Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 2 .doc
Скачиваний:
207
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Лекція № 2 Урок – основна форма роботи з фізичної культури.

План.

  1. Типи уроків.

  2. Основні частини уроку, їх задачі.

  3. Вимоги до сучасного уроку.

  4. Індивідуальний та диференційний підхід до учнів на уроці.

  5. Оцінка на уроці. Домашнє завдання, контроль за їх виконанням. Підведення підсумків уроку.

  6. Педагогічний аналіз уроку. Схема аналізу.

  7. Прийоми вивчення та дозування навантаження на уроці.

  8. Щільність уроку, пульсова крива. Їх відношення. Хронометрія уроку.

  9. Особливості побудови та проведення уроків лижної підготовки, гімнастики, легкої атлетики, ігрових уроків фізичної культури.

  10. Особливості методики проведення занять з учнями зі слабким здоров’ям.

  11. Особливості побудови та проведення уроку в сільській школі, в школі з продовженим днем.

1.Типи уроків

Шкільні уроки з фізичної культури розрізняють за змістом і педагогічними завданнями.

За змістом розрізняють комплексні уроки та уроки з акцентом на певний вид навчального матеріалу. В І-IV класах у більшості випадків проводять комплексні уроки, які передбачають рухливі ігри, вправи з основ гімнастики, легкоатлетичні вправи або вправи з лижної підготовки. Можна проводити уроки, що передбачають один вид вправ.

Залежно від поставлених педагогічних завдань, уроки фізичної культури поділяють на:

- вступні;

- уроки ознайомлення з новим матеріалом;

- вивчення нового матеріалу;

- повторення вивченого матеріалу та удосконалення у виконанні, - - уроки мішаного типу;

- контрольні;

- підсумкові.

Вступні уроки проводять на початку навчального року, чверті або перед вивченням матеріалу нових розділів програми. На вступному уроці вчитель проводить бесіду – ознайомлює учнів із завданням і змістом уроків на навчальний рік, а також з вимогами, що ставляться до уроків (порядок приходу на урок, поведінка, одяг, взуття та ін.). Бесіда має бути виразною і викликати у дітей інтерес до занять фізичною культурою.

Вступний урок завжди починається в класі, а продовжується в спортивному залі, на майданчику або в іншому місці, де заплановано провести його практичну частину.

Уроки ознайомлення з новим матеріалом можуть бути поодинокими з кожного виду фізичних вправ, тому що на вступних уроках діти виконуватимуть вже знайомі вправи. Особливість таких уроків - розучування нових вправ. Учитель повинен підібрати цікавий матеріал, який легко сприймається і засвоюється.

Уроки повторення та вдосконалення пройденого матеріалу сприяють удосконаленню техніки виконання тих або інших вправ шкільної програми, формують правильні рухові навички. У школі найчастіше проводять уроки мішаного типу, де поряд з вивченням нового матеріалу учні вдосконалюють техніку виконання вправ і рухових дій, що вивчались раніше.

Спочатку вивчають новий матеріал, а потім удосконалюють виконання вивченого раніше.

Контрольні уроки проводять як після вивчення певної вправи, так і після проходження розділу програми в цілому. На цих уроках після прийняття на оцінку навчальних нормативів програми можна вдосконалювати вивчені раніше вправи.

Під час проведення контрольних уроків рекомендується завчасно підготувати місця занять, щоб підрахування результатів не забирало багато часу.

Підсумкові уроки проводять в кінці кожної чверті і навчального року: на них підводять підсумки виконаної роботи і визначають завдання на час канікул. Основна увага приділяється самостійним заняттям, дотриманню режиму дня, заняттям у спортивних гуртках та секціях.