Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
86 - 88.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
137.73 Кб
Скачать

86. Поняття про психологічну експертизу.

Особливості експертизи полягають у тому, що психологічна експертиза – це комплексне дослідження особи, головним завданням якої є визначення у підекспертної особи індивідуально-психологічних особливостей, рис характеру, провідних якостей особистості; мотивотвірних чинників психічного життя і поведінки; емоційних реакцій та станів; закономірностей перебігу психічних процесів, рівня їхнього розвитку та індивідуальних її властивостей.

Психологічна експертиза в цивільному процесі, як і в кримінальному, потрібна для встановлення різних обставин, які пов’язані з розслідуванням. Ухвала про призначення експертизи виноситься на стадії як попереднього, так і судового слідства з обов’язковим дотриманням порядку призначення експертизи.

Загалом експертиза встановлює такі особливості психологічної діяльності особи та їх прояви, що мають юридичне значення та викликають певні правові наслідки. Також до компетенції психологічної експертизи можуть бути віднесені будь-які питання психологічного змісту, що потребують застосування спеціальних психологічних знань.

Вирішальну роль у проведенні експертизи грає висновок психолога-експерта, головне завдання якого – розкрити зміст дій конкретних людей, які задіяні у справі, виявити особливості сприйняття цих людей та встановити їх відношення до певних обставин.

Іноді у наших клієнтів виникає потреба у застосуванні психолінгвістичного методу дослідження, який полягає у вивченні змісту документу з наміром визначити відображені в ньому особливості мислення людини, його пам’яті та сприйняття.

На сьогоднішній день стало очевидним, що успіх у багатьох практичних задачах повсякдення залежить від вчасної та компетентної психологічної оцінки. Тому психологічна експертиза та діагностика використовується у профорієнтації, оптимізації процесів навчання та виховання, прийнятті управлінських та кадрових рішень, оцінка психологічного впливу реклами, прогнозуванні міжособистісних відносин, оптимізації рішень в сфері бізнесу, спорту. Із пропозиціями про проведення психологічних досліджень та експертиз до наших експертів-психологів в Києві все частіше звертаються керівники громадських, політичних, навчально-виховних та комерційних структур.

87. Основні психологічні теорії управлінського процесу( Теорії х та y). Теорія мотивації Дугласа Мак Грегора

Дуглас Мак-Грегор — американський соціальний психолог.

Народився у 1906 році. У 1935 році отримав ступінь доктора філософії у Гарвардському університеті, де потім здійснював викладацьку діяльність. У 1937 році перейшов до Массачусетського технологічного інституту, де став одним із організаторів відділення відносин між працівниками. З 1954 — перший професор-стипендіат Слоуна в Массачусетському технологічному інституті, де працював до самої смерті (1 жовтня 1964).

Його ідеї щодо управління були вперше опубліковані в його основній праці «The Human Side of Enterprise» («Людська сторона підприємства») у 1960. Вчення Мак-Грегора полягає у двох видах менеджменту персоналу, двох теоріях, Х та Y.

Теорія х

Теорія Х стверджує, що працівники мають вроджену схильність до ліні і уникатимуть роботи за найменшої можливості. Як наслідок цього виникає необхідність ретельного контролю над працівниками. Для цього потрібна ієрархічна структура зі зниженою нормою управління (кількість працівників, що перебувають у безпосередньому підпорядкуванні менеджера)на кожному рівні.

Згідно з цією теорією головним мотиватором є гроші. Менеджери що використовують цей підхід стають перепоною на шляху до підвищення продуктивності персоналу та змінення їх морального духу.

Більшість керівників у 60-х роках ХХ століття підтримували цю теорію, схиляючись до авторитарного стилю, заснованого на загрозі покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]