Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simpravo-_13_k.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Мністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ, ЕТНОЛОГІЇ ТА ПРАВОЗНАВСТВА імені О.М. ЛАЗАРЕВСЬКОГО

КАФЕДРА ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

«Сімейне право»

Чернігів-2012

Укладачі:

Гречанюк Сергій Констянтинович– професор кафедри правових дисциплін,доктор юридичних наук

Зливко Станіслав Володимирович–доценткафедри правових дисциплін,кандидат юридичнихнаук

Загальні методичні рекомендації

Плани семінарських та практичних занять до навчальної дисципліни «Сімейне право» підготовлені з врахуванням положень Сімейного кодексу України, прийнятого 10 січня 2002 року.

Для успішного засвоєння курсу, студентам рекомендується під час підготовки до занять уважно вивчити матеріал лекції, ознайомиться з матеріалом підручників та іншою літературою, а також нормативним матеріалом.

Перелік рекомендованої літератури, нормативних актів та додаткової літератури наводиться до кожної теми курсу.

При вивченні тем курсу студентам рекомендується слідкувати за змінами до законодавства, користуючись такими офіційними виданнями, як Відомості Верховної Ради України, Урядовий кур’єр, Офіційний вісник України, ознайомлюватись з судовою практикою та останніми досягненнями у галузі сімейного права за матеріалами Вісника Верховного Суду України, газет «Юридичний вісник» та «Юридическая практика», журналів «Право України», «Держава і право» та ін., а також матеріалами офіційних сайтів органів влади, зокрема – Верховної Ради України (www.rada.gov.ua), Кабінету Міністрів України (www.kmu.gov.ua), Верховного Суду України (www.scourt.gov.ua).

На семінарські заняття виносяться найбільш складні теоретичні питання курсу. Для їх успішного засвоєння студенту необхідно творче вивчати рекомендовані матеріали, ознайомлюватись з позиціями представників різних юридичних шкіл, висловлювати власні ідеї.

Студентам рекомендується готувати короткі конспекти виступів з кожного питання плану семінарського заняття та письмово виконувати завдання для самостійної роботи.

У разі, коли до матеріалів семінарських занять додаються задачі, студент має підготувати їх письмові рішення на підставі діючого законодавства з обов'язковим посиланням на конкретні статті діючого законодавства. У разі, якщо умови задачі допускають альтернативне її розв’язання, необхідно зазначити кожен з варіантів.

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ,ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬТАЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Змістовий модуль і.

Тема 1. Поняття та предмет сімейного права. Сімейні правовідносини.

Семінарське заняття - 2 год.

План семінарського заняття

1. Поняття сімейного права та його місце в системі права.

2. Предмет, метод та принципи сімейного права.

3. Джерела сімейного права. Поняття та система сімейного законодавства України.

4. Сім’я та сімейні правовідносини.

5. Здійснення сімейних прав та виконання обов’язків. Захист сімейних прав та інтересів.

6. Строки у сімейному праві.

Основні поняття: Сім'я, сімейне життя, спорідненість, спорідненість по прямій лінії, спорідненість по боковій лінії, спільний побут, сімейне право, предмет сімейного права, метод сімейного права, позитивне зобов’язування, примус, принцип права, одношлюбність (моногамія), свобода шлюбу, звичай, сімейні відносини, сімейні правовідносини, майнова самостійність, особисті відносини, майнові відносини, юридичні факти, свояцтво, акти цивільного (громадянського) стану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]