Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Росії.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Чернігівський національний педагогічний університет

імені Т.Г. Шевченка

Інститут історії, етнології

та правознавства імені М.О. Лазаревського

К.М. Ячменіхін

О.Ю. Маслюк

В.А. Казимір

ІСТОРІЯ РОСІЇ НОВОГО ЧАСУ

Чернігів – 2013

УДК 94 (47) "654"

ББК Т3 (2) 462 + Т3 (2) 5

М 31

Рецензенти:кандидат історичних наук, доцент Острянко А.М.

кандидат історичних наук, доцент Ващенко А.В.

Відповідальний редактор:доктор історичних наук,

професор Дятлов В.О.

ЯЧМЕНІХІН К.М., МАСЛЮК О.Ю., КАЗИМІР В.А.

Історія Росії нового часу:навчально-методичний посібник для студентів Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського (за вимогами кредитно-модульної системи). – Чернігів: Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 2012. – 49 с.

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри всесвітньої історії (Протокол № 1 від 29 серпня 2012 р.)

УДК 94 (47) "654"

ББК Т3 (2) 462 + Т3 (2) 5

М 31

© Ячменіхін К.М.

© Маслюк О.Ю.

© Казимір В.А.

Анотація

Навчальний курс «Історія Росії нового часу» розрахований на студентів вищих навчальних закладів історичних спеціальностей з урахуванням наявності у них базового рівня знань (середньої освіти), які навчаються за освітньо–кваліфікаційними програмами підготовки бакалавра. Він побудований згідно вимог кредитно–модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджений з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендовано Європейською Кредитно–Трансферною Системою (ЕСТS).

Курс «Історія Росії нового часу» розрахований для студентів ІІІ курсу Інституту історії, етнології та правознавства імені М.О. Лазаревського і передбачає 20 лекційних, 14 практичних і 38 годин самостійної роботи. У змісті курсу можна виділити три змістовних модулі. Формою підсумкового контролю якості знань, навичок, вмінь студентів є залік.

Історія Росії нового часу (XVIIІ – початок ХХ ст.) є частиною університетського курсу історії Росії, в рамках якого вивчаються основні етапи соціально–економічного, політичного та культурного життя російського суспільства імперської доби. Метою даного курсу є систематичне засвоєння студентами основного матеріалу з історії Росії вказаного періоду. Викладання курсу побудоване за проблемно–хронологічним принципом – від епохи реформ Петра І до лютневої революції 1917 р.

Курс покликаний допомогти студентам побачити ті фактори, які впродовж тривалого часу визначали історичний розвиток Російської імперії: особливості політичного та економічного розвитку держави, становлення та розвиток соціальної структури російського суспільства, динаміку взаємин влади та суспільства, національну політику держави тощо. Осмислення історії Російської держави, яка є важливою складовою загальноісторичного процесу і тісно пов’язана з історією України, може сприяти використанню історичного досвіду та його уроків у житті, професійній і громадській діяльності. У процесі викладання матеріалу актуалізуються набуті знання, навички, вміння студентів.

Внутрішня структура навчально-методичного посібника складається з трьох частин. Перша – містить програму та стислий зміст курсу. Друга частина складається з планів семінарських занять та списків джерел і літератури для підготовки до них. У третій частині розміщено завдання для самостійної роботи студентів і питання до заліку.