Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodni_vidnosini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Т.В.Соломенна історія міжнародних відносин

Чернігів

2011

УДК 327

ББК Т3(0)63-6

С-60

Рецензенти доктор історичних наук,

професор Дятлов В.О.

кандидат історичних наук,

доцент Ващенко А.В.

Відповідальний редактор кандидат історичних наук,

професор Коваленко О.Б.

соломенна Т.В.

С-60 Історія міжнародних відносин: навчально-методичний посібник для студентів Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського (за вимогами кредитно-модульної системи). – Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 2009. – 29 с.

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри всесвітньої історії (Протокол № 1 від 28 серпня 2009 р.)

УДК 327

ББК Т3(0)63-6

С-60

©Т.в. соломенна

Анотація

Навчальний курс “Історія міжнародних відносин” розрахований на студентів вищих навчальних закладів історичної спеціальності з урахуванням наявності у них базового рівня знань (середньої освіти,) які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалавр. Він побудований згідно вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджений з подібною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Курс “Історія міжнародних відносин” розрахований на студентів V курсу історичного факультету, які навчаються за спеціальністю “Історія англійська мова та література”, “Історя та психологія”, “Історія та українознавча і туристична робота”, “Історія, суспільствознавство, історія релігії та церкви”.

Даний курс розрахований на один семестр і передбачає 26 лекційний, 20 годин семінарських занять та 62 годин самостійної роботи. У змісті курсу виділяються чотири змістовних модулі. Формою підсумкового контролю якості знань, навичок, вмінь студентів є іспит.

Хронологічно курс “Історія міжнародних відносин” розпочинається з часу закінчення Другої світової війні, яка принципово змінила світоустрій. Колишня системи міжнародних відносин змінилася іншою, нові чинники світової політики - ядерної зброї, блокового протистояння, ідеологічного, економічного й політичного протиборства двох способів життя, обумовила іншу логіку відносин між державами. Реалії холодної війни, гонка озброєнь, локальні воєнні конфлікти в різних регіонах світу, активізація діяльності міжнародних організацій – основні аспекти міжнародних відносин до середини 1980-х рр. Доба розпаду соціалістичного табору, періоду оксамитових революцій в країнах Південо-Східної Європи, їхня орієнтація на НАТО, зміна економічної моделі розвитку, зникнення СРСР та самовизначення колишніх радянських республік – другої половини 1980- початку 1990-х рр. – складний та суперечливий час для історії міжнародних відносин. Початок третього тисячоліття пропонує нові тенденції й для світової політики: низка громадянських конфліктів, розповсюдження феномену світового тероризму, екологічні проблеми, проблема подорощення продовольства водночас з демографічною кризою в деяких регіонах світу, поширення нових технологій – всі вони постають сучасними ознаками глобалізованого світу.

Курс передбачає вивчення історії міжнародних відносин в структурі сучасного світобачення, теоретико-методологічних засад як окремої наукової дисципліни, дослідження основних тенденцій світової політики повоєнного часу, з’ясування сучасних викликів людства та визначення механізмів існування теперішнього світоустрою й перспективи України в реалізації її зовнішньополітичних перспектив.

У процесі викладання матеріалу актуалізуються набуті знання, навички, вміння життєвий досвід студентів. Значну увагу приділено найактуальніших проблем сучасності.

Програма передбачає узагальнений та систематизований виклад провідних теоретичних розробок галузі історії міжнародних відносин, сформованих у міждисциплінарних межах ряду соціально-гуманітарних наукових та навчальних дисциплін. Курс спрямований як на поглиблення знань, набутих студентами в результаті слухання базових дисциплін, та на вивчення нових парадигм у соціально-гуманітарному знанні.

Формою контролю якості знань, вмінь, навичок, здобутих у ході опрацювання модулю може бути система знань, яка будуватиметься на основі поступового підвищення їх складності та вимагатиме оперування основними прийомами розумової діяльності, передбачатиме збільшення ступеня активності й самостійності студента в навчальній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]