни.

Зміст навчального курсу «Основи наукових досліджень» для студентів факультету фізичного виховання складають сучасні теоретико-методологічні підходи у проведенні досліджень у сфері фізичної культури з метою підвищення її суспільної ефективності.

Мета курсу - навчити студентів основ методології та методики наукового дослідження за профілем їхньої майбутньої спеціальності.

Завдання: засвоєння студентами теорії наукових досліджень; прищеплення навичок наукового пошуку, вміння накопичувати та обробляти інформацію; оволодіння основними методами наукового дослідження та набуття практичних навичок застосування основних прийомів досліджень у процесі написання курсових і дипломних робіт; засвоєння правил та вимог оформлення результатів наукових досліджень.

«Науку часто змішують зі знанням.

Це грубе непорозуміння.

Наука є не тільки знання, але і усвідомленість,

тобто вміння користуватися знанням».

В.О. Ключевський