Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нова історія країн Є і А. Павленко.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
632.83 Кб
Скачать

Л.А.Павленко нова історія країн європи та америки (другий період)

Чернігів

2012

УДК 94(4)+94(7)“1492/1914”(076)

ББК Т3(0)5, Я73

Д 99

Рецензенти доктор історичних наук,

професор Ячменіхін К.М.

доктор історичних наук,

професор Дятлов В.О.

Відповідальний редактор кандидат історичних наук,

професор Коваленко О.Б.

павленко л.а.

д 99 Нова історія країн Європи та Америки (другий період): навчально-методичний посібник для студентів історичного факультету (за вимогами кредитно-модульної системи). – Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 2011. – ____ с.

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри всесвітньої історії (Протокол № 1 від 28 серпня 2011 р.)

УДК 94(4)+94(7)“1492/1914”

ББК Т3(0)5, я73

В-23

©Л.А.ПАВЛенко

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Навчальний курс “Нова історія країн Європи та Америки (другий період)” розрахований на студентів історичних факультетів спеціальності “Історія” вищих навчальних закладів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалавра. Він побудований згідно вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджений з орієнтовною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Курс вивчається на Ш курсі в VIсеместрі і передбачає 14 лекційних, 11 семінарських занять та 15 годин самостійної роботи. За змістом курс складається з 3 модуля. Формою підсумкового контролю якості знань, навичок та вмінь студентів є залік.

Хронологічно курс “Нова історія країн Європи та Америки (другий період)” охоплює період від десятиліття європейської реакції після революції 1848 – 1849 рр. до закінчення Першої світової війни (1850 – 1918 рр.), територіально – усі країни Північної і Південної Америки та Західної Європи, тематично – усі аспекти суспільного життя.

Курс завершує вивчення країн Європи та Америки у Новий час і містить інформацію про останній період формування індустріального суспільства, кризові явища у суспільно-політичному та соціально-економічному житті, Першу світову війну.

Формою контролю якості знань, вмінь та навичок, здобутих у ході опрацювання модулю, може бути система завдань, яка будується на основі поступового підвищення їх складності та вимагає оперування основними прийомами розумової діяльності, передбачає збільшення ступеня активності й самостійності студента в навчальній діяльності. Зважаючи на обмежену кількість джерел і літератури з навчального курсу, доступних студентам, навчальна програма побудована на лекційній формі роботи та самостійному опрацюванні студентами інформаційного пакету, запропонованого викладачем, та Інтернет ресурсу.

НОВА ІСТОРІЯ КРАЇН ЄВРОПИ ТА АМЕРИКИ (ДРУГИЙ ПЕРІОД)”

Курс

Напрям,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчальної дисципліни

Кількість кредитів ECTS: 4

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 126

Тижневих годин: 4

Шифр та назва напряму підготовки

0203 Гуманітарні науки

Шифр та назва спеціальності

6.020302 Історія

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Бакалавр

Нормативна

3-й рік підготовки

2-й семестр

Лекцій (теоретична підготовка):

36 годин

Семінарів:

24годин

Самостійна робота:

66 година

Вид підсумкового контролю: іспит

Мета:

Викладання цієї дисципліни має на меті ознайомити студентів з основними подіями історії країн Європи та Америки у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст., а також сприяти розвитку основних навичок наукового аналізу, спрямованих на забезпечення самостійного осмислення закономірностей історичного процесу.